Maminka.czPorod

Pohádková výstava na Vyšehradě

redakce 12.  12.  2011
Zajímavým tipem na odpolední výlet je výstava kostýmů a dekorací ze známých filmových pohádek na pražském Vyšehradě. Najdete ji v historickém vnitřním prostoru hradeb u Starého purkrabství, koná se v rámci festivalu Vyšehradský advent a umožní vám vstoupit do čarovné atmosféry vánočních pohádek. Jako suvenýr si můžete odnést třeba fotku v jednom z desítek filmových klobouků – a třeba se pokusit uhodnout, v kterém filmu klobouk hrál.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pohádková výstava přibližuje práci kostýmních návrhářů a dekoratérů Studia Barrandov od 50. let do dnešních dnů. Nejstarší kostýmy pocházejí z ladovské pohádky Hrátky s čertem, která měla premiéru už v roce 1956. Nejvíce prostoru je ovšem věnováno filmu S čerty nejsou žerty. Filmaři zde z autentických dekorací z této pohádky vytvořili opravdové peklo. Dojem umocňuje samotný výstavní prostor, zbudovaný uvnitř barokní vyšehradské hradby, z níž je odhaleno staleté režné zdivo. Prostor pak oživují postavy v originálních kostýmech, a to včetně čertů, Lucifera, nebo obou princezen. „Malé děti se ze začátku občas bojí, ale brzo jim otrne. Je zajímavé, kolik z nich si ty scény z pekla nebo ze mlýna dokáže vybavit, dokonce tu citují celé pasáže. Samozřejmě nejčastěji Lucifera, tahle role Karla Heřmánka se nedá zapomenout,“ říká Marek Brodský, jeden z organizátorů Vyšehradského adventu.

K vidění jsou také kostýmy ze současné pohádky Nejkrásnější hádanka a dozvědět se můžete také o současnosti Studia Barrandov a jeho práci pro hollywoodské produkce. Na památku si můžete udělat fotku ve foto-koutku, kde je připravena pohádková dekorace a desítky pánských a dámských klobouků.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Kam s dětmi, Maminka cestuje, výstava, Pohádkov, Pohádková, Hádanka, Dekoratér, Lucifer, Originální kostým, Vyšehrad