Maminka.czZdraví

Poklady ve skořápce… Proč je dobré nezapomínat v jídelníčku na oříšky?

redakce 3.  11.  2016
Co je na oříšcích tak zázračného a proč je podle vědců dobré je zařazovat denně do jídelníčku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ořechy, jedinečné plody rostlin, skrývajících pod skořápkou kvalitní bílkoviny a spoustu zdravých tuků. Ořechy se staly dokonce první potravinou, která v USA může mít na obalu oprávněné tvrzení o zdravotní prospěšnosti.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nahlédnutí pod skořápku

Podle specialistů na výživu nesmí ořechy v  jídelníčku chybět. Najdeme v nich 15 – 20 % bílkovin a významný podíl nenasycených, tedy zdravých, tuků. Podle vědců, pak jejich pravidelná konzumace může přispívat ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a blahodárně působit na náš kardiovaskulární systém.

Alergie na ořechy: když potraviny škodí zdraví

Dalšími cennostmi pod skořápkou jsou minerální látky a vitaminy (např. draslík, železo, vápník, fosfor, selen či hořčík, vitamin E a vitaminy skupiny B). Jejich zastoupení se mění podle jednotlivých druhů ořechů. Pod jednou zdravou porcí si můžeme představit zhruba hrst, tedy cca 30 g ořechů.

Klepněte pro větší obrázek

Na druhou stranu pozor na přejídání touto blahodárnou potravinou. Tučnější druhy, jako např. para ořechy, mohou potrápit citlivé zažívání, žlučník a slinivku. U dětí pak s ořechy opatrně z důvodů alergických reakcí.

Domácí vs. exotika

Dnes můžeme zakoupit mnoho druhů ořechů v průběhu celého roku. Rozdělit je můžeme na ty, co rostou u nás a na ty dovezené. Mezi nevšední a stále více populární patří např. pekanové, makadamové či para ořechy, pistácie, kešu, mandle a mnoho dalších druhů. Z pohledu nutriční hodnoty jsou však ořechy „super cenné“ v tomto podzimním období, kdy dozrávají také u nás a jsou čerstvé.

Ořechy v dětském jídelníčku: Od kdy je zařadit? (+ oříškové tipy)

„Mezi české klenoty patří především vlašské ořechy. Mají skvělé složení tuků s podílem omega 3 mastných kyselin. Jídelníček můžeme skvěle obohatit i olejem z vlašských ořechů, který se výborně hodí do salátů a studené kuchyně obecně“, říká nutriční terapeutka Hanka Knížková.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„Nevýhodou ořechů obecně je fakt, že při nesprávném skladování snadno podléhají zkáze (především pozor na plísně). Je potřeba mít na paměti, že se mají uskladňovat vždy dobře usušené nebo je můžeme jednoduše zamrazit“, dodává nutriční terapeutka.

Ořechové mlsání

Na trhu je nabídka naštěstí hodně široká a tak si každý můžeme vybrat co nám chutná nejvíce. Oříšky se prodávají pražené, pečené, v těstíčku a pro příznivce zdravého životního stylu samozřejmě natural. Neodmyslitelně patří k vánočním trhům, kdy se pečou či obalují karamelem.

Pro mlsání u televize nejčastěji sáhneme po klasice v podobě pražených arašídů či mandlí a dobrá zpráva je, že se výrobci snaží naše mlsání udělat zdravější. „Při pražení jsme postupně přešli z palmového oleje na olej slunečnicový. Byla to věda. Chtělo to poměrně dlouhý testovací proces, aby oříšky zůstaly chutné a křupavé po celou dobu trvanlivosti. S výsledkem jsme spokojeni, říká Petra Vránová z prostějovské rodinné firmy Alika, která vyrábí značky jako ArRashid nebo KK.

Náš tip

Oříškové mléko

Klepněte pro větší obrázek

To lze připravit z jakýchkoliv ořechů – kešu, mandlí, vlašských, lískových, makadamových, piniových, nebo semínek – slunečnicových, dýňových, konopných a dalších

Potřebujeme:

  • 1 hrnek ořechů, ideálně namočených na 4-12 hodin ve vodě
  • 1 čajová lžička medu, sirupu z agáve, datlí, sušených švestek nebo kokosu (na doslazení, není nutné přidávat)
  • Vanilkový lusk, skořice, půl čajové lžičky vanilkového extraktu, nebo jakékoliv oblíbené koření (na dochucení, není nutné přidávat)
  • 1 čajová lžička raw kakaového prášku (pro přípravu raw kakaového mléka, není nutné)
  • 2-3 hrnky vody – pokud preferujete hustší mléko, použijeme méně vody a naopak

Postup:

Všechny ingredience vložte do výkonného mixéru (např. Perfect Smoothie Vitality) a mixujte do té doby, než vytvoříte hladkou konzistenci. Poté přelijte přes sítko (nebo nalejte přímo do vaku na oříškové mléko a veškeré mléko vymačkejte). Mléko můžete dosladit a dochutit oblíbeným kořením.

Mléko uchovávejte v utěsněné nádobě v lednici maximálně 2 – 4 dny. Oříškové mléko můžete dochutit raw kakaovým práškem, čímž vyrobíte raw kakaové mléko. Dužinu z ořechů můžete po přecedění použít do kaší nebo koktejlů.

Kokosový ořech: Zdroj vitamínů a prospěšných látek
Nejlepší mlsání k televizi? Vlašské ořechy!
Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Čajová lžička, Pražení, Vlašský ořech, Vitamín skupiny, Vánoční trh, Nutriční terapeutka, Pravidelná konzumace, Alík, Exotika, Kardiovaskulární systém, Celé rok, Významný podíl, Nutriční terapeut, Jednotlivé druhy, Zdravý tuk, Kokosový ořech, Vranov, Hanka Knížková, Klenoty, Terapeutka, Poklad, Vanilkový lusk, Hrnek, Zdraví na Heureka.cz