Maminka.czZdraví

Podle čeho vybírat pediatra?

Michaela Karavarakis 10.  2.  2014
Podle čeho vybírat pediatra?
Než porodíte, musíte zařídit milion věcí. Připravit oblečení, postýlku, vaničku, autosedačku, absolvovat všechna vyšetření, s partnerem se shodnout na jednom jméně… A aby toho nebylo málo, musíte svému dítěti vybrat pediatra. A věřte nám, je to úkol, který se nevyplácí podcenit.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První dojem

Ať už máte tip na někoho konkrétního nebo ne, porozhlédněte se nejprve na internetu. Do svého vyhledavače zadejte například ‚hodnocení lékařů‘ a ve výsledcích se vám objeví stránky s přehledy všech možných lékařů z celé republiky plus jejich hodnocení. Pak stačí vyhledat buď konkrétní jméno, nebo zadat obecné parametry, například „pediatr, Kutná hora“. Dozvíte se, kolikrát byl dotyčný lékař hodnocen, jaké dosáhl celkové známky a budete si moci přečíst jednotlivé komentáře jeho pacientů (či v našem případě jejich rodičů).

První návštěva

V další fázi je nejlepší navštívit vámi vytipovaného pediatra osobně. Mimo jiné zjistíte, jak dlouho vám trvá cesta, což není detail, který byste měla úplně ignorovat. Věřte, že bude spousta příležitostí, kdy si budete přát, aby byl blíž, případně si gratulovat, jak je blízko. Obhlédnete čekárnu i zařízení ordinace, setkáte se s lékařem i sestrou osobně a budete se moci zeptat na věci, na které byste si po telefonu třeba ani netroufli nebo by na ně zkrátka nebyl čas.

Důležité otázky

A jaké věci by vás například měly zajímat? Třeba jestli se můžete vyhnout kombinovanému očkování (dvěma vakcínám naráz) a rozložit si to vždy po jedné. Nebo zda v případě, že budete rodit v zimě a na první návštěvu po propuštění z porodnice byste měli jít v mrazech, bude doktor ochotný přijet k vám. Nebo zda lékař provozuje domácí návštěvy. Pokud se zajímáte o homeopatika či jiné alternativní léčebné metody, měla byste si rovněž zjistit, jaký názor na ně má váš budoucí lékař. V případě, že jste pojištěni u méně tradiční pojišťovny, ujistěte se, že s ní pediatr má uzavřenou smlouvu.

Vybavení

Co se vybavení týče, v ordinaci každého dětského lékaře by vám na místě měli udělat CRP test z krve na rozlišení virové infekce od bakteriální (rozpoznání běžné virózy od angíny), na požádání by mělo být možné zapůjčit si váhu pro novorozence s nízkou porodní hmotností a zdravotní stav svého dítěte byste měla mít možnost konzultovat s lékařem telefonicky případně emailem.
Brzy poznáte, že tohle všechno hraje ve vašem vztahu k pediatrovi extrémně důležitou roli a že najít dobrého lékaře pro vaše miminko je k nezaplacení.

Témata: Zdraví, Pediatr, Kombinované očkování, První dojem, Kutná Hora, Crp test, Zdraví na Heureka.cz