[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Ořechy, jedinečné plody rostlin, skrývajících pod skořápkou kvalitní bílkoviny a spoustu zdravých tuků. Ořechy se staly dokonce první potravinou, která v USA může mít na obalu oprávněné tvrzení o zdravotní prospěšnosti.
Podle specialistů na výživu nesmí ořechy v jídelníčku chybět. Najdeme v nich 15 – 20 % bílkovin a významný podíl nenasycených, tedy zdravých, tuků. Podle vědců, pak jejich pravidelná konzumace může přispívat ke snižování hladiny cholesterolu v krvi a blahodárně působit na náš kardiovaskulární systém.
Na druhou stranu pozor na přejídání touto blahodárnou potravinou. Tučnější druhy, jako např. para ořechy, mohou potrápit citlivé zažívání, žlučník a slinivku. U dětí pak s ořechy opatrně z důvodů alergických reakcí.
Dnes můžeme zakoupit mnoho druhů ořechů v průběhu celého roku. Rozdělit je můžeme na ty, co rostou u nás a na ty dovezené. Mezi nevšední a stále více populární patří např. pekanové, makadamové či para ořechy, pistácie, kešu, mandle a mnoho dalších druhů. Z pohledu nutriční hodnoty jsou však ořechy „super cenné“ v tomto podzimním období, kdy dozrávají také u nás a jsou čerstvé.
„Nevýhodou ořechů obecně je fakt, že při nesprávném skladování snadno podléhají zkáze (především pozor na plísně). Je potřeba mít na paměti, že se mají uskladňovat vždy dobře usušené nebo je můžeme jednoduše zamrazit“, dodává nutriční terapeutka.
Na trhu je nabídka naštěstí hodně široká a tak si každý můžeme vybrat co nám chutná nejvíce. Oříšky se prodávají pražené, pečené, v těstíčku a pro příznivce zdravého životního stylu samozřejmě natural. Neodmyslitelně patří k vánočním trhům, kdy se pečou či obalují karamelem. Pro mlsání u televize nejčastěji sáhneme po klasice v podobě pražených arašídů či mandlí a dobrá zpráva je, že se výrobci snaží naše mlsání udělat zdravější. „Při pražení jsme postupně přešli z palmového oleje na olej slunečnicový. Byla to věda. Chtělo to poměrně dlouhý testovací proces, aby oříšky zůstaly chutné a křupavé po celou dobu trvanlivosti. S výsledkem jsme spokojeni, říká Petra Vránová z prostějovské rodinné firmy Alika, která vyrábí značky jako ArRashid nebo KK.
To lze připravit z jakýchkoliv ořechů – kešu, mandlí, vlašských, lískových, makadamových, piniových, nebo semínek – slunečnicových, dýňových, konopných a dalších
Potřebujeme:
Postup:
Všechny ingredience vložte do výkonného mixéru (např. Perfect Smoothie Vitality) a mixujte do té doby, než vytvoříte hladkou konzistenci. Poté přelijte přes sítko (nebo nalejte přímo do vaku na oříškové mléko a veškeré mléko vymačkejte). Mléko můžete dosladit a dochutit oblíbeným kořením. Mléko uchovávejte v utěsněné nádobě v lednici maximálně 2 – 4 dny. Oříškové mléko můžete dochutit raw kakaovým práškem, čímž vyrobíte raw kakaové mléko. Dužinu z ořechů můžete po přecedění použít do kaší nebo koktejlů.