Maminka.czTěhotenství

Počítání oveček aneb jak se dobře vyspat v těhotenství

Veronika Vlachová 29.  9.  2016
Dobré spaní s těhotenským břichem se přibližuje téměř profesionální dovednosti. V hlavě se honí spousta neodbytných myšlenek, sem tam něco zabolí a kdo najde tu správnou polohu, měl by dostat Nobelovku! Naštěstí si se spoustou věcí můžete hravě poradit

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děravý spánek jsem u prvního těhotenství doháněla, kdy se dalo: v odpolední pauze, krátce po příchodu domů z práce nebo hned po večeři. Jenže při druhém těhotenství už to tak jednoduché nebylo. Jen tak si dát nohy nahoru nebo zalézt na pár minut do pelechu by byla nezodpovědnost, protože kdo se postará o již vyklubaného syna, než dorazí manžel? A když se mi to několikrát podařilo o víkendech, celý den jsem byla jak pomlácená. Spát v noci se prostě musí! A s pár triky, které jsem si ověřila sama na sobě, to zvládnete i s břichem o velikosti osmi melounů.

Jaké finty platí na dobrý spánek matek?
Maminky - rady, rozhovory a príběhy

Jaké finty platí na dobrý spánek matek?

Noční odbíhačka

Znáte to určitě moc dobře: Uvelebíte se pod peřinou a opět se ohlásí močový měchýř. Je to k zbláznění! Na začátku těhotenství se o časté močení starají těhotenské hormony, které zvyšují aktivitu ledvin, a později začne na močový měchýř tlačit rostoucí miminko.

Co pomáhá:

Neřešte tento problém tím, že večer snížíte příjem tekutin. Vodu potřebujete v tomto období jako sůl, takže spíš ve večerních hodinách vysaďte nápoje, které působí diureticky. Patří mezi ně například šípkový, mátový nebo zelený čaj či káva. A pokud to na vás v noci přijde, dlouho se v posteli nepřevalujte.

Spánek: škodí ho moc i málo. Kolik je tedy „tak akorát“?

Naprosto chápu, že se vám nechce, ale tím si jen prodlužujete přerušení spánku. A když už se sebezapřením vyrazíte na toaletu, nikde nerozsvěcujte, ať je váš mozek stále nastaven na spací režim a rychle se mu daří usnout.

Ach, ty myšlenky!

Proč se miminko ve mně nehýbe? Zvládnu vůbec mateřskou roli? Bude děťátko zdravé? A stihnu ještě dodělat svou práci před porodem? Takové myšlenky se mi honily hlavou každou noc a ne a ne usnout. Pokud to máte taky tak, vězte, že je to normální. Období těhotenství je časem pro ohlédnutí se za vlastním životem spojené s obavami, co bude dál. Moje babička vždy říkávala, že kdo nemůže v noci usnout, málo se unavil. Něco pravdy na tom bude.

Co pomáhá:

Nesnažte se své myšlenky nijak vytlačit, nýbrž si pište deník, do kterého se ze svých obav, pochybností i malých radostí vypíšete. A pak o tom přes den mluvte s těmi, kterým důvěřujete, což by mělo zahrnovat i partnera, ať ví, co se ve vás odehrává. Také do programu svého dne zařaďte nějaké cvičení, které vás unaví natolik, že pak padnete do postele a nedáte černým myšlenkám šanci. Před spaním si můžete dopřát levandulovou vanu nebo masáž levandulovým olejem, uklidní to vaši mysl. A kdo raději věří bylinkám, ať si koupí v lékárně čaj pro dobré spaní. Nejúčinnější jsou takové, které obsahují kozlík lékařský či meduňku. A když už nepomůže ani to, vsaďte na klasiku: horké mléko s medem.

Článek pokračuje na další straně...

Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, počítání, Kozlík lékařský, Pocit, Ucpaný nos, Čerstvý vzduch, Konvička, Horké mléko, Minerální voda, Miligram, Modré světlo, Zdravý spánek, Malý polštář, Většina těhotných, Olympia, Houpavý pohyb, Solný roztok, Hořčice, Pelé, Levandulový olej, Večerní hodina, Lýtko