Maminka.czVýživa a stravování

Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina a šarlotka

Tomáš Babinec 12.  6.  2015
Sezona jahod je v plném proudu. Pokud nevíte, co s nimi, inspirujte se našimi recepty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Perníkové tartaletky

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 115 g másla, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce melasy, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, 3 lžičky mletého zázvoru, po 1 lžičce mleté skořice, mletého nového koření a soli; krém: 200 g mascarpone, citronová kůra a šťáva; toping: 160 ml smetany, 155 g hnědého cukru, 50 g másla, 2 lžičky vanilkové esence

Na toping smíchejte na mírném ohni v kastrolu všechny suroviny, až se cukr a máslo rozpustí. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.

Odstavte a nechte vychladnout. Na krém smíchejte mascarpone, citronovou kůru a šťávu a dejte chladit. V mixéru utřete máslo, cukr a melasu. Za stálého šlehání přidejte žloutek. Pomalu přisypte mouku a koření. Přemístěte na pracovní plochu a ručně zpracujte v těsto. Zabalte do plastové fólie a dejte asi na půl hodiny do ledničky. Pak vyválejte mezi pečicím papírem na tloušťku asi 4 mm. Přemístěte do formiček, propíchejte vidličkou a nechte asi 15 minut chladit.

Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolkami. Pečte 8 až 10 minut. Odstraňte fazole a vyndejte z forem. Dejte péct na dalších 8 až 10 minut, aby se plně propekly. Vystydlé naplňte krémem, přidejte čerstvé jahody a polijte topingem.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová zmrzlina

8 porcí, 30 minut + mrazení

Potřebujeme: 450 ml smetany ke šlehání, 1 kondenzované mléko Salko, 350 g moučkového cukru, 500 g jahod, 2 dortové oplatky

Kovovou misku a metličky šlehače dejte alespoň na 10 minut vychladit do mrazničky. Do misky nalijte smetanu a vyšlehejte ji. Přidejte kondenzované mléko, cukr a vše opět krátce šlehejte.

Nakonec zlehka vmíchejte rozmačkané jahody. Formu vyložte alobalem, dolů dejte oplatku, nalijte připravenou směs a překryjte druhou oplatkou.
Zakryjte alobalem a zmrazte.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová šarlotka

4 porce, 30 minut + chlazení

Potřebujeme: 350 g čerstvých jahod + na ozdobu, 130 g moučkového cukru, šťáva z jednoho citronu, 3 plátky želatiny, 200 ml smetany, cukrářské piškoty na vyložení formy

Smíchejte rozmačkané jahody, 50 g cukru a citronovou šťávu. Ve studené vodě rozpusťte želatinu. Dvě třetiny jahodového pyré přiveďte k varu, přidejte 80 g cukru a želatinu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zchlaďte. Přilijte smetanu a zlehka promíchejte. Dno dortové formy vystlané fólií vyložte piškoty.

Pokryjte asi polovinou krému. Stěny formy také obložte piškoty a doplňte zbylým krémem. Dejte minimálně na 2 hodiny zchladit do ledničky. Před podáváním převažte dekorační stužkou a ozdobte čerstvými jahodami.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, zmrzlina, Nové koření, Mražení, Šarlotka, Chlazení, Salko, Fazolka, Jahodová zmrzlina, Kondenzované mléko, Mrazení, Hladká hmota, Citronová kůra
Mohlo by vás zajímat
Neuvěřitelné – tahle holčička se narodila přeložená napůl!
len
Kuriozita
Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!
Mrázková Dita
Retro
Největší těhotenská bříška ve své přirozenosti. Tyto mámy za ně sklidily obdiv i urážky. A to, světe div se, i od žen!
Mrázková Dita
Těhotenství
Před pěti lety získala titul Nejkrásnější dívka světa. Jak vypadá Anastasiya dnes a čím by chtěla být, až vyroste?
Mrázková Dita
slavné děti
Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí
Stöckbauerová Vanda
Galerie
VIDEO: Co dělat, když dítě nic nejí? Poradí odborník na výživu Petr Havlíček. A nebere si servítky
Makovská Marie
Dětský jídelníček
Je jí 23, ale vypadá na 8: Uvízla jsem v těle dítěte, říká dívka, která trpí vzácným onemocněním
Mrázková Dita
Životní příběh
Máma dvojčat a trojčat: Jsem unavená, chybí mi randění s mým mužem. S pěti dětmi je to sakra těžké, ale my se nedáme!
Mrázková Dita
Kuriozita
Vyroste z toho? Zploštělá hlavička miminka není jen vada na kráse
Láchová Michaela
Psychomotorický vývoj