Maminka.czVýživa a stravování

Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina a šarlotka

, Časopis F.O.O.D.
12. 6. 2015
Podlehněte jahodovému vábení: tartaletky, zmrzlina  a šarlotka
Sezona jahod je v plném proudu. Pokud nevíte, co s nimi, inspirujte se našimi recepty.

Perníkové tartaletky

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: 115 g másla, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce melasy, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, 3 lžičky mletého zázvoru, po 1 lžičce mleté skořice, mletého nového koření a soli; krém: 200 g mascarpone, citronová kůra a šťáva; toping: 160 ml smetany, 155 g hnědého cukru, 50 g másla, 2 lžičky vanilkové esence

Na toping smíchejte na mírném ohni v kastrolu všechny suroviny, až se cukr a máslo rozpustí. Přiveďte k varu. Snižte teplotu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne.

Odstavte a nechte vychladnout. Na krém smíchejte mascarpone, citronovou kůru a šťávu a dejte chladit. V mixéru utřete máslo, cukr a melasu. Za stálého šlehání přidejte žloutek. Pomalu přisypte mouku a koření. Přemístěte na pracovní plochu a ručně zpracujte v těsto. Zabalte do plastové fólie a dejte asi na půl hodiny do ledničky. Pak vyválejte mezi pečicím papírem na tloušťku asi 4 mm. Přemístěte do formiček, propíchejte vidličkou a nechte asi 15 minut chladit.

Troubu předehřejte na 180 °C. Tartaletky zakryjte pečicím papírem a zasypte fazolkami. Pečte 8 až 10 minut. Odstraňte fazole a vyndejte z forem. Dejte péct na dalších 8 až 10 minut, aby se plně propekly. Vystydlé naplňte krémem, přidejte čerstvé jahody a polijte topingem.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová zmrzlina

8 porcí, 30 minut + mrazení

Potřebujeme: 450 ml smetany ke šlehání, 1 kondenzované mléko Salko, 350 g moučkového cukru, 500 g jahod, 2 dortové oplatky

Kovovou misku a metličky šlehače dejte alespoň na 10 minut vychladit do mrazničky. Do misky nalijte smetanu a vyšlehejte ji. Přidejte kondenzované mléko, cukr a vše opět krátce šlehejte.

Nakonec zlehka vmíchejte rozmačkané jahody. Formu vyložte alobalem, dolů dejte oplatku, nalijte připravenou směs a překryjte druhou oplatkou.
Zakryjte alobalem a zmrazte.

Klepněte pro větší obrázek

Jahodová šarlotka

4 porce, 30 minut + chlazení

Potřebujeme: 350 g čerstvých jahod + na ozdobu, 130 g moučkového cukru, šťáva z jednoho citronu, 3 plátky želatiny, 200 ml smetany, cukrářské piškoty na vyložení formy

Smíchejte rozmačkané jahody, 50 g cukru a citronovou šťávu. Ve studené vodě rozpusťte želatinu. Dvě třetiny jahodového pyré přiveďte k varu, přidejte 80 g cukru a želatinu a míchejte, až vznikne hladká hmota. Směs zchlaďte. Přilijte smetanu a zlehka promíchejte. Dno dortové formy vystlané fólií vyložte piškoty.

Pokryjte asi polovinou krému. Stěny formy také obložte piškoty a doplňte zbylým krémem. Dejte minimálně na 2 hodiny zchladit do ledničky. Před podáváním převažte dekorační stužkou a ozdobte čerstvými jahodami.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Kondenzované mléko, Mražení, Fazolka, Šarlotka, Nové koření, Chlazení, Citronová kůra, Hladká hmota, Zmrzlina, Jahodová zmrzlina

Mohlo by vás zajímat
Holčička s rozštěpem má po operaci. Teď je z ní krásná slečna. Jak vypadá?
Japonská maminka zachycuje život s dvojčaty a trojčaty. To prostě musíte vidět!
To s námi bude už navždy?! Tyhle děti vůbec nejsou nadšené ze sourozence
Kristýna Boková je těhotná. Čeká svoje třetí dítě, prozradila pohlaví?
Porod jste nikdy neviděli tak zblízka! Šokuje vás brácha v porodním bazénku?
Jana Bernášková: Špatně jsme odhadli syna, komunitní škola nebyla pro něj
Pravda o mateřství? Vypadá přesně takhle, ukazují statečné mámy
Po císaři dávají lékaři dětem cumlat tampon z vaginy matky. Proč?
Maminka roku: Čekala holčičku a věděla, že nepřežije!

Horoskopy

Vodnář Milí Vodnáři, partnerská krize je v plném proudu a vám už se to nechce řešit. Drahá polovička se k vám…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Soběslav, Virginie, Virginia





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné