Maminka.czVýživa a stravování

Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina a šarlotka

, Časopis F.O.O.D.
12. 6. 2015
Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina  a šarlotka
Sezona jahod je v plném proudu. Pokud nevíte, co s nimi, inspirujte se našimi recepty.

Perníkové tartaletky

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 115 g másla, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce melasy, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, 3 lžičky mletého zázvoru, po 1 lžičce mleté skořice, mletého nového koření a soli; krém: 200 g mascarpone, citronová kůra a šťáva; toping: 160 ml smetany, 155 g hnědého cukru, 50 g másla, 2 lžičky vanilkové esence

Na toping smíchejte na mírném ohni v kastrolu všechny suroviny, až se cukr a máslo rozpustí. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.

Odstavte a nechte vychladnout. Na krém smíchejte mascarpone, citronovou kůru a šťávu a dejte chladit. V mixéru utřete máslo, cukr a melasu. Za stálého šlehání přidejte žloutek. Pomalu přisypte mouku a koření. Přemístěte na pracovní plochu a ručně zpracujte v těsto. Zabalte do plastové fólie a dejte asi na půl hodiny do ledničky. Pak vyválejte mezi pečicím papírem na tloušťku asi 4 mm. Přemístěte do formiček, propíchejte vidličkou a nechte asi 15 minut chladit.

Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolkami. Pečte 8 až 10 minut. Odstraňte fazole a vyndejte z forem. Dejte péct na dalších 8 až 10 minut, aby se plně propekly. Vystydlé naplňte krémem, přidejte čerstvé jahody a polijte topingem.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová zmrzlina

8 porcí, 30 minut + mrazení

Potřebujeme: 450 ml smetany ke šlehání, 1 kondenzované mléko Salko, 350 g moučkového cukru, 500 g jahod, 2 dortové oplatky

Kovovou misku a metličky šlehače dejte alespoň na 10 minut vychladit do mrazničky. Do misky nalijte smetanu a vyšlehejte ji. Přidejte kondenzované mléko, cukr a vše opět krátce šlehejte.

Nakonec zlehka vmíchejte rozmačkané jahody. Formu vyložte alobalem, dolů dejte oplatku, nalijte připravenou směs a překryjte druhou oplatkou.
Zakryjte alobalem a zmrazte.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová šarlotka

4 porce, 30 minut + chlazení

Potřebujeme: 350 g čerstvých jahod + na ozdobu, 130 g moučkového cukru, šťáva z jednoho citronu, 3 plátky želatiny, 200 ml smetany, cukrářské piškoty na vyložení formy

Smíchejte rozmačkané jahody, 50 g cukru a citronovou šťávu. Ve studené vodě rozpusťte želatinu. Dvě třetiny jahodového pyré přiveďte k varu, přidejte 80 g cukru a želatinu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zchlaďte. Přilijte smetanu a zlehka promíchejte. Dno dortové formy vystlané fólií vyložte piškoty.

Pokryjte asi polovinou krému. Stěny formy také obložte piškoty a doplňte zbylým krémem. Dejte minimálně na 2 hodiny zchladit do ledničky. Před podáváním převažte dekorační stužkou a ozdobte čerstvými jahodami.

Klepněte pro větší obrázek
Vánoční předplatné Maminka
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Jahodová zmrzlina, Mražení, Hladká hmota, Citronová kůra, Nové koření, Kondenzované mléko, Chlazení, Fazolka, Zmrzlina, Šarlotka

Mohlo by vás zajímat
Těhotenství jim navždy změnilo tělo. Není se za co stydět, vzkazují tyhle matky!
Řeč těla při spánku: Na zádech spí králové, schoulení jsou mamánci
Růstový spurt: Období nenasytného kojence vás potká několikrát
Marika Šoposká: Těhotenství bez komplikací není samozřejmost, už to vím!
Obyčejný den očima mámy a dítěte. Tohle video vás dojme
S dětmi jsem dospěl. Kvůli nim jsem přestal pít alkohol, říká Tomáš Třeštík
Rodičovská dovolená 2020: Vše, co o ní potřebujete vědět
Tohle napsal muž o břichu své ženy! Na internetu z toho byl poprask!
Maminka roku: Syn mi holil hlavu, smál se, já brečela, říká Andrea

Horoskopy

Býk Občas se vám nechce vylézt z postele a lenošili byste aspoň do oběda. Pokud máte tuto možnost, tak si…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Květoslava, Kvetoslava, Marija





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné