Maminka.czTipy na výlet

Podzimní prázdniny se blíží. Tady jsou super tipy, kam se vydat s dětmi na výlet

Simona Procházková 15.  10.  2021
Co podniknout s ratolestmi během podzimních prázdnin, které budou trvat na některých školách po celý poslední říjnový týden? Přinášíme inspiraci a tipy na výlety, které budou bavit nejen děti, ale i maminky, tatínky, babičky a dědečky. Přesvědčte se.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podzimní prázdniny v Pohádkové kovárně

Od středy 27. do neděle 31. října to tady bude žít naplno. V Pohádkové kovárně ve vesničce Selibov kousek od Protivína,si můžete vyrobit krásnou a originální podzimní, případně klidně už vánoční, dekoraci. Během prázdnin bude otevřen ,,nový areál“ Pohádkové maštale (s oslíky a bludištěm), připraveny budou výtvarné dílničky nejen z přírodních materiálů a také spousta podzimních soutěží a her.

VIDEO: Tady to bude děti bavit! Které hrady a zámky musíte navštívit?

Pohádkové prohlídky na Sychrově

Zámek Sychrov zve všechny malé i velké návštěvníky na interaktivní pohádkové prohlídky, při kterých se pobaví i poučí všichni milovníci prastarých příběhů plných nadpřirozena a tajemství, kdy dobro vítězí nad zlem. Nechte se vtáhnout do slavné pohádky Sůl nad zlato o víkendu 23. a 24. října. 

Čokoládové prázdniny na zámku Loučeň

Od středy 27. do neděle 31. října bude na středočeské Loučeni u Nymburka nachystán bohatý speciální program a k tomu milý dárek – během celých podzimních „čoko“ prázdnin totiž neplatí děti vstupné. Užijete si den na čerstvém vzduchu, možná se ztratíte při bloudění v unikátních labyrintech a bludištích a nejspíš tu potkáte i „boha čokolády“. Na ohništi si můžete opéct buřty od zámeckého řezníka nebo ochutnat v popelu pečené brambory. Po setmění pak bude probíhat světelná a hudební show.

Týden duchů na Safari

Sraz strašidel, noční pozorování netopýrů, dlabání dýní, setkání s africkým stařešinou a magická atmosféra se stovkami rozzářených vyřezaných tykví. To vše na vás čeká v Safari Parku Dvůr Králové během tradiční podzimní akce Týden duchů, která potrvá od úterý 26. října do středy 3. listopadu. Na třech stanovištích v areálu safari parku si můžete vydlabat svoji dýni, kterých je připraveno celkem tři tisíce kusů. Dýňoví strašáci pak budou rozmístěni po celém areálu a po setmění rozzáří celou zoologickou zahradu. Program Týdne duchů doplní během víkendů večerní komentované prohlídky zahrady s loučemi, africký stařešina, který vás zasvětí do tajů bubnování, nebo noční pozorování netopýrů.

Bojíte se rádi? Vydejte se na místa plná záhad a tajemných pověstí!

Dinosauří muzeum otevřelo brány

Jedno z největších a nejmodernějších soukromých muzeí dinosaurů na světě Dinosauria Museum Prague bylo slavnostně otevřeno začátkem října nedaleko pražského letiště, v Tuchoměřicích. Na čtyřech tisících metrů čtverečních vás čeká dobrodružná cesta do pravěku, na které nebudou chybět originální, až 24 metrů dlouhé a 154 milionů let staré kostry dinosaurů, realistické modely tyranosaura rexe a největšího létajícího ptakoještěra v životní velikosti (ten se díky svému rozpětí přes 11 metrů vznáší nad interaktivním světem fantazie, ve kterém se zabaví menší návštěvníci, najdou v něm bludiště či naučné hry), virtuální realita, sbírka zkamenělin či galerie nejznámějších českých tvůrců paleoartu Zdeňka Buriana, Karla Zemana a Jana Sováka. Vezměte děti na cestu do pravěku, nadšeni budete i vy sami. Součástí muzea je také Geosvět – unikátní sbírka více než šesti tisíc exponátů minerálů, která vznikala více než 50 let.

Dýňový podzim v botanické zahradě

Za dýněmi a pravou podzimní atmosférou přijďte do botanické zahrady v pražské Tróji. Až do konce října budou zdejší venkovní expozice zdobit nejrůznější plody dýní všemožných tvarů a velikostí a zářivých barev. Díky této výstavě zjistíte, jak široké a pestré je spektrum odrůd oblíbených dýní. O víkendu 23. až 24. října jsou nachystány Dýňové hrátky, kdy si mohou děti i dospěláci vyrobit dýňové strašidýlko nebo podzimní dekoraci z přírodnin podle vlastní fantazie. Poslední říjnový víkend pak proběhne Halloween v botanické.

Osm nejlepších aquaparků v Česku: Sem rozhodně musíte o prázdninách s dětmi vyrazit!

Instagramová stezka na Vysočině

Pokud si z výletu rádi dovezete krásnou fotku a vaše ratolesti s nadšením sdílí své zážitky s ostatními na internetu, vyzkoušejte společně projít takzvanou instagramovou stezku, která vede Vysočinou. Nabízí nádhernou krajinu a neokoukaná zákoutí, které vytvoří ideální kulisy pro rodinné fotografie a zajímavé snímky přírody. Ale nebojte, fotit se není samozřejmě podmínkou, můžete si prostě jen užít krásu zdejší krajiny, uklidňující, téměř „toskánské“ výhledy a pohyb na zdravém vzduchu. Sedněte na kolo a vyrazte. Jako začátek trasy můžete zvolit obec Vír, Karasín, Koníkov nebo Jimramov. Co cestou uvidíte? Například rozhlednu, ze které uvidíte vrchol Devět skal, a při dobré viditelnosti i přes 100 km vzdálenou Javořici, kamenný Kostel sv. Michaela, z vrcholu kopce Kamenice dohlédnete na panorama Orlických hor a za pěkného počasí i na Krkonoše a Kralický Sněžník. Na děti tu čeká Pomník broučků odkazující na pohádku jimramovského rodáka Jana Karafiáta, okouzlí vás rovněž půvabné vesnické roubenky v Ubušínku. Pokud se raději vydáváte do terénu pěšky, můžete si vybrat z několika tras. Více o instagramové stezce a popis tras najdete na korunavysociny.cz.

Dýňování na zámku Nelahozeves

V sobotu 23. října se bude na nelahozeveském zámku konat již tradičně další ročník populárního Dýňování. Program začne v deset hodin dopoledne a bude skutečně nabitý. V duchu oslav příchodu podzimu nebude chybět přehlídka roztodivných dýní a výtvorů z nich. Svou vlastní dýňovou příšerku si bude moci vytvořit každý zručný zájemce a kromě vyřezávání dýní si můžete vy i děti vyzkoušet i další kreativní činnosti. Samozřejmostí je bohaté kulturní vyžití včetně divadelního představení, soutěží a her v zámecké zahradě. Chybět nebude ani malý jarmark a občerstvení. Kromě dýňové polévky a dalších specialit budete moci zahnat hlad také pořádnou porcí grilovaného masa.

Témata: Děti, Kam s dětmi, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Prázdniny, Výlety, Cestujeme, Za zábavou, Nymburk, Tipy redakce, Atmosféra, virtuální realita, Super, Dinosauria Muzeum Prague, Zoologická zahrada, Dýně, Tuchoměřice, Jan Karafiát, Muzeum, Jimramov, Africký, Kralický Sněžník, Dýňový, Koníkov