Maminka.czKam s dětmi

Pojďte s dětmi na F.O.O.D. piknik

redakceJana Trundová 28.  8.  2023
Pohodový piknik na konci prázdnin je hodně dobrý způsob, jak s dětmi hravě vstoupit do nového školního roku. Pochutná si i pobaví se celá rodina. Už potřinácté v pražském parku Ladronka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Milujete jídlo? Pak v neděli, těsně než dětem znovu začne škola, si můžete užít gastronomický festival F.O.O.D. piknik s esencí neutuchající energie moderátora Lukáše Hejlíka, známého herce, gastronauta a autora unikátní Gastromapy. S sebou v podstatě nic nepotřebujete. Jakmile se 3. září brány festivalu v 11 hodin otevřou, můžete si rovnou zakoupit za speciální festivalovou cenu jeden z devíti set připravených piknikových košů navršených dobrotami. O skvělé jídlo se potom postará na 120 stánků a food trucků, ve kterých si vybere každý bez ohledu na věk či stravovací preference, takže jak je dobrým zvykem, bude to z Ladronky vonět do daleka. Nemohou chybět dokonalé burgery a hranolky, dobroty z grilu, tradiční ryby Isabel, slané křupání jako Bohemia Chips, cizokrajné pokrmy včetně zejména „asie“, kterou v posledních letech stále více poznáváme i díky tomu, že jsou dostupné kvalitní autentické suroviny například u japonské značky Kikkoman. Samozřejmě že si den osladíte muffinky, dortíky, koláči z Pekárny Kabát, zmrzlinami, žízeň potom zaženou domácí a také italské limonády Limmi i nezbytná Coca-Cola. Dospělí si mohou dopřát skvělá vína, pivo z Budvaru a třeba koktejly z Becherovky. 

VIDEO: Jak vypadal F.O.O.D. piknik 2022?

Ve vegi stylu

Silně zastoupeným trendem budou na festivalu pestré saláty, vegetariánské i veganské suroviny a jídla, která přinesou mnohá příjemná chuťová překvapení. Letošní festival je totiž zaměřen na rostlinnou stravu a zdravější jídelníček. Jak dobrá a přitom dostupná taková kuchyně může být a proč stojí za to ji přijmout do svého života, o tom vás přesvědčí moderátorka podcastového studia LIVE Veronika KOKO Šmehlíková, vynikající kuchařka, blogerka a hvězda internetové televize Stream. Tady také dostanete odpovědi na otázky, které vás k trendu rostlinné stravy napadají. A protože není jasnějšího důkazu než vlastní zkušenost, ochutnávejte. Určitě okuste bezmasé pokrmy uvařené týmem šéfkuchaře Romana Pauluse v Lidl zóně, rostlinné steaky od Pâtifu & Vegi Steak nebo třeba ochutnávky připravené z rostlinných produktů Rama, Flora a Violife. 

Piknik dětem

Lidl zóna je místem, kde se vždy pamatuje na děti. I s dospělými si mohou na speciálním kole vyšlapat vlastní smoothie a hlavně se mohou zabavit a hodně naučit ve školičce vaření. Tentokrát si budou na workshopech připravovat zdravé svačiny jako zeleninové špízy s celozrnným toastem s pažitkovou nebo mrkvovou pomazánkou, ovocné špízy opět s celozrnným toastem s arašídovou či tvarohovou pomazánkou, mini chlebíčky s pomazánkou z červené čočky či cizrny, zeleninový salát se sýrem cottage, pohárky z ovoce. Každý zájemce se dozví, jak nejlépe sestavit zdravé a přitom chuťově zajímavé svačiny, které neskončí v koši, a může získat brožuru s recepty a užitečnými informacemi. Rodiče i děti potom může zajímat i projekt Jedlé školní zahrady podporovaný Lidlem, nebylo by divu, kdybyste zatoužili po tom, aby byla podobná vybudována u vaší školy, zvláště když zjistíte, jak na to. Vedle Lidl zóny na děti čeká speciální zóna časopisů Sluníčko a Mateřídouška s velkou zábavnou hrou, bezpečnými dílničkami a hernami. A kdo se bude chtít vyřádit, ať si zacvičí – Hejbni kostrou s Mateřídouškou je jedním z programů na hlavním pódiu. Tady se také bude jako šestá losovat i dětská tombola obou oblíbených časopisů našeho mediálního domu CNC. 

Čistý udržitelný festival

F.O.O.D. piknik bude letos obhajovat certifikát Čistý festival, který dokazuje, že ani velká akce pod širým nebem nemusí ničit prostředí. Zároveň zajišťuje hygienický komfort návštěvníků včetně těch nejmenších. Toalety s čistou vodou a dezinfekcí jakož i koše na tříděný odpad jsou samozřejmostí. Již podruhé si také můžete pořídit za festivalovou cenu Kelímky štěstí, které jsou určeny pro snížení ekologické zátěže – a navíc lze s nimi vyhrát i pěkné ceny. Myšlenku udržitelnosti podporují další dva hlavní partneři festivalu – dodavatel elektřiny a plynu společnost Epet, která přijede i se známým fialovým Gorilákem Gustavem, a automobilka Hyundai se svými elektrickými vozy včetně horké novinky, a to modelu Hyundai KONA, který se právě začal vyrábět v českých Nošovicích.

 

NA pódiu uvidíte:

Roman Paulus (Lidl)

Šéfkuchař s šesti michelinskými hvězdami, který již od roku 2013 připravuje Kuchyni Lidlu. Na pódiu uvaří tofu smažené v burácích s restovanou zeleninou, veganské kuličky s thajským červeným kari, dýňovou polévku se zázvorem a kokosovým mlékem a lososa marinovaného v rumu s quinoou a chilli. V Lidl zóně můžete ochutnat jeho vegetariánská jídla. 

Miluše Makó (Gourmet Academy)

Na české gastronomické scéně vyšla jako hvězda vegetariánské a veganské kuchyně. Uvaří bao buns s trhanou hlívou a fermentovanou majonézou.

Veronika Beskydiarová (Gourmet Academy)

Besky je pseudonym vítězky soutěže MasterChef 2021. Ochutnejte její dezert do skleničky se slaným karamelem. 

Gianfranco Coizza (Gourmet Academy)

Sardinský kuchař, který vás naučí autentickou klasiku, kterou milujeme – spaghetti alla carbonara.

Lukáš Čížek (Gourmet Academy)

Je mistrem fusion neboli směru spojujícího západní vaření s japonským kulinárním minimalismem. Chystá telecí svíčkovou se zauzeným dýňovým pyré, bramborový koláč s šalotkovou omáčkou. 

Martin Staněk (Gourmet Academy)

Ve školách vaření je tento šéfkuchař jako doma, vede dospělé a umí pro vaření nadchnout děti. Na piknik si tentokrát připravil hovězí pupek se žlutým kari. 

Martin Kortus (Laboratorio)

Šéfkuchař a šéf školy vaření Riccarda Lucqueho ukáže, jak jednoduše a výtečně lze pohostit velké i malé. Chystá si meloun s kozím sýrem a řadu informací. 

Martin Zavodňan (AEG)

Ambasador značky AEG. Snad všechno ví o masu a o parních troubách. Na pódiu připraví vepřové líčko pečené na černém pivě s knedlíkovou plackou a carpaccio na bagetce s hovězím špekem. 

Jiří Richter (Becherovka)

Špičkový barman bude míchat koktejly z Becherovky. 

David Izák (S Davidem za grilem)

Šéfkuchař s vlastní školou grilování bude grilovat flank steak a k němu umíchá salsu chimichurri.

Aleš Dvořák (Budvar)

Létající sládek, který zná dokonale českou pivní scénu. Podělí se o své zkušenosti s ležákem. A nejen s ním. 

Témata: Rodina, Kam s dětmi, jídlo, Vaření, Tipy na výlet, Prázdniny, Za zábavou, Potraviny, udržitelnost, šéfkuchař, festival, lidl food piknik, Lukáš Hejlík, Ladronka, AEG, Gourmet Academy, Isa, Mateřídouška, Isabela, Gastromapy, Hyundai, Dýňový, Budvar, MasterChef, Roman Paulus, Potraviny na Heureka.cz