Maminka.czVýživa a stravování

Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina a šarlotka

Sezona jahod je v plném proudu. Pokud nevíte, co s nimi, inspirujte se našimi recepty.
, Časopis F.O.O.D.
12. 6. 2015
Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina  a šarlotka

Perníkové tartaletky

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 115 g másla, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce melasy, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, 3 lžičky mletého zázvoru, po 1 lžičce mleté skořice, mletého nového koření a soli; krém: 200 g mascarpone, citronová kůra a šťáva; toping: 160 ml smetany, 155 g hnědého cukru, 50 g másla, 2 lžičky vanilkové esence

Na toping smíchejte na mírném ohni v kastrolu všechny suroviny, až se cukr a máslo rozpustí. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.

Odstavte a nechte vychladnout. Na krém smíchejte mascarpone, citronovou kůru a šťávu a dejte chladit. V mixéru utřete máslo, cukr a melasu. Za stálého šlehání přidejte žloutek. Pomalu přisypte mouku a koření. Přemístěte na pracovní plochu a ručně zpracujte v těsto. Zabalte do plastové fólie a dejte asi na půl hodiny do ledničky. Pak vyválejte mezi pečicím papírem na tloušťku asi 4 mm. Přemístěte do formiček, propíchejte vidličkou a nechte asi 15 minut chladit.

Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolkami. Pečte 8 až 10 minut. Odstraňte fazole a vyndejte z forem. Dejte péct na dalších 8 až 10 minut, aby se plně propekly. Vystydlé naplňte krémem, přidejte čerstvé jahody a polijte topingem.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová zmrzlina

8 porcí, 30 minut + mrazení

Potřebujeme: 450 ml smetany ke šlehání, 1 kondenzované mléko Salko, 350 g moučkového cukru, 500 g jahod, 2 dortové oplatky

Kovovou misku a metličky šlehače dejte alespoň na 10 minut vychladit do mrazničky. Do misky nalijte smetanu a vyšlehejte ji. Přidejte kondenzované mléko, cukr a vše opět krátce šlehejte.

Nakonec zlehka vmíchejte rozmačkané jahody. Formu vyložte alobalem, dolů dejte oplatku, nalijte připravenou směs a překryjte druhou oplatkou.
Zakryjte alobalem a zmrazte.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová šarlotka

4 porce, 30 minut + chlazení

Potřebujeme: 350 g čerstvých jahod + na ozdobu, 130 g moučkového cukru, šťáva z jednoho citronu, 3 plátky želatiny, 200 ml smetany, cukrářské piškoty na vyložení formy

Smíchejte rozmačkané jahody, 50 g cukru a citronovou šťávu. Ve studené vodě rozpusťte želatinu. Dvě třetiny jahodového pyré přiveďte k varu, přidejte 80 g cukru a želatinu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zchlaďte. Přilijte smetanu a zlehka promíchejte. Dno dortové formy vystlané fólií vyložte piškoty.

Pokryjte asi polovinou krému. Stěny formy také obložte piškoty a doplňte zbylým krémem. Dejte minimálně na 2 hodiny zchladit do ledničky. Před podáváním převažte dekorační stužkou a ozdobte čerstvými jahodami.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Hladká hmota, Jahodová zmrzlina, Citronová kůra, Chlazení, Zmrzlina, Fazolka, Nové koření
Mohlo by vás zajímat
Tipy na vánoční dárky pro miminka od narození do šesti měsíců
Maminka vydává pohádkovou knížku plnou krásných ilustrací Pohádky od Maminky
Gelové kapsle na praní do děských rukou nepatří. Děti nevidí rozdíl
Chodí k vašim dětem zoubková víla? Děti milují fantazii a imaginaci

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu