Maminka.czKrása a styl

Podkladové báze zdokonalí vaše líčení

Jana Knaislová 7.  3.  2016
Sjednocená a vyhlazená pleť je v poslední době velkým trendem. Jenže s běžným make-upem takových výsledků nedosáhnete. Naopak vám k němu pomohou podkladové báze, tzv. primery.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Základním úkolem podkladové báze je co nejvíce vyhladit a sjednotit tón pleti, zakrýt nedokonalosti a připravit ji tak na make-up, který s pletí lépe splyne. Ve spojení s make-up a případně s pudrem dokáže taková báze prodloužit trvanlivost nalíčení.

Obvykle je primer bezbarvý nebo bílý. Setkat se však můžete i s tónovacími bázemi, které například redukují začervenání pleti. Výhodou podkladových bází je jejich lehká konzistence, velmi dobře se proto roztírají, rychle se vstřebávají a tak je s nimi líčení jednoduché. Stačí je nanášet v opravdu malém množství, nemusíte je pokaždé ani roztírat po celé ploše obličeje, stačí třeba jen na konkrétní problematické partie, nejčastěji to je okolí nosu, úst a na tváře.

Jak podklad správně vybrat

Podkladové báze se nanášejí před make-upem na denní krém. Protože báze mohou mít různé účinky, je dobré zvolit si konkrétní podle typu a případných aktuálních potřeb své pleti. Jemné linky, vrásky i nerovnosti pleti dokáže zamaskovat primer proti vráskám, který vyhlazuje povrch pleti.

Na suchou a dehydratovanou pleť je mnohem lepší zvolit hydratační podkladovou bázi, která pleť příjemně hydratuje, zvláčňuje, zjemňuje a zamezuje nepříjemnému pocitu pnutí.

Na unavenou, mdlou a povadlou pleť použijte rozjasňující podkladovou bázi. Obsahuje většinou částečky, které dokonale odrážejí světlo, takže okamžitě dodává unavenému obličeji svěžejší vzhled a perfektně dokáže zamaskovat únavu.

Pokud vás často trápí lesknoucí se pleť, řešením přes den může být použití lehké podkladové zmatňující báze. Nejenže zmírňuje lesk pleti, ale také stahuje rozšířené póry, takže jsou méně viditelné a následně v nich tolik neulpívá make-up. Ochranné účinky má podkladová báze se slunečním faktorem (SPF).

Nejenže vyhlazuje, zakrývá drobné vrásky, hydratuje i sjednocuje pleť, ale zároveň ji chrání před negativním dopadem UV záření. Přesto, že jsou báze určené hlavně pod make-up, můžete ji nosit i samostatně, tedy jen podkladový krém, bázi a nakonec pleť jen lehce přepudrovat. Pleť bude sjednocená, vyhlazená a hedvábně jemná.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Vyhlaďte víčka i rty

Speciální podkladové báze existují i na další partie obličeje. Na oční víčka se používají báze, které prodlužují trvanlivost očních stínů. Na vyhlazené jemné kůži pak stíny lépe drží a nevytvářejí v očních záhybech nevzhledné linky.

Klepněte pro větší obrázek

Báze pod řasenku vyživuje, regeneruje a celkově pečuje o řasy, přidává jim na objemu, zlepšuje přilnavost řasenky a fixuje líčení, takže by se vám řasenka neměla po pár hodinách od nalíčení drolit.

K vyhlazení a hydrataci rtů jsou určené báze na rty, rtěnka pak lépe ke rtům přilne, dobře drží, nerozpíjí se ani nerozmazává. Můžete je ale používat i samostatně jako balzám, protože rty vyživují, zvláčňují a navíc vyrovnávají drobné linky.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Foto: Archiv

Témata: Krása a styl, Řasenka, Svěží vzhled, Negativní dopad, SPF, Perla, Rtěnka, Vaš, AVON, Vráska, Líčení