Maminka.czVýživa a stravování

Podlehněte kouzlu hrášku, zkuste tyto recepty

Vyloupávání zelených kuliček z lusků je oblíbená zábava nejen dětí, ale i mnohých dospělých. Je skvělý jen tak na zdravé zobání, ale v kuchyni s ním můžete dělat hotové zázraky.
, Časopis F.O.O.D.
20. 5. 2014
Podlehněte kouzlu hrášku, zkuste tyto recepty

Sladký hrášek je bohatý na vitamin C, vitaminy skupiny B či karoteny, prospívá nervům, vlasům, pokožce i imunitnímu systému.

Špagety s uzenou krůtí šunkou a hráškem

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 400 g špaget, sůl, 100 g mladého hrášku, 4 jarní cibulky, 6 plátků uzené krůtí šunky, 50 g rukoly, extra panenský olivový olej

Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím blanšírujte hrášek: asi 4 minuty ho povařte a pak ihned přendejte do ledové vody (zachová si tak svěží barvu). Nechte ho pořádně okapat a vmíchejte do scezených špaget.

Jarní cibulku i s natí nakrájejte a přidejte ji k těstovinám, stejně jako na kousky nakrájenou uzenou krůtí šunku a rukolu. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.

Hráškový krém s ředkvičkami

4 porce, 10 minut

Potřebujeme:4 ředkvičky i s natí, 1 menší pórek (bílá část), 2 šalotky, 75 g másla, 50 g mraženého hrášku, 1 l kuřecího vývaru, sůl a pepř, 250 ml 31% smetany, 4 lžíce zakysané smetany, pažitka

Ředkvičky i s natí omyjte. Pórek, cibuli, dvě ředkvičky a nať nakrájejte. Vše orestujte v hrnci na másle a pár minut poduste.
Když je zelenina měkká, přisypte hrášek, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a vařte asi 1 minutu. Odstavte, přilijte smetanu a rozmixujte.

Polévku ozdobte zakysanou smetanou, plátky ředkviček a pažitkou.

Rizoto s hráškem a sušenou šunkou

4 porce, 45 minut

Potřebujeme:1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 100 g másla, 400 g kulatozrnné rýže, 200 ml suššího bílého vína, velká hrst plocholisté petržele, 100 g hrášku, 100 g sušené šunky, 70 g parmazánu, 50 g másla

Vývar ohřejte. Mezitím v pánvi rozehřejte máslo a zasypte ho rýží. Tu nechte prohřát a pak ji promíchejte s máslem a nechte lehce opéct. Zalijte ji vínem a za častého míchání nechte tekutinu vsáknout a alkohol odpařit.

K rýži postupně po naběračkách přidávejte horký vývar, tekutinu nechte vždy vsáknout a přidejte další. Mezitím nasekejte petržel, oblanšírujte hrášek, sušenou šunku nakrájejte na kousky a nastrouhejte parmazán. Když je rýže al dente, je hotovo.

Do horké rýže vmíchejte na kousky pokrájených 50 g másla, asi parmazánu a připravenou petržel, hrášek a šunku. Ihned podávejte, poklepáváním dlaní dospod talíře ji rovnoměrně rozprostřete po jeho ploše, rýže se trochu ochladí a nebude už docházet, tedy zůstane al dente. Posypte zbývajícím parmazánem a ihned podávejte.

Košíčky s hráškem a křepelčími vajíčky

8 kusů, 45 minut

Potřebujeme: 250 g křehkého těsta, hladká mouka na podsypávání, tuk na vymazání nových formiček. 8 plátků šunky od kosti , 50 g rozmraženého hrášku, 8 křepelčích vajíček, sůl a pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na asi 3 mm silný plát. Ten rozdělte na 8 částí.

Plech na muffiny vymažte, do každé prohlubně urovnejte připravené kousky těsta (budou přesahovat lehce nad okraj) a propíchejte je vidličkou. Pečte přibližně 12 až 15 minut.

Plátky šunky vložte do předpečených muffinových košíčků, přidejte lžíci hrášku a rozklepněte do nich vždy po jednom vejci. Navrch vmáčkněte zbytek hrášku, aby hotové koláčky byly krásně barevné, vše osolte a opepřete a dejte asi na 10 až 12 minut dopéct.

Před servírováním nechte košíčky trochu vychladnout.

Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
Nechce pít z láhve? Zkuste tyto osvědčené tipy jiných maminek
Jak naučit děti smrkat? Nejprve je naučte sfouknout svíčku
Kyselina listová: Zvyšte příjem již před početím, má význam pro správný vývoj plodu
Galerie: 50 úžasných venkovních domečků a bunkrů, které si děti zamilují

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu