Maminka.czKam s dětmi

Podívejte se do vesmíru, rozpoutejte zemětřesení, zahrajte si na detektivy. Science centra nadchnou děti i rodiče

Simona Procházková 28.  10.  2022
Děti jsou přirozeně zvídavé a science centra nabízí úžasnou příležitost ke zkoumání fyzikálních jevů, lidského těla či vesmíru. V každém najdete zóny pro nejmenší děti a plno informací bude novinkou i pro dospělé, takže tahle místa představují perfektní tip pro zábavný rodinný výlet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Brno: VIDA! science centrum

VIDA! centrum najdete u brněnského výstaviště. Na obrovské ploše vás tu ve 2 patrech čeká přes 180 exponátů ke zkoumání. Rozpoutejte zemětřesení nebo vichřici. Otestujte maximální hlasitost svého křiku. Vyzkoušejte si, jak vidí lidé s poruchou zraku i jak se dorozumět znakovou řečí.

Sami tu můžete provést celou řadu fyzikálních pokusů, tyhle informace se ve škole určitě budou jednou hodit. Pro nejmladší návštěvníky VIDA! centra je připravena část pro děti od 2 do 6 let. Těšit se mohou na dopravní hřiště, kuličkovou dráhu, archeologické pískoviště, mluvící auto, obří piano, poznávání vlastních smyslů, dlouhý tobogán i vodní hrátky s mlýnky, tryskami a vírem.

Liberec: iQLANDIA a iQPARK

V Liberci mají centra k objevování hned dvě. Čtyřpatrový iQPARK je v budově zábavního komplexu Babylon a bude bavit děti ve věku od narození do přibližně 8 let. Najdete tu hrátky s vodou, zrcadlové bludiště, hasičskou stanici či dětský jeřáb. Na děti tu čekají hlavolamy, experimenty a herny. V ordinaci si mohou vyzkoušet třeba rentgen nebo skládání lidského těla.

V samostatné budově se pak nachází iQLANDIA, která je určena pro děti školního věku a dospělé. Uvidíte třeba ohnivé tornádo, plazmovou kouli či interaktivního robota. Vyzkoušejte si simulaci laparoskopické operace, zahrajte si na detektivy nebo se zavřete do obří bubliny v bublinové laboratoři. Užijete si i experimenty s vodou a obří vodotrysk, který hraje a svítí všemi barvami.

Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?

Olomouc: Pevnost poznání

Historická budova z dob Marie Terezie se změnila v zábavné místo plné informací a experimentů - Pevnost poznání. Spodní patro je věnované historii Olomouce. A rozhodně to není nuda, důležité události se dozvíte z komiksu a můžete si vyzkoušet vojenskou uniformu.

V dalších patrech budete testovat fyzikální jevy, experimentovat se světlem a tmou či zkoumat svět pod mikroskopem. Vaše mozkové buňky pořádně procvičí 3D piškvorky, logické úkoly i zapeklité hlavolamy a šifry. Pro batolata je připravený malý herní koutek.

Plzeň: Techmania Science Center

V Techmanii se můžete porovnat se zvířaty. Jak je na tom váš zrak v porovnání s orlem? Jak dobře slyší delfín či netopýr? Dívají se vaše děti na Déčko? Tady si mohou zahrát na moderátory této stanice.

Zavítáte také do podzemí. Expozice Vzhůru dolů vás zavede do světa nerostného bohatství od uhlí po zlato. V expozici Vesmír se zase dostanete až na oběžnou dráhu. V Techmanii vás čekají hlavolamy, kreativní stavebnice a vědecké hračky. Nechybí ani oblíbené hrátky s vodou. Pro nejmladší návštěvníky je připravena expozice Malá věda se skluzavkou, strašidelným hradem či harfou s neviditelnými strunami. Děti se tu hravou a jednoduchou formou seznamují s akustikou, optikou, nakloněnou rovinou či kladkou.

Ostrava: Velký svět techniky

Za nepřehlédnutelnou zrcadlovou fasádou od architekta Josefa Pleskota se skrývají čtyři stálé interaktivní expozice: Dětský svět, Svět vědy a objevů, Svět civilizace a Svět přírody. Kromě zkoumání přírody, matematiky či vědeckých objevů si můžete vyzkoušet třeba vyměnit pneumatiky u formule. Obstáli byste v časovém limitu?

Rodiny s dětmi do 6 let ocení ve Velkém světě techniky hlavně Dětský svět. Svět dospělých je tady převedený do dětského měřítka. Najdete tu například autodílnu, ordinaci, operační sál, archeologické pískoviště, farmu, staveniště, cukrárnu nebo hudební studio. Děti si tak s vaší malou pomocí mohou vyzkoušet celou řadu profesí.

Nechte děti, ať samy naplánují rodinný výlet. Bude je pak víc bavit

Zkoumejte i za hranicemi

Podobná místa najdete i v zahraničí. Proto, až budete třeba na dovolené u moře či lyžovačce v Alpách, vyhledejte si, zda se náhodou nějaké nenachází poblíž. Vřele doporučit můžeme třeba bulharské Muzeiko v Sofii. Parádní pro děti v každém věku. Všechny popisky mají i v angličtině, ale ve velké části Muzeika se obejdete klidně bez textů.

Témata: Děti, Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Výlety, Cestujeme, Za zábavou, Tipy redakce, Vesmír, lidské tělo, Techmania Science Center, Fyzikální jev, Ostrava, Brno, Detektiv, Tornádo, Formule, Zemětřesení, Svět dospělých, Science centra, Zkoumání, Malá věda, Liberec, Plzeň, Alpy