Maminka.czPodcasty

PODCAST: Kojenecká kolika dokáže potrápit! Simona Lazzari doporučuje před kojením jeden účinný trik

Kdo z rodičů u miminka zažil „prdíky“, nerad na to období vzpomíná. Simona Lazzari popisuje, jak situace s bolavým bříškem řešit nebo jim předcházet. A přidává svůj názor na stravu maminky, využití dudlíku nebo rektální rourky v kritických situacích.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Neutišitelný srdcervoucí pláč, bezmoc rodičů a dlouhé hodiny bez spánku. Kojenecká kolika je noční můrou všech, kdo ji s miminkem zažili. Dá se vůbec nějak pomoct? Dula, dětská sestra a lektorka kurzů předporodní přípravy Simona Lazzari (simonalazzari.cz) se s námi podělila o praktické rady.

Co dělat před kojením a kdy měnit plenku?

Rodiče někdy přemýšlejí, zda je to opravdu kolika. Miminko často pláče, ale není jasné proč. Simona Lazzari vysvětluje, jaké jsou projevy koliky: „Napjaté bříško, často se ty děti nemohou vykakat, i prdy jsou zadržené. Dítě se vzpíná, křičí, bříško je pravděpodobně bolestivé. Nicméně nemusí to nutně vždycky být kolika.“

Všechny tyto příznaky jsou obvykle známkou problémů s trávením. „Pokud je miminko plně kojené, často kojené a třeba po krátkých pauzách, tak je pravděpodobnější, že trávení bude způsobovat nadýmání.“ Maminka by se k tomu měla snažit přistoupit preventivně a před každým kojením udělat zásadní kroky: „Miminko rozbalím, nechám vykopat, nechám protáhnout bříško, promasíruju ho, procvičím nožičkama, otočím na bříško, nechám ho chviličku reagovat,“ radí odbornice.

Tuto techniku učí každou maminku, která jí projde pod rukama. Každé miminko potřebuje provětrat, prokopat, procvičit a promasírovat. Vznik koliky totiž ovlivňuje řada faktorů a trávení novorozence potřebuje podpořit. „Když miminko dostane příležitost se vykopat s tou masáží a s tím cvičením, tak během samotného krmení slyšíte, jak střílí do pleny, jak se pokaká, jak se mu uleví. I proto říkám maminkám: Nemusíte nutně měnit plenku před kojením, protože se velmi pravděpodobně naplní během kojení.“

Manipulace s miminkem a další vychytávky

Další důležitou prevencí je správná manipulace s miminkem. Simona Lazzari doporučuje handling zaměřený na aktivaci bříška – kolínka směřují do bříška a jemně tlačí do břišní stěny v klubíčku. Existují také různé zahřívací polštářky, které se mohou přikládat na bříško, olejíčky obsahující esenciální oleje pro podporu trávení, dokonce olejíčky na prsa maminek. Další možností jsou homeopatika nebo tradiční čínská medicína.

Kapičky a fenyklový čaj

Odbornice radí používat kapky „na prdíky“ uvážlivě, protože když se dávají příliš často, přestávají fungovat. „Nebráním se fenyklovému čaji, který popíjí maminka, nebo pokud je miminko opravdu pěkně kojené a nemá problémy s přísunem potravy, tak pár kapek kojeneckého fenyklového čaje neslazeného dát kapátkem do pusinky po jídle. To může situaci vyřešit.“

Vyzrajte na tříměsíční koliku. Těchto 7 tipů bříšku vašeho miminka rozhodně uleví

Nadýmavé potraviny a jídelníček 

Simona Lazzari radí dbát zvýšené opatrnosti na jídelníček. Dávat přednost potravinám, které nenadýmají, a to zejména první týdny po porodu. „Prvních 14 dní, tři neděle, možná pro některou maminku čtyři týdny, jsem opatrná, takže maminkám rozhodně nedoporučuji nadýmavé věci, které by stagnovaly v trávení a způsobovaly potíže i mamince. Pozvolna po těch 14 dnech nebo třeba čtyřech týdnech si do toho vsazovat věci, které by eventuálně mohly způsobovat nadýmání,“ radí lektorka. Dobré je používat i kmín, který snižuje nadýmání.

První týdny po porodu by se maminka měla vyvarovat také alergizující stravy. Neměla by jíst ostrá jídla a pokrmy výrazně kyselé, hořké a kořeněné. Měla by se zaměřovat spíš na přirozeně sladké potraviny, jako je například kořenová zelenina, ideálně ve vývaru. Vhodné je i vařené maso. „Může to být všechno, co je chuťově spíš neutrální nebo přirozeně sladké, co ta maminka dobře tráví,“ radí.

Později, když si bude chtít jídelníček a pitný režim zpestřit, je vhodné pozorovat miminko, co to s ním dělá. „Čím je strava vodnatější, tím dříve se to na miminku nějakým způsobem manifestuje. Například kojicí čaje je vhodné dopřát si před kojením těch 20–30 minut. Pokud si chci dát kafe, tak lépe po kojení, kdy vím, že možná 2–2,5 hodiny miminko nebude mít požadavky na mléko," doporučuje.

Vitamin D

Problémy s kolikou si mnoho maminek spojuje s podáváním vitaminu D. „Často se usuzuje, že vitamin D je příčinou, ale nikdo neudělal studii, že tomu tak skutečně je." Podle Simony Lazzari jde spíš o časovou shodu, kdy ve 14 dnech věku novorozence se začínají projevovat příznaky koliky, a do toho se mu podává vitamin D. Miminko v tu dobu už přijímá mnohem víc mléka a má po něm větší poptávku. „Taky maminka pravděpodobně začala jíst jinak než v těch prvních 14 dnech, kdy byla velmi obezřetná,“ doplňuje. 

Kritické první tři měsíce

Problémy s kolikou obvykle trvají do tří měsíců věku, potom miminko mnohem víc času tráví na bříšku, i střevní mikrobiom už je osazený, což pomáhá. Dítě je mnohem víc bdělé, takže se i víc pohybuje a maminka s ním víc manipuluje.

První tři měsíce s kolikou se musí zkrátka „přežít“. Odbornice radí maminkám tento stav přijmout a udělat pro dítě maximum, aby měly pocit, že opravdu víc udělat nemohou. A zjistit vlastní praxí a zkušeností, co pomáhá, a vyloučit to, co nepomáhá. „Přijměte, že každý den je to trošku jiné. Možná zjistíte, že tohle je to pravé ořechové, ale zítra už to neplatí. Prostě to přijmout a mít kolem sebe lidi, kteří pomáhají, kteří jsou tou volnou náručí pro to miminko a pro tu maminku, která si jde na chviličku lehnout, protože měla špatnou noc,“ doporučuje zkušená lektorka. 

Pomůže proti kolice dudlík? V  jakých situacích použít rektální rourku? Jak kojeneckou koliku ovlivňuje psychická pohoda maminky? Podívejte se na video nebo si poslechněte podcast třeba na Spotify.

Bezútěšný pláč miminka: Proč děti pláčou a kdy zajít za lékařem?
Témata: Podcasty, Miminko, Kojení, Novorozenec, Nejlepší video, pláč, kolika, strava, Koliky, Maminka, Podcast, Simon Lazzari, Bříško, Trávení, Spotify, Simona Lazzari