Maminka.czVýživa a stravování

Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina a šarlotka

, Časopis F.O.O.D.
12. 6. 2015
Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina  a šarlotka
Sezona jahod je v plném proudu. Pokud nevíte, co s nimi, inspirujte se našimi recepty.

Perníkové tartaletky

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 115 g másla, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce melasy, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, 3 lžičky mletého zázvoru, po 1 lžičce mleté skořice, mletého nového koření a soli; krém: 200 g mascarpone, citronová kůra a šťáva; toping: 160 ml smetany, 155 g hnědého cukru, 50 g másla, 2 lžičky vanilkové esence

Na toping smíchejte na mírném ohni v kastrolu všechny suroviny, až se cukr a máslo rozpustí. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.

Odstavte a nechte vychladnout. Na krém smíchejte mascarpone, citronovou kůru a šťávu a dejte chladit. V mixéru utřete máslo, cukr a melasu. Za stálého šlehání přidejte žloutek. Pomalu přisypte mouku a koření. Přemístěte na pracovní plochu a ručně zpracujte v těsto. Zabalte do plastové fólie a dejte asi na půl hodiny do ledničky. Pak vyválejte mezi pečicím papírem na tloušťku asi 4 mm. Přemístěte do formiček, propíchejte vidličkou a nechte asi 15 minut chladit.

Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolkami. Pečte 8 až 10 minut. Odstraňte fazole a vyndejte z forem. Dejte péct na dalších 8 až 10 minut, aby se plně propekly. Vystydlé naplňte krémem, přidejte čerstvé jahody a polijte topingem.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová zmrzlina

8 porcí, 30 minut + mrazení

Potřebujeme: 450 ml smetany ke šlehání, 1 kondenzované mléko Salko, 350 g moučkového cukru, 500 g jahod, 2 dortové oplatky

Kovovou misku a metličky šlehače dejte alespoň na 10 minut vychladit do mrazničky. Do misky nalijte smetanu a vyšlehejte ji. Přidejte kondenzované mléko, cukr a vše opět krátce šlehejte.

Nakonec zlehka vmíchejte rozmačkané jahody. Formu vyložte alobalem, dolů dejte oplatku, nalijte připravenou směs a překryjte druhou oplatkou.
Zakryjte alobalem a zmrazte.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová šarlotka

4 porce, 30 minut + chlazení

Potřebujeme: 350 g čerstvých jahod + na ozdobu, 130 g moučkového cukru, šťáva z jednoho citronu, 3 plátky želatiny, 200 ml smetany, cukrářské piškoty na vyložení formy

Smíchejte rozmačkané jahody, 50 g cukru a citronovou šťávu. Ve studené vodě rozpusťte želatinu. Dvě třetiny jahodového pyré přiveďte k varu, přidejte 80 g cukru a želatinu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zchlaďte. Přilijte smetanu a zlehka promíchejte. Dno dortové formy vystlané fólií vyložte piškoty.

Pokryjte asi polovinou krému. Stěny formy také obložte piškoty a doplňte zbylým krémem. Dejte minimálně na 2 hodiny zchladit do ledničky. Před podáváním převažte dekorační stužkou a ozdobte čerstvými jahodami.

Klepněte pro větší obrázek
Maminka Roku 2019
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Kondenzované mléko, Šarlotka, Zmrzlina, Jahodová zmrzlina, Citronová kůra, Hladká hmota, Nové koření, Chlazení, Mražení, Fazolka

Mohlo by vás zajímat
Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry
Jsem v tom? Jak poznáte, že jste těhotná, i bez testu
Přiznání: Nenávidím mateřství. Dceru miluji, ale být matkou mě štve!
Jsem obézní. V těhotenství jsem cítila ze strany lékařů odpor a styděla se
Řeč těla při spánku: Na zádech spí králové, schoulení jsou mamánci
Matky jsou jak elitní vojáci ve výcviku, píše Marie Doležalová
Herečky, které otěhotněly během natáčení! Podařilo se to zamaskovat?
Po narození syna se můj obdiv k Táně prohloubil, říká Vojtěch Dyk
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat

Horoskopy

Ryby V rodinné sféře vznikají různá témata k rozhovorům, ale ne vždy se to vyvine podle představ. Dejte si…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Hedvika, Heda, Despina





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu