Maminka.czPodcasty

VIDEO: Děti a úklid: Mámy, nejste animátorky! Raději potomky zapojte do domácnosti a počet hraček omezte na minimum

Tereza Víchová 19.  5.  2022
Počítáte do tří? Vzdycháte, že je doma zase binec, nebo jste chaotická a hory hraček házíte do obří krabice? Zkuste to jinak. Ve videu poradí Michaela Willheimová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mámo, zase jsi vzor 

Michaela je mimo jiné odbornicí na Montessori metodu a spoluautorka kurzu Dokážeš to sám. Takže jak na to, aby doma nebyl věčný chaos? Začít u sebe.

„Dítě všechno vnímá už odmalička, a to i když si myslíme, že ne. Takzvaná nevědomá paměť funguje a máma je vzorem. Děti mají odmalička rády pořádek a rituály, toho by se mělo využít," zdůrazňuje Michaela Willheimová.

Koupání ve stejný čas, tatáž opakující se manipulace… V tom jsou děti blažené. Tak kde se pak cestou vezme nechuť mít věci na svém místě, a to doslova?

Čím méně hraček, tím lépe

„Ideální je nemít hraček moc,” radí Michaela Willheimová a vyvrací představu, že „ty děti baví všechno jen chvilku”.

„Děti si vystačí s tím, co mají. Místo hromady, kterou vysypeme, se vyplatí jiná věc. Dáme k sobě třeba tři autíčka, tři zvířátka. Dítě vizuálně vnímá, kam je na poličku vracíme a že tu mají své místo. V hromadě je ztracené,” popisuje odbornice. Dobrým tipem je také všímat si, co dítě opravdu baví a zaujme, a to mu nabízet. A obměňovat – třeba knížky.

Chodíme spolu... A uklízíme taky

„Velkým milníkem je, když dítě začne chodit. Rodičům se uvolní ruce, a navíc děti kolem roku a půl věku chtějí na všem spolupracovat. To je ideální čas pozvat je třeba do kuchyně nebo k úklidu. Utíráte dlaždičky? Dejte dítěti malý hadřík a bude utírat také,” radí Michaela. Raději než rychle vymyslet nějakou zdánlivou zábavu pro dítě a „mít klid na úklid”.

„Dítě bude dělat, co ho baví, a navíc si zvykne, že úklid je běžnou součástí života. Nic, nad čím by se mělo vzdychat,” popisuje Michaela. „Rodiče nejsou animátoři a vyplatí se najít si čas spíš k vymýšlení, jak dítě co nejlépe zapojit do všech činností.”

Mimochodem, takové vaření je skvělá průprava budoucí matematiky, ale i čtení a psaní (díky uvolňování ruky třeba při míchání).

Co když nastane období vzdoru? Jak v dítěti budovat zodpovědnost a jak fungují dětské skupiny, kde jsou tahle pravidla nastavená? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast třeba na Spotify.

FESTIVAL O TĚHOTENSTVÍ, PORODU A RODIČOVSTVÍ 2022

A pokud budete chtít inspirativní Míšu Willheimovou vidět osobně, potkáte ji na Festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství 2022.

V rámci Týdne respektu k porodu probíhá do neděle v pražských Holešovicích.

Témata: Podcasty, Rozhovor, Úklid, Montessori, Máma, Hračky, Michaela, Dom, Krabice, Potomek, Animátorka, Děti, Spotify, Michaela Willheimová, Holešovice, Binec, Vid, Hráč, Úklidové pomůcky na Heureka.cz