Maminka.czPředškolák

Podívejte se: Vtipný Marshmallow test. Odolají děti sladkosti?(video)

LH 1.  4.  2012
Podívejte se: Vtipný Marshmallow test. Odolají děti sladkosti?(video)
Jak jste tam na tom se schopností odolávat pokušení? Představte si, že před vás někdo položí oblíbenou sladkost a odejde. Ale pozor – vy musíte udržet své chutě na uzdě a nepodlehnout! Odměnou vám bude dvojnásobná dávka potěšení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přestože víte, že počkat, se vyplatí, nebude to jistě jednoduché. A teď si navíc představte, že jsou vám pouze 4 roky a vaše trpělivost zatím neprošla žádným tréninkem… Takovýto experiment provedli psychologové na univerzitní školce ve Stanfordu. Děti pohodlně usadili ke stolu a před ně položili talířek s marshmallow (oblíbeným americkým „bonbónem“). Poté jim vysvětlili princip hry: „Buď si můžeš pochutnat hned, nebo to vydrž – nesněz ho a dostaneš dva“. Dveře se zavřely a malý účastník se pouští do vnitřního zápasu.

Je docela legrační sledovat, jak se některé děti snaží přemoci a jiné se zcela odevzdaně krmí. Silnější jedinci si zakrývají oči a snaží se uspokojit své chutě pouze čichovým vjemem. Dřív nebo později ale většina z nich podlehne. Podle experimentu je to asi 70 % zkoušených předškoláků.

Jak by dopadli vaše děti? „Marshmallow test“ získal oblibu po celém světě a mnoho rodičů se jej zkusilo doma na vlastní kůži.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Vtip, Vid, Mars, Sla, Test, Sladkosti