[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Co budete potřebovat:
Postup:
V malém hrnci smíchejte mléko, dýňové pyré, cukr a koření. Zahřívejte na středním plameni, dokud směs nezačne lehce bublat (pozor, aby nepřekypěla). Odstavte z plotny a přidejte vanilkový extrakt. Pomocí ručního šlehače nebo metličky vyšlehejte mléčnou směs do jemné pěny. Nalijte kávu do hrnku a přilijte připravené mléko s dýňovým pyré. Ozdobte šlehačkou a posypte trochou skořice.
Tip pro děti: Pokud nechcete použít kávu, můžete si připravit verzi bez kofeinu pro děti – dýňové mléko bez kávy, je skvělou alternativou pro malé milovníky podzimních chutí.
Všechno koření důkladně promíchejte a uchovávejte v uzavřené nádobě na tmavém místě.
Zdroj: recepty.cz
V kavárnách při přípravě dýňového latte obvykle používají dýňový sirup místo pyré. Sirup si můžete koupit například ve všech kavárnách CrossCafe. Pumpkin Spice Syrup (200 ml) tu stojí 95 Kč. Příjemně aromatický a lehce kořeněný sirup vyvinuli ve vlastní výrobně v Plzni, speciálně podle nové receptury. Můžete ho použít pro domácí přípravu horké i ledové verze Pumpkin Spice Latte. Sirup jen stačí nadávkovat do hrníčku, pustit na něj espresso a zalít buď vyšlehaným horkým, nebo vychlazeným mlékem. V případě ledové verze přidejte také několik kostek ledu. A navrch jen dozdobíte šlehačkou a skořicí.
Pokud přece jen dáváte přednost originální verzi, připravte si dýňové pyré.
Co budete potřebovat?
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Dýni rozpulte a vydlabejte semínka. Pokud používáte dýni Hokkaido, nemusíte ji loupat, protože slupka je jedlá. Máslovou dýni je lepší oloupat. Nakrájejte dýni na menší kousky a rozložte je na plech, vyložený pečicím papírem. Pečte dýni v troubě asi 30–40 minut, dokud nezměkne a nezačne lehce zlátnout. Že je dýně hotová, poznáte tak, že když do ní zapíchnete vidličku, projede jí lehce jako máslem. Po upečení nechte dýni vychladnout a poté ji rozmixujte na hladké pyré pomocí mixéru nebo ručního šlehače. Podle potřeby nařeďte trochou vody, výsledná konzistence by měla být ale hustá.
Tip: Pyré můžete skladovat v lednici až tři dny, nebo ho můžete zamrazit na pozdější použití. Pokud ho budete mrazit, rozdělte ho do menších porcí, abyste si ho mohli jednoduše odebírat podle potřeby. Připravené pyré můžete využít nejen do dýňového latte, ale i do dezertů, polévek nebo jako zdravou svačinku pro děti.