Poctivý domácí jogurt snadno a rychle

Poctivý domácí jogurt snadno a rychle

Přestože jsou obchody s potravinami plné jogurtů různých značek a rozmanitých chutí, nic se nevyrovná tomu domácímu. Nejenže máte jistotu, že je opravdu poctivý, ale navíc si jeho příchuť můžete zvolit opravdu podle svého. Jeho příprava je více než snadná.

Připravit si doma vlastní jogurt – to zní možná poněkud složitě. Ano, existují i speciální jogurtovače, které vám s přípravou mohou pomoct, ale rozhodně to není nutné. Máme pro vás recept, ve kterém si vystačíte s obyčejným hrncem a dvěma ingrediencemi. 

Suroviny:

  • 1 l mléka s označením UHT (vyznačeno na krabici trvanlivého mléka)
  • 1 lžíce bílého jogurtu oblíbené značky

Postup:

Mléko zahřejte na 40 až 42 °C, rozmíchejte v něm důkladně lžíci jogurtu a rozdělte do vysterilizovaných skleniček. Dobře je uzavřete, na 4 hodiny je vložte do trouby vyhřáté na 40 °C.

Tato teplota bakteriím mléčného kvašení svědčí nejlépe, nejrychleji se při ní rozmnožují a jsou nejaktivnější. Odložíte-li skleničky s jogurtem například na topení nebo do peřin, kde je teplota nižší, fermentace potrvá déle.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Určitě si přečtěte

Články z jiných titulů