Maminka.czZdraví

Podpořte pacienty s hemofilií. Noste červenou

Iva Endrychová 15.  4.  2015
Druhý ročník kampaně „Podporuji léčbu hemofilie“ právě odstartoval. Podívejte se jak můžete

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Druhý ročník kampaně „Podporuji léčbu hemofilie“ navazuje na úspěšnou loňskou premiéru, díky které se podařilo na účet pacientských organizací Hemojunior a Český svaz hemofiliků připsat 63 850 Kč. Veřejnost mohla hemofilikům vyjádřit svou podporu zakoupením benefičních předmětů a účastí na charitativním pochodu ve Světový den hemofilie, kterým kampaň vyvrcholila.

Hemofilie

Je to nejčastějším onemocněním ze skupiny krvácivých onemocnění, která se projevují poruchami srážlivosti krve. V České republice je v současnosti registrováno přibližně 1000 hemofiliků a zhruba pětinu osob tvoří hemofilici ve věku do 18 let. Hemofilikům kvůli defektnímu genu hrozí jak nadměrné krvácení, tak i krvácení spontánní, často do kloubů, svalů a případně i vnitřních orgánů – a to mnohdy i bez zjevné příčiny. Bez stanovení včasné diagnózy a nasazení patřičné léčby jsou to ale také silné bolesti a postupné znehybňování celého pohybového aparátu.

Světový den hemofilie si připomínáme 17. dubna. 

Nová léčba šitá na míru

Na začátku února letošního roku proběhla, za hojné účasti médií, tisková konference, která druhý ročník kampaně odstartovala. Na konferenci nechyběla ani ambasadorka projektu, farmaceutka a Miss ČR pro rok 2004, PharmDr. Jana Doleželová. Promluvil zde odborník na slovo vzatý, MUDr. Jan Blatný, Ph.D., hematolog a primář oddělení dětské hematologie Fakultní nemocnice Brno, který všem přítomným představil nejmodernější způsob optimalizace léčby, tzv. farmakokinetiku. Ta je přínosem jak pro pacienty samotné, tak pro zdravotní pojišťovny, které díky ní mohou maximálně zefektivnit hospodaření s prostředky na léčbu hemofilie v ČR.

Oblečte se do červené i Vy!

Zakoupením výrobků v symbolické červené barvě s logem „Podporuji léčbu hemofilie“ na webových stránkách www.podporujihemofiliky.cz můžete přispět na zlepšení kvality života hemofiliků a usnadníte jim boj s tímto závažným onemocněním. Výtěžek z prodeje těchto předmětů bude i v letošním roce do posledního haléře věnován pacientským organizacím.

Pomáhají i sportovci z FK Dukla Praha

Letošní ročník této charitativní kampaně se rozhodla podpořit též FK Dukla Praha a uspořádat, za účasti známých sportovců, sportovní odpoledne pro rodiny s dětmi.

Akce proběhne 18. dubna 2015 na stadionu FK Dukla Praha, Na Julisce 28 v Dejvicích. Začátek je naplánován od 13:00

Hlavním hřebem dne pak bude utkání FK Dukla Praha – FK Baumit Jablonec, které bude věnováno právě hemofilikům, a proto umožní všem návštěvníkům, kteří dorazí v červeném tričku kampaně, vstup zcela zdarma. Utkání začíná v 17:00.

Více o tomto onemocnění a o kampani najdete na www.podporujihemofiliky.cz. Nezapomeňte také sledovat facebookové stránky Podporuji hemofiliky, kde najdete všechny informace, novinky a zajímavosti z průběhu kampaně. Staňte se fanoušky a dejte vědět svým přátelům, že podporujete hemofiliky i Vy. 

Témata: Zdraví, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Červen, Ambasadorka, Fakultní nemocnice Brno, Hemojunior, Světový den, Optimalizace, Tisková konference, Porucha srážlivosti, Nadměrné krvácení, Červ, Pacient, Nejčastější onemocnění, Hemofilie, Český svaz, Jan Blatný, Miss ČR, Nos, Zdraví na Heureka.cz

Video