Maminka.czPorodnice

Podpoříme ženy v jejich volbě péče u porodu, slibuje nová vláda. Přiblížíme se tak západním zemím?

Tereza Víchová 18.  1.  2022
Jedna porodní asistentka na celou dobu porodu? V západních zemích standard, u nás stále více diskutované téma. Je to i jedna ze změn, kterou chystá nová vláda. A odborníci na porodnictví ji vítají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porodnictví a chystané změny

Speciální bod nového programu vlády se týká právě porodnictví: „Podpoříme ženy v jejich volbě poskytovatele péče v těhotenství, při porodu i po něm tím, že zpřístupníme péči porodních asistentek s důrazem na kontinuálnost péče poskytované jednou osobou,“ stojí ve vládním dokumentu.

Zmiňovaná je kontinuita péče. Tedy stav, kdy se o ženu během těhotenství i porodu stará někdo, kdo ji dobře zná. V ideálním případě, který podporuje i profesní organizace porodních asistentek (UNIPA) by tyhle odbornice mohly pracovat samostatně a ženy by se mohly rozhodnout, kdo se o ně bude starat. 

VIDEO: Jak si nejlépe vybrat porodnici?

Přiblížit se západní Evropě

Takový způsob péče u nás zatím běžný není: žena navštěvuje primárně ambulanci gynekologa. Tzv. Komunitní porodní asistentky péči sice poskytují, ale obvyklá volba těhotných to není.

„Jsem moc zvědavá, co z toho ‚vyleze’,” komentuje chystané změny na svém Facebooku porodní asistentka a psycholožka Kristina Zemánková. „Držme si palce, ať se přiblížíme péči v západní Evropě, kde o zdravé těhotné ženy pečují odbornice na zdravé těhotenství - porodní asistentky. Lékaři tak mají volné ruce a více prostoru na rizikové případy. Kéž se to povede i u nás. Výzkumy potvrzují, že pro ženy a miminka je tenhle model péče nejlepší."

Postupné změny už se dějí

O důležitosti role porodní asistentky po celé těhotenství i porod už pochyb není. Důkazem je například vznik Center porodní asistence, které jsou mimo jiné na konceptu péče jedné osoby postavené. Fungují v Praze ve Fakultní nemocnici Na Bulovce a také v Brně. A lékař je tu v roli toho, kdo u zdravého těhotenství a porodu „jen hlídá”. Pokud nenastane u maminky nebo dítěte nějaká zdravotní komplikace a oba jsou zdraví, ženy umí rodit bez zbytečných zásahů. Když dojde k přerušení tohoto naladění – více lidmi kolem, otevřenými dveřmi, řešením intimních věcí pod zářivkami a se spoustou lidí, nastávají často komplikace.

„Přirozený porod vyžaduje především klid a pocit porozumění založený na vzájemné důvěře mezi ženou a porodní asistentkou. Porod za takových podmínek se pak stává hlubokým a emocemi nabitým zážitkem, který si v sobě rodiny nesou po celý život. Naším cílem je, aby tento zážitek byl co nejlepší,” říká vedoucí brněnského centra, porodní asistentka Miloslava Kameníková.

GALERIE: Ženě při porodu nejvíce pomohl devítiletý syn! Svou sestru držel jako první v náručí právě on

Lékař, porodní asistentka a jejich role

Lékaře a porodní asistentku vidí jako dvě rovnoprávné spolupracující profese i mnoho gynekologů:

„Porodní asistentka je tou nejvhodnější zdravotnickou profesí v péči o zdravou těhotnou a rodící ženu. Je ženě průvodkyní a podporou tak, aby mohla naplno využít síly, kterou jí dala příroda k porodu svého dítěte. Lékař je vzdělán a připraven zasáhnout v případě komplikace či patologie kdykoliv v průběhu předporodních kontrol nebo porodu. Věřím, že je možné dosáhnout souladu péče fyziologické – přirozené v bezpečí, které naše špičkově vybavená porodnice poskytuje,” řekl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky FN Brno Vít Weinberger u příležitosti otevření zdejšího Centra porodní asistence.

V péči o těhotné a rodící ženy jsou změny nutné

Důležitost tématu péče o těhotnou a rodící ženu není třeba zdůrazňovat, změnami se zabývala již vláda minulá. Dohlédnout se má i na koncept "baby friendly." Některé české porodnice ho totiž mají "jen na papíře", ale zkušenosti žen hovoří jinak. Nejpozději do června 2023 má na ministerstvu zdravotnictví vzniknout strategie k důsledné implementaci programu Baby-friendly Hospital Initiative (osvědčený program WHO a UNICEF, který staví na základních vědecky podložených postupech poporodní péče).

Témata: Těhotenství, Porod, Mateřství, Porodnice, Porodní asistentka, Chci si rodit po svém, FN Brno, Unicef, UNIPA, Kristin Zemánková, Vít Weinberger, Evropa, Fakultní nemocnice Brno, Přednosta, Brno, TAK, Baby friendly hospitál, Praha, Péče, WHO, Kristina Zemánková, Západní země, Žena, Důležitost, Porodnictví