Maminka.czVýživa a stravování

Pohanka, hrách, špalda... potraviny předků, které jsou nabité zdravím

Lubica Laurincová 4.  3.  2014
Pohanka, hrách, špalda... potraviny předků, které jsou nabité zdravím
Chcete pro své nejbližší to nejlepší? Pak jim servírujte potraviny s přidanou hodnotou. Zasytí a udrží organismus v rovnováze.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V dnešní době jíme rychle a jednoduše. Moc se také nezamýšlíme (až na ty zodpovědné) nad tím, jestli kromě energie dostalo naše tělo také další přidané hodnoty, které by si mělo ze stravy brát třeba proto, aby imunitní systém řádně fungoval. Věděla jste, že naši prapředci sice měli na stole maso jen velice sporadicky, o to častěji ale jedli potraviny, nad kterými dnešní generace (ano, i ta naše) ohrnuje nos?

DOPORUČUJEME: Videorecept: Mrkvová polévka se zázvorem a semínky

Jak často servírujete k večeři dobroty z jáhel, pohanky či hrachu? Vidíte, mlčením a dlouhým přemýšlením jste si odpověděla sama. Dietologové a výživoví odborníci bijí na poplach. Stopové prvky, které výše uvedené poživatiny obsahují, jsou totiž ve své přírodní formě prakticky nenahraditelné. Pohanka je zdrojem přírodního rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy apod.

Hrách je přímo koktejlem zdraví, který obsahuje ohromné množství vitaminu B, bez kterého se zdravý organismus zkrátka neobejde. A ve výčtu lze pokračovat dál a dál… Pojďte však vyzkoušet recepty, které si zamiluje i vaše rodina. Jen příliš nahlas neříkejte, jak jsou zdravé. To totiž automaticky vzbudí nedůvěru.

Pohanka – kdysi běžná součást jídelníčku. Je velmi dobře stravitelná a její příprava je opravdu rychlá, stačí ji vařit 5–10 minut. Záleží na tom, zda se vaří celá nebo lámaná zrna. Lze ji použít všude tam, kde běžně využíváme rýži, kroupy nebo ovesné vločky, a to jak na slano, tak na sladko. Když ji rozvaříme, slouží jako skvělý základ pomazánek. Je dostupná ve formě celých loupaných zrn jako tzv. lámanka a také ve formě vloček, mouky či krupice.

K dostání jsou také slupky – vaří se z nich čaj.
Pohanku se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, protože prohřívá organismus a posiluje imunitu. Jejím dalším přínosem je významný obsah rutinu, který má příznivý vliv na srdce, zvyšuje pružnost cév, a tak pomáhá léčit problémy s křečovými žílami. Posiluje vazivové tkanivo a ulevuje při hemoroidech. Neobsahuje lepek, proto je velmi vhodná pro bezlepkovou stravu. Obsahuje minerální látky (vápník, fosfor, draslík a hořčík) a vitaminy, zejména B1 a B2, C a E.

Tipy na přípravu:

Sladká kaše – vločky, lámanku nebo celá zrna povařte ve vodě s troškou soli, rozinkami, skořicí a strouhaným jablkem. Na talíř položte kousíček másla, doslaďte medem. Zjemněte smetanou

Kuba – uvařenou pohanku smíchejte s orestovanými houbami (čerstvé žampiony anebo šitake nakrájené na plátky nebo sušené houby předtím namočené), rozmačkaným česnekem, promíchejte se solí a dobrým olejem a dejte zapéct do trouby na zhruba 20–30 minut. Podávejte s kyselou okurkou nebo kysaným zelím

Rizoto– uvařenou pohanku přidejte k lehce orestovanému listovému špenátu, vmíchejte strouhaný parmazán a podávejte.
Ke špenátu lze přidat i nahrubo nastrouhanou mrkev a pár lžic mraženého hrášku. Jiná varianta: Na kostičky nakrájená červená paprika a mražená kukuřice. Doplňte červenými fazolemi.

Amarant – někdy je nazýván (spolu s quinoou) potravinou budoucnosti. Pěstovali ho ale již Inkové, Mayové a Aztékové. Je to vlastně tráva (botanický název merlík chilský), která snižuje hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá také proti zácpě. A protože stejně jako pohanka neobsahuje lepek, je také velice vhodný pro bezlepkovou stravu. Jelikož obsahuje mnoho zdravých látek jako vlákninu, rostlinné bílkoviny, vitamin E a minerální látky (především železo, vápník, zinek, hořčík a měď), bylo by rozhodně užitečné zařadit ho do jídelníčku. Prodává se ve formě semínek, mouky, vloček a také jako minipopcorn. Vaří se 20–25 minut, můžeme jím zahušťovat polévky nebo ho přidávat do kaší a rizot.

Semínka chia – tato drobná semínka také patřila mezi základní potraviny starých Inků a Aztéků, kteří je využívali jako rychlý zdroj energie. A dnes znovu objevujeme jejich účinky.

Jsou významným rostlinným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Semínka chia obsahují 32 % tuku, z toho 60 % náleží užitečné omega-3 alfa-linolenové kyselině. Dále jsou plná antioxidantů, vápníku, bílkovin, vlákniny a mnoha dalších vitaminů a minerálů. Ačkoli jsou lehce stravitelná, uvolňují energii do těla pozvolna. Po přidání vody se během několika minut vytvoří kolem semínek jakýsi želatinový obal. Tato vlastnost je užitečná například při léčbě zácpy. Jinak je lze jednoduše sypat do salátů, polévek nebo i do obilných kaší.

Článek vyšel v časopisu Maminka 1/2014

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Potraviny, Rozinka, Tráva, Pohanka, Mlčení, Hra, Hrách, Skvělý základ, Dnešní generace, Rostlinný zdroj, Alfa, Významný obsah, SPA, Hráč, Běžná součást, Potraviny na Heureka.cz