Maminka.czDěti a mateřství

Podpořte sbírku Jedličkova ústavu pro bezbariérový autobus

redakce 23.  7.  2013
Jedličkův ústav a školy si tento rok připomínají výročí sta let od svého založení. Nadace Jedličkova ústavu při této příležitosti otevřela novou veřejnou sbírku na nákup bezbariérového autobusu pro potřeby žáků a studentů „Jedle“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Letos uběhne sto let od doby, kdy český lékař a mecenáš Rudolf Jedlička založil ústav a školy pro tělesně postižené děti. Nadace Jedličkova ústavu, která rozvoj zařízení podporuje, chce při té příležitosti získat peníze na nákup nového bezbariérového autobusu. Autobus s bezbariérovou úpravou slouží k dopravě žáků a studentů Jedličkova ústavu a škol (JÚŠ) na sportovní pobyty a závody v ČR a mimo ni, kulturní akce, školy v přírodě, exkurze např. do Národní galerie, hipoterapie a školní výlety. Autobus také využívá skupina The Tap Tap, známá kapela studentů a absolventů JÚŠ se zdravotním postižením, které usnadňuje dopravu na koncerty.

„Přestože bezbariérový autobus dětem studujícím v „Jedli“ neslouží k denní dopravě do školy, je pro jejich všestranný rozvoj velice důležitý. Už ve 30. letech 20. století propagoval tehdejší ředitel Jedličkova ústavu Augustin Bartoš cestování dětí s postižením mimo místo, kde vyrůstají, jako nedílnou součást jejich vzdělání,“ říká Veronika Kulíková, koordinátorka marketingu nadace.

Jedličkův ústav a školy v současné době bezbariérový autobus vlastní, nicméně ten je po sedmnácti letech provozu ve velmi špatném technickém stavu. Cena nového vozu se ale pohybuje v mnohamilionových částkách a bez finanční podpory veřejnosti a firemních dárců si jej JÚŠ nemůže dovolit.

„V současné chvíli je na transparentním účtu vybráno přes 1,7 milionu korun. Tato částka odpovídá asi polovině finančních prostředků potřebných na nákup bezbariérového autobusu střední velikosti s 20 až 25 místy,“ vysvětluje Kulíková. „Na velký bezbariérový autobus je však potřeba zhruba 7 milionů korun,“ dodává Kulíková s tím, že aby mohla škola přepravovat potřebný počet dětí najednou, musí získat ještě trojnásobek již vybrané částky.
Všechny finanční prostředky nashromážděné v rámci této veřejné sbírky lze vidět na transparentním účtu a budou použity na nákup autobusu. Veškerý provoz nadace je hrazen z vlastních nadačních prostředků.

Sbírka má transparentní účet č. 350 385/5500 u Raiffeisenbank a je podpořena dárcovskými SMS – DMS POJEDTESNAMI na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, nadace obdrží 27 Kč) nebo DMS ROK POJEDTESNAMI (každý měsíc po dobu jednoho roku pak od dárce odejde 1 DMS). Více informací k DMS na www.darcovskasms.cz.

Témata: Děti, auto, autobus, Ústav, Kroměříž, The Tap Tap, Kulturní akce, Koordinátorka, Ústa, Nadace Jedličkova ústavu, Kulík, Jed, Národní galerie, Raiffeisenbank, Všestranný rozvoj, Školní výlet

Video