Maminka.czGalerie

Pohádky v krytu, loučení s tatínky, zoufalé putování do neznáma: Srdcervoucí svědectví z válečné Ukrajiny

Simona Procházková 17.  3.  2022
Lidi po celém světě dennodenně šokují a rozplakávají reportážní fotografie a srdcervoucí momentky, které zachycují realitu nezměrného zoufalství a jen těžko uvěřitelné příběhy ukrajinských maminek a jejich dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Proč? My jsme přece žádnou válku nikdy nechtěli. Naše děti, nevinní andílci, přece za nic nemůžou, ničím se neprovinily, tak proč musí tolik trpět a umírat?" křičí do světa nešťastné a zároveň neskutečně statečné ukrajinské maminky.

VIDEO: Válka na Ukrajině: Jak se psychicky nezhroutit?

Nikdo z nás si ani zdaleka nedokáže představit, co tyto ženy a jejich rodiny právě prožívají. Neustále se opakující varovné zvuky sirén, úprky do krytů, kde tráví často celé dny a noci, i s těmi nejmenšími miminky se schovávají ve vlhkých sklepích... Se svými muži a tatínky jejich dětí se musely bolestně rozloučit a vůbec netuší, zda je ještě někdy uvidí, nebo zemřou při obraně ostřelovaných měst.

"Nikdy nevíte, odkud to přiletí, jestli za vteřinu, minutu nebo hodinu. Táhnete děti za ruku, běžíte a modlíte se v duchu k Bohu, abyste nezemřeli a abyste dovedla děti do bezpečí," říká Polina, které se podařilo v pořádku dostat za hranice.

Děsivé a srdceryvné fotografie z válkou trýzněné Ukrajiny se šíří sociálními sítěmi a vzbuzují obrovské emoce. Ukrajinské ženy a matky ani jejich ratolesti absolutně netuší, co je nadále čeká, jakým směrem se bude ubírat jejich další osud. Jejich život je plný nejistoty a strachu o své milované, které nechaly doma na Ukrajině... Tyhle silné fotografie trhají srdce na kusy a k mnoha z nich již není potřeba žádný komentář.

Pomoc lidem prchajícím před válkou: Blesk spustil web ProUkrainu.cz s informacemi v ukrajinštině.

Témata: Galerie, Rodičovství, Mateřství, tatínek, Fotografie, Sociální sítě, Ukrajina, srdce, Loučení, Putování, Neznámo, Polina, Svědectví, Kryt, Pohádka, Realita