Maminka.czCestování

Podzim na horách: Tři místa, kde si to všichni užijete naplno!

Simona Procházková 26.  10.  2018
Školáky čekají podzimní prázdniny, tak využijte pár dní volna navíc a vyrazte na hory. Podzim je tu nádherně barevný. Podnikněte pěší výlet, projeďte se na kole, a když náhodou nevyjde počasí, odpočiňte si v termálech nebo potěšte děti a vezměte je do aquaparku. Kde vás to bude bavit? Inspirujte se!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na Lipně sezona nikdy nekončí

U „českého moře“, jak se lipenskému jezeru přezdívá, se nebudete nudit v žádném ročním období. Oblíbená Jezerní cyklo a inline stezka (okružní trasa, která vede přímo po břehu jezera z Lipna nad Vltavou přes Frymburk, Frýdavu a Přední Výtoň zpět do Lipna) je v provozu, stejně tak nedávno otevřený Floutrejl, což je rodinná terénní cyklotrasa. Taktéž Stezka korunami stromů Lipno je otevřena po celý rok. Je to skvělý a nenáročný výlet, který může absolvovat celá rodina včetně dětí v kočárku, babiček a dědečků. Tak si nenechte ujít dechberoucí výhledy na šumavské vrcholky i vzdálenější Alpy z ptačí perspektivy. Děti budou nadšené také z Království lesa (koupit si můžete zvýhodněnou rodinnou vstupenku, která zahrnuje vstup na Stezku i do Království plus lanovou dráhu na vrchol Kramolína, kde obě atrakce najdete), kde se ratolesti každého věku (a vy také neodoláte, za to vám ručím) vyřádí v lanových centrech, tunelech, na prolézačkách, skluzavkách a houpačkách, nechybí ani obří trampolíny a krmení zvířátek. A když bude pršet? Nic není ztraceno, schovat se můžete v aquaparku Aquaworld s dětským vodním světem, saunami a velkou hernou Hopsárium. A když obujete toulavé boty a vypravíte se prozkoumat okolí, vyšlápněte si třeba na Vítkův Hrádek, odkud budete mít nádherný rozhled na celé Lipno, kousek odsud se navíc skvěte najíte v restauraci hotelu Svatý Tomáš ve stejnojmenné vesničce. Takový uzený pstruh, šumavská kulajda nebo zvěřinové ragú na víně rozhodně stojí za ochutnání.

Děti je milují. 5 tipů na ty nejlepší lanovky u nás, které musíte vyzkoušet

Valachy na konci světa

Uprostřed kouzelné přírody Beskyd zapomenete na každodenní shon a starosti a děti se dosyta vydovádí. Když dojedete do svérázné valašské horské obce Velké Karlovice, budete si připadat, že jste se ocitli v jiném století. Milovníkům knížek a starých příběhů se ne náhodou jistě vybaví slavný příběh Žítkovských bohyní, který se podle autorky literární předlohy, Kateřiny Tučkové, odehrával uprostřed okolních kopců. Kompletní zázemí pro rodinný víkend, a to i s těmi nejmenšími, najdete například v hotelech Lanterna nebo Horal (s oblíbenými termálními bazény a dětským vodním světem). Pravidelně se tu konají pestré animační programy a tematické dny pro děti, nechybí bazén, saunový svět, masáže a vynikající pochoutky regionální kuchyně. Můžete si zahrát tenis, půjčí vám tu kolo nebo vozítko segway či hole na nordic walking. Milujete sladké a nedáte dopustit na tradiční valašské frgály? Koupíte je doslova na každém rohu. Poctivé, bohatě plněné a za skvělou cenu. S ratolestmi si určitě projděte Pohádkovou cestu lesem, Kulíškovu naučnou stezku a nemine vás nejspíše také návštěva dětského zábavního parku Razulák (otevřený do konce října, takže to ještě stihnete). Pro případ, že by se vám zachtělo užít si trochu odpočinku bez potomků, v obou hotelech jsou k dispozici dětské koutky s dozorem a k dispozici je také služba individuálního hlídání. Takže hurá na masáž nebo na skleničku vína.

A kam na výlet? V okolí se nachází celá řada nádherných míst a zajímavostí, za všechny můžeme jmenovat rozhledny Miloňová a Ztracenec, Valašský atelier a galerii u Hofmanů, zvonici na Soláni, proslulé horské sedlo Pustevny nebo zámek v nedalekém Vsetíně. Pokud toužíte po stylovém ubytování jako za starých časů, vyberete si jistě z nabídky horských roubených chalup, které se zde běžně pronajímají.

6 tipů na výlety za tajemnem. Známe místa s magickou atmosférou

Černá hora není jen pro lyžaře

Plánujete výlet do Krkonoš? Objevte kouzlo Janských lázní. Malé, klidné a příjemné městečko nabízí vše, na co si jen vzpomenete. Přímo v centru areálu Černá hora – Pec se nebudete nudit ani v době, kdy se ještě nedá lyžovat na zdejších vyhlášených sjezdovkách.

Vyjeďte nejdelší kabinkovou lanovkou (dolní stanice se nachází přímo v centru města) na vrchol Černé hory (kde si můžete společně s dětmi vyzkoušet horolezeckou stěnu), půjčte si kolo nebo koloběžku a pak už se jen stačí rozhodnout, kterou trasou se vydáte objevovat krásy zdejších hor. S dětmi můžeme doporučit například 16 kilometrů dlouhou hřebenovou naučnou stezku zahrnující nejzajímavější části Černé i Světlé hory. Samotný okruh začíná hned u výstupu z lanovky a s přehledem jej zvládne i netrénovaný cyklista. Cestu lemují pozoruhodnosti jako krkonošská Zrcadla nebo Václavák či Vlašské, Krausovy i Velké Pardubické boudy. Minout byste neměli ani vyhlídkovou Stezku korunami stromů, kde nejmenší návštěvníky pobaví maskot stezky veverčák Emil. A díky tomu, že zdejší okolní lesy jsou smíšené, odměnou za výstup vám budou neopakovatelné výhledy na přírodu hrající všemi barvami podzimu. Po příjemně stráveném dni na čerstvém vzduchu můžete zregenerovat tělo a unavit děti v malém, ale o to příjemnějším Aquacentru s termálním bazénem, parní kabinou a saunou. Nachází se jen kousek od lázeňské kolonády.

 

Musíte zažít: krmení jelenů v Častolovicích či piknik s Františkem Kinským
Vydejte se na výlet. Poradíme vám, kde najít spousty tipů online
Tipy na netradiční výlety do podzemí, kde o dobrodružství není nouze

 

Témata: Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Cestování, Maminka cestuje, Podzim, Ověřeno rodiči, Horal, Milovník, Horolezecká stěna, Aquapark, Pěší výlet, Výlet, Koruna stromů, Aquacentrum, Starý příběh, Vodní svět, Skvělá cena, Hotel Horal, Rodinný víkend, Skvělý výlet, Kulajda, Lanterna, Soláň, Čerstvý vzduch, Zrcadlo