Maminka.czVýživa a stravování

Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina a šarlotka

Tomáš Babinec 12.  6.  2015
Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina  a šarlotka
Sezona jahod je v plném proudu. Pokud nevíte, co s nimi, inspirujte se našimi recepty.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Perníkové tartaletky

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 115 g másla, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce melasy, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, 3 lžičky mletého zázvoru, po 1 lžičce mleté skořice, mletého nového koření a soli; krém: 200 g mascarpone, citronová kůra a šťáva; toping: 160 ml smetany, 155 g hnědého cukru, 50 g másla, 2 lžičky vanilkové esence

Na toping smíchejte na mírném ohni v kastrolu všechny suroviny, až se cukr a máslo rozpustí. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.

Odstavte a nechte vychladnout. Na krém smíchejte mascarpone, citronovou kůru a šťávu a dejte chladit. V mixéru utřete máslo, cukr a melasu. Za stálého šlehání přidejte žloutek. Pomalu přisypte mouku a koření. Přemístěte na pracovní plochu a ručně zpracujte v těsto. Zabalte do plastové fólie a dejte asi na půl hodiny do ledničky. Pak vyválejte mezi pečicím papírem na tloušťku asi 4 mm. Přemístěte do formiček, propíchejte vidličkou a nechte asi 15 minut chladit.

Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolkami. Pečte 8 až 10 minut. Odstraňte fazole a vyndejte z forem. Dejte péct na dalších 8 až 10 minut, aby se plně propekly. Vystydlé naplňte krémem, přidejte čerstvé jahody a polijte topingem.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová zmrzlina

8 porcí, 30 minut + mrazení

Potřebujeme: 450 ml smetany ke šlehání, 1 kondenzované mléko Salko, 350 g moučkového cukru, 500 g jahod, 2 dortové oplatky

Kovovou misku a metličky šlehače dejte alespoň na 10 minut vychladit do mrazničky. Do misky nalijte smetanu a vyšlehejte ji. Přidejte kondenzované mléko, cukr a vše opět krátce šlehejte.

Nakonec zlehka vmíchejte rozmačkané jahody. Formu vyložte alobalem, dolů dejte oplatku, nalijte připravenou směs a překryjte druhou oplatkou.
Zakryjte alobalem a zmrazte.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová šarlotka

4 porce, 30 minut + chlazení

Potřebujeme: 350 g čerstvých jahod + na ozdobu, 130 g moučkového cukru, šťáva z jednoho citronu, 3 plátky želatiny, 200 ml smetany, cukrářské piškoty na vyložení formy

Smíchejte rozmačkané jahody, 50 g cukru a citronovou šťávu. Ve studené vodě rozpusťte želatinu. Dvě třetiny jahodového pyré přiveďte k varu, přidejte 80 g cukru a želatinu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zchlaďte. Přilijte smetanu a zlehka promíchejte. Dno dortové formy vystlané fólií vyložte piškoty.

Pokryjte asi polovinou krému. Stěny formy také obložte piškoty a doplňte zbylým krémem. Dejte minimálně na 2 hodiny zchladit do ledničky. Před podáváním převažte dekorační stužkou a ozdobte čerstvými jahodami.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, Mrazení, Jahodová zmrzlina, Chlazení, Nové koření, Citronová kůra, Fazolka, Kondenzované mléko, Šarlotka, Zmrzlina, Hladká hmota, Mražení
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Perličky ze žákovských knížek: Tyhle poznámky vás zaručeně pobaví, máte nějakou podobnou?
kog sim
Školák
Tyto trapasy se nám opravdu staly! Maminky přiznaly, jaké zážitky si odvezly s sebou z porodnice
redakce
Porod
Rychlá zeleninová polévka s krupičkou. Uvaříte ji za deset minut a děti si ji zamilují
redakce
Recepty
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Jako vejce vejci? Těchto 12 dětí celebrit vypadalo ve stejném věku přesně jako jejich rodiče
Formánková Simona
Galerie
Maminka roku 2022: Má handicapovanou dceru a sama bojuje s rakovinou prsu. Jak to maminka Magda zvládá?
Peluhová Adéla
Maminka roku 2022
Pippa Middleton čeká třetího potomka: Co si zastánkyně zdravého životního stylu nehodlá odepřít ani u třetího těhotenství?
Mrázková Dita
Slavné maminky
Syn se narodil hodinu po přijetí do porodnice, sama jsem mu nahmatala hlavičku: Jana se s námi podělila o porodní příběh i fotky
Formánková Simona
Vaše porodní příběhy