Maminka.czVýživa a stravování

Polévky pro nemocné: Tyto čtyři recepty vám vyženou chřipku z těla pryč

8. 3. 2019
Polévky pro nemocné: Tyto čtyři recepty vám vyženou chřipku z těla pryč
Táhlý masový vývar i hustá krémová zeleninová polévka toho mají mnoho společného. Umí pohladit chuťové buňky, zahřát, zasytit i vyhlásit boj proti chřipce.

Když jsem byla malá a nemocná, babička vytáhla hluboký hrnec, vhodila do něj kus masa a kosti, cibuli, která nikdy nesměla chybět, a koření. Zalila to vodou, zapnula sporák a pod pokličkou dlouhou dobu vařila. Čas, který jsme tím získaly pro sebe, jsme věnovaly pohádkám.

Četlo se, vyprávělo, a když přišla dlouhá chvíle, pekl se v troubě svitek z vajec a bylinek nebo se sušily domácí nudličky do polévky. Na tu dobu vzpomínám s úctou, láskou a vůní, kterou teď věnuju svým dětem, když stejně tak jako já tenkrát v době chřipek uléhají pod deku a vyžadují babiččin vývar. Tahle dáma byla doktorka a tvrdý zastánce západní medicíny.

Ale i u ní převládal respekt k starému učení prababiček a jejich prababiček, jež vyhlašovaly boj proti virům rodinnými recepty na polévky. Ty masité dodávaly tělu potřebné bílkoviny a také tuky, které zahřejí organismus, dodají mu energii a pomohou uvolnit vitaminy A, D, E a K.

Maso případně nahradily luštěniny a lžíce domácího sádla nebo másla. Nikdy nechyběly brambory, které jsou i dnes u nás největším zdrojem vitaminu C. Dále pak cibule, česnek a kořenová zelenina, jež jsou plné antioxidantů, a v neposlední řadě čerstvé bylinky a nové koření, bobkový list a pepř.

Nachlazení není totéž co chřipka

Špenátová polévka s mátou a čerstvým sýrem

Porce: 4, příprava: 20 minut, vaření: 7 minut

1 kg čerstvého špenátu (nebo 500 g mraženého) • 1 větší cibule • 3–4 stroužky česneku • 1 lžíce řepkového oleje • hrst čerstvé máty • sůl • pepř • čerstvý sýr s bylinkami na ozdobu

Čerstvé listy špenátu zbavte řapíku a omyjte. Na řepkovém oleji orestujte nasekanou cibulku a česnek. Přidejte špenát, poduste a zalijte vodou nebo hovězím vývarem. Osolte, opepřete a nechte vařit přibližně 5–7 minut. Poté přidejte čerstvé lístky máty, rozmixujte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvým sýrem s bylinkami.

Tip: Polévku můžete ozdobit i nasucho praženými semínky nebo piniovými oříšky.

Hovězí vývar se zeleninou a bylinkovými noky

Porce: 4, příprava: 40 minut, vaření: 3 hodiny a 20 minut

Na vývar: 500 g hovězího masa a kostí na polévku • 1 větší cibule • 3 bobkové listy • 3 kuličky nového koření • 5 kuliček pepře

Na polévku: 3 středně velké mrkve • 1 větší celer • 1 větší petržel • 3 jarní cibulky • 1 lžíce másla nebo řepkového oleje • maso z vývaru • sůl • pepř • čerstvá petrželka

Na noky: 2 vejce • 2 lžíce mléka • 16 lžic krupice (např. pohankové) • sůl • pepř • 2 jarní cibulky • hrst čerstvé petrželky

Maso a kosti na polévku omyjte, vložte do většího hrnce, přidejte oloupanou a rozpůlenou cibuli a koření. Zalijte vodou a vařte při nízké teplotě alespoň 3 hodiny. Poté slijte vývar, maso nakrájejte. Na másle či řepkovém oleji orestujte na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a jarní cibulku. Zalijte vývarem, přidejte maso, dochuťte solí a pepřem.

Vařte doměkka, asi 15 minut. V misce vyšlehejte vejce s mlékem, osolte a opepřete, vmíchejte krupici do kašovité konzistence a nakonec nasekanou cibulku a petrželku. Ve vedlejším hrnci do vroucí vody tvarujte noky lžičkou. Slijte je, vložte na talíře a zalijte hotovou polévkou.

Tip: Noky zjemníte, když nahradíte mléko smetanou nebo přidáte nastrouhaný sýr.

Pořádná polévka! Superpotravina našich předků

Gulášová polévka s hlívou ústřičnou

Porce: 4, příprava: 40 minut, vaření: 2,5 hodiny

500 g předního hovězího masa • 2 větší cibule • 2 lžíce řepkového oleje • 500 g brambor • 300 g hlívy ústřičné • 2–3 stroužky česneku • kmín • sladká paprika • sůl • pepř • čerstvá petrželka

Maso nakrájejte na menší kousky. Na řepkovém oleji orestujte nasekanou cibuli, přidejte maso a nechte „zatáhnout“. Podlijte troškou vody a nechte dusit. To zopakujte 2–3x za sebou.

Poté zasypte sladkou paprikou, kmínem, solí a pepřem a zalijte vodou. Vařte při nižší teplotě doměkka, asi tak 2 hodiny, podle potřeby zalévejte vodou či hovězím vývarem. Poté přidejte nakrájené brambory a hlívu ústřičnou a plátky česneku. Vařte dalších 20–30 minut. Nakonec ozdobte čerstvě nasekanou petrželkou.

Tip: Ke gulášové polévce se nebojte přidat sušená rajčata a ochutit ji zakysanou smetanou.

Mrkvová polévka s jablky a cibulí

Porce: 4, příprava: 30 minut, vaření: 10–15 minut

1 kg mrkve • 1 větší cibule • 5 cm dlouhý kořen zázvoru • 2–3 jablka • 1 lžíce řepkového oleje • sůl • pepř • čerstvý tymián

Mrkev omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kousky. Na řepkovém oleji orestujte nasekanou cibulku se zázvorem, přidejte mrkev a chvilku poduste. Poté zalijte 1 litrem vody nebo hovězím vývarem a vařte přibližně 5 minut.

Mezitím i se slupkou nakrájejte jablka na kostičky. Přisypte do polévky, osolte, opepřete a vložte snítky čerstvého tymiánu. Vařte dalších 5 minut, dokud nebude mrkev měkká. Odstavte a rozmixujte na krém.

Tip: Podávejte s jablečnými lupínky pečenými v troubě při teplotě 120 °C dozlatova.

Témata: Výživa a stravování, Lžíce, Kořenov, Řeč, Vývar, Recept, Dlouhá chvíle, Pole, Cibulka, Sůl, Čerstvý tymián, Pepř, Superpotravina, Polévka, Největší zdroj, Petrželka, Olej, Pól, Maso, Zopa, Kmín, Kořenová zelenina, Sladká paprika, Řepkový olej

Mohlo by vás zajímat
Růstový spurt: Období nenasytného kojence vás potká několikrát
Nemá šanci přežít, řekli těhotné ženě. Plánovala synovi pohřeb, teď slaví rok
Syn se narodil s jinou barvou pleti, než má jeho táta. Podezírali mě z nevěry
Kdyby chlapi chodili k porodům, nebyly by války, říká zpěvák Roman Tomeš
Marta Jandová: Dcera chodí do státní školy, na úkoly jsme připraveni
Narodila se bez rukou. Lékaři byli pro potrat, rodiče ho odmítli
Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu
Meghan a Harry pokřtili syna Archieho. Chyběla královna a obřad byl soukromý
Mají to těžší ženy, nebo muži? Marie Doležalová má jasno!

Horoskopy

Kozoroh Pokud to nemůžete ani v sobotu bez práce vydržet, udělejte změnu ve své domácnosti. Ale ani tam to…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Jolana, Jolanta, Dolores





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu