Maminka.czVýživa a stravování

Polévky pro nemocné: Tyto čtyři recepty vám vyženou chřipku z těla pryč

8. 3. 2019
Polévky pro nemocné: Tyto čtyři recepty vám vyženou chřipku z těla pryč
Táhlý masový vývar i hustá krémová zeleninová polévka toho mají mnoho společného. Umí pohladit chuťové buňky, zahřát, zasytit i vyhlásit boj proti chřipce.

Když jsem byla malá a nemocná, babička vytáhla hluboký hrnec, vhodila do něj kus masa a kosti, cibuli, která nikdy nesměla chybět, a koření. Zalila to vodou, zapnula sporák a pod pokličkou dlouhou dobu vařila. Čas, který jsme tím získaly pro sebe, jsme věnovaly pohádkám.

Četlo se, vyprávělo, a když přišla dlouhá chvíle, pekl se v troubě svitek z vajec a bylinek nebo se sušily domácí nudličky do polévky. Na tu dobu vzpomínám s úctou, láskou a vůní, kterou teď věnuju svým dětem, když stejně tak jako já tenkrát v době chřipek uléhají pod deku a vyžadují babiččin vývar. Tahle dáma byla doktorka a tvrdý zastánce západní medicíny.

Ale i u ní převládal respekt k starému učení prababiček a jejich prababiček, jež vyhlašovaly boj proti virům rodinnými recepty na polévky. Ty masité dodávaly tělu potřebné bílkoviny a také tuky, které zahřejí organismus, dodají mu energii a pomohou uvolnit vitaminy A, D, E a K.

Maso případně nahradily luštěniny a lžíce domácího sádla nebo másla. Nikdy nechyběly brambory, které jsou i dnes u nás největším zdrojem vitaminu C. Dále pak cibule, česnek a kořenová zelenina, jež jsou plné antioxidantů, a v neposlední řadě čerstvé bylinky a nové koření, bobkový list a pepř.

Nachlazení není totéž co chřipka

Špenátová polévka s mátou a čerstvým sýrem

Porce: 4, příprava: 20 minut, vaření: 7 minut

1 kg čerstvého špenátu (nebo 500 g mraženého) • 1 větší cibule • 3–4 stroužky česneku • 1 lžíce řepkového oleje • hrst čerstvé máty • sůl • pepř • čerstvý sýr s bylinkami na ozdobu

Čerstvé listy špenátu zbavte řapíku a omyjte. Na řepkovém oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek. Přidejte špenát, poduste a zalijte vodou nebo hovězím vývarem. Osolte, opepřete a nechte vařit přibližně 5–7 minut. Poté přidejte čerstvé lístky máty, rozmixujte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým sýrem s bylinkami.

Tip: Polévku můžete ozdobit i nasucho praženými semínky nebo piniovými oříšky.

Hovězí vývar se zeleninou a bylinkovými noky

Porce: 4, příprava: 40 minut, vaření: 3 hodiny a 20 minut

Na vývar: 500 g hovězího masa a kostí na polévku • 1 větší cibule • 3 bobkové listy • 3 kuličky nového koření • 5 kuliček pepře

Na polévku: 3 středně velké mrkve • 1 větší celer • 1 větší petržel • 3 jarní cibulky • 1 lžíce másla nebo řepkového oleje • maso z vývaru • sůl • pepř • čerstvá petrželka

Na noky: 2 vejce • 2 lžíce mléka • 16 lžic krupice (např. pohankové) • sůl • pepř • 2 jarní cibulky • hrst čerstvé petrželky

Maso a kosti na polévku omyjte, vložte do většího hrnce, přidejte oloupanou a rozpůlenou cibuli a koření. Zalijte vodou a vařte při nízké teplotě alespoň 3 hodiny. Poté slijte vývar, maso nakrájejte. Na másle či řepkovém oleji orestujte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a jarní cibulku. Zalijte vývarem, přidejte maso, dochuťte solí a pepřem.

Vařte doměkka, asi 15 minut. V misce vyšlehejte vejce s mlékem, osolte a opepřete, vmíchejte krupici do kašovité konzistence a nakonec nasekanou cibulku a petrželku. Ve vedlejším hrnci do vroucí vody tvarujte noky lžičkou. Slijte je, vložte na talíře a zalijte hotovou polévkou.

Tip: Noky zjemníte, když nahradíte mléko smetanou nebo přidáte nastrouhaný sýr.

Pořádná polévka! Superpotravina našich předků

Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Porce: 4, příprava: 40 minut, vaření: 2,5 hodiny

500 g předního hovězího masa • 2 větší cibule • 2 lžíce řepkového oleje • 500 g brambor • 300 g hlívy ústřičné • 2–3 stroužky česneku • kmín • sladká paprika • sůl • pepř • čerstvá petrželka

Maso nakrájejte na menší kousky. Na řepkovém oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte maso a nechte „zatáhnout“. Podlijte troškou vody a nechte dusit. To zopakujte 2–3x za sebou.

Poté zasypte sladkou paprikou, kmínem, solí a pepřem a zalijte vodou. Vařte při nižší teplotě doměkka, asi tak 2 hodiny, podle potřeby zalévejte vodou či hovězím vývarem. Poté přidejte nakrájené brambory a hlívu ústřičnou a plátky česneku. Vařte dalších 20–30 minut. Nakonec ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.

Tip: Ke gulášové polévce se nebojte přidat sušená rajčata a ochutit ji zakysanou smetanou.

Mrkvová polévka s jablky a cibulí

Porce: 4, příprava: 30 minut, vaření: 10–15 minut

1 kg mrkve • 1 větší cibule • 5 cm dlouhý kořen zázvoru • 2–3 jablka • 1 lžíce řepkového oleje • sůl • pepř • čerstvý tymián

Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky. Na řepkovém oleji orestujte nasekanou cibulku se zázvorem, přidejte mrkev a chvilku poduste. Poté zalijte 1 litrem vody nebo hovězím vývarem a vařte přibližně 5 minut.

Mezitím i se slupkou nakrájejte jablka na kostičky. Přisypte do polévky, osolte, opepřete a vložte snítky čerstvého tymiánu. Vařte dalších 5 minut, dokud nebude mrkev měkká. Odstavte a rozmixujte na krém.

Tip: Podávejte s jablečnými lupínky pečenými v troubě při teplotě 120 °C dozlatova.

Témata: Výživa a stravování, Kořenová zelenina, Cibulka, Řeč, Sladká paprika, Dlouhá chvíle, Vývar, Olej, Sůl, Pole, Recept, Polévka, Lžíce, Zopa, Řepkový olej, Maso, Pepř, Čerstvý tymián, Petrželka, Největší zdroj

Mohlo by vás zajímat
Klasické fotky mimin jsou nuda. Tenhle táta proto fotí děti jinak
Děti mají náš smysl pro humor, takový drsnější, říká Aňa Geislerová
11 symptomů, které prozradí, že jste těhotná
Mateřská je někdy vojna. A Mates není žádná uťáplina, říká Nikol Štíbrová
Růstový spurt: období nenasytného kojence vás potká několikrát
Kdo všechno je u porodu? Medici tam budou, jen když dáte souhlas
Mateřská? Navenek se flinkáme, ale potají měníme svět, píše Marie Doležalová
Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry
To je ale bříško! Takhle vypadá těhotenství s trojčaty týden po týdnu

Horoskopy

Štír Prošli jste docela obtížným měsícem, který byl prošpikován milostnými prohrami i mentálním vyčerpáním.…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Marian, Marián, Lea





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu