Maminka.czPorod

Něžný příchod na svět císařským řezem? Takhle vypadá jeho „pomalá“ varianta

Duben je měsícem císařských porodů. O „přirozeném císařském řezu“, což je nový způsob příchodu miminka na svět s důrazem na prožitek matky a dítěte, jste možná už slyšeli. Podívejte se, jak doopravdy vypadá.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle Světové zdravotnické organizace má císařský řez smysl provádět u deseti až patnácti procent porodů, ovšem realita je taková, že se takto rodí stále o deset až patnáct procent více dětí.

Pro dítě je podle lékařů porod císařským řezem větší psychickou, ale i fyzickou zátěží. Ve videonahrávce, která zachycuje „pomalý císařský řez“, můžete vidět zákrok, který je podle svých zastánců lepší pro psychiku matky, která má možnost sledovat příchod děťátka na svět.

Lékař jemně drží hlavičku děťátka, které trpělivě přivádí na svět. S klidem a mírem, což jsou nezbytné předpoklady, aby dítě přišlo na svět spokojené a bez traumat.

Podle dostupných informací snižuje tento přístup riziko, že bude mít novorozenec po porodu problémy s dýcháním. Tyto potíže totiž občas mohou mít miminka při porodu císařským řezem v případě, že jsou z těla matky vytažena příliš rychle.

Cože, císařský řez? Co vás čeká před i po něm a na co se připravit
Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu
Děti narozené císařským řezem jsou více ohroženy autismem i cukrovkou, říká lékař
Při císařském řezu poranili holčičce hlavičku, má tam jizvu
Témata: Video, Porod, Miminko, Císařský řez, Dostupná informace, Vaginální porod, Poslední doba, Příchod, Důraz, Děti, TAK, Výtah, Podobný pohyb, Lékařská fakulta, Prožitek, Antonín Pařízek, Lékař, Vedoucí lékař, Dítě narozených, Nezbytný předpoklad, Praha, Zac, Matka, VFN v Praze, Nový způsob