Maminka.czKojení

Polohy při kojení. Najděte si takovou, při které si odpočinete

Michaela Láchová 14.  2.  2018
Správná technika. Sousloví, které v souvislosti s kojením slýcháváme nejčastěji. Ke spokojenosti vaší i vašeho miminka je ale neméně důležitá i vzájemná poloha při krmení. Ať už bojujete s hojícím se nástřihem, bolavou jizvou po císaři nebo vás zkrátka bolí záda a ruce z věčného nošení vašeho drobečka, s našimi tipy si určitě nejdete tu nejpohodlnější – pro vás oba.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Již zmiňovanou techniku pro začátek nemůžeme opomenout. Ve většině kojících příruček se dočtete, že pokud děláte při kojení vše správně, nesmí bolet. Samozřejmě je při jakýchkoli pochybnostech lepší si ji nechat zkontrolovat od laktační poradkyně, případně dětské sestřičky na pediatrii, kterou budete po porodu s miminkem zpočátku často navštěvovat.

Jakékoli trhlinky nebo ragády na bradavkách jsou většinou opravdu důsledkem špatné techniky kojení. I v případě, že děláte vše tak, jak se má, může kojení zpočátku bolet. „Je to jako s mozoly. Bradavky se prostě musí „ochodit“, zvyknout si,“ říkávala mi moje maminka, dětská sestřička s letitou praxí v porodnici. Je to jako s hudebním nástrojem.

Pokud jste někdy hrála třeba na kytaru, určitě si vzpomenete, jak vás v začátcích při cvičení bolela bříška prstů. Když jste ale poctivě cvičila, za pár dní se vytvořily „mozoly“, se kterými šlo cvičení mnohem lépe. Nechte čas i bradavkám – za pár dní si zvyknou.

Ulevte si při kojení! Tyto polohy vám pomohou

Obecné „kojící“ zásady (jak na to):

  • Vyberte si polohu, která bude příjemná a pohodlná vám i vašemu miminku.
  • Miminko leží na boku, přičemž obličej, hrudník, bříško i kolínka směřují k vám. Ucho, rameno a kyčel dítěte by měly být v jedné linii.
  • Přitahujte dítko rukou k sobě za ramínka a záda, ne však za hlavičku.
  • Mezi vámi a vaším děťátkem nesmí být žádná překážka, jako je třeba spodní ručička miminka.
  • Miminko přikládáme k prsu, nikoli naopak. Brada, nos i tvář dítěte se dotýkají prsu, brada by měla být v prsu hluboce zabořená.
  • Maminka by měla být relaxovaná, neměla by mít poškozenou nebo oploštělou bradavku. Po kojení by měl být prs vyprázdněný.
  • Děťátko by nemělo špulit rty, mělo by sát dlouhými doušky, přitom ale volně dýchat a prsní tkáň jakoby odtlačovat špičkou nosu. Miminko by mělo být spokojené.
Jak dlouho chcete kojit? Dobře si to rozmyslete

Při kojení se musíte cítit pohodlně

Je velice důležité, abyste se oba při kojení cítili pohodlně. Každé mamince vyhovuje něco jiného, stejně tak i miminku. Při některých polohách vytáhne dítě mlíčko snadněji, vhodná poloha tak pomůže třeba minimiminkům, která špatně sají.

Maminky, které trápí bolestivá jizva po císařském řezu, hledají zase pozici, při které by jim na ni netlačilo, těm, které se zotavují po nástřihu, zase vyhovuje kojit jakkoli, jen ne vsedě. Pojďme se tedy podívat na čtyři nejoblíbenější.

Poloha madony

Klepněte pro větší obrázek

Poloha madony neboli kolébka je klasickou kojící polohou. Je to univerzální poloha na kojení venku – na lavičce v parku nebo v restauraci. Doma si ale během ní zajistíte určitě větší pohodlí. Nevhodná je naopak pro maminky po císaři, miminko při ní může tlačit na jizvu, která je krátce po porodu ještě rozbolavělá.

Jak na to: Pohodlně se posaďte, ideálně tak, abyste si mohla opřít záda. Miminko si položte na předloktí (mělo by ležet v ohbí lokte), ruka miminka by měla být kolem vašeho pasu, aby nebránila těsnému kontaktu. Volnou rukou podepřete prso a pošimrejte pusinku dítěte vaší bradavkou. Jakmile ji otevře, využijte situace a přiložte jej k prsu. Dejte pozor, abyste nekojila jen z bradavky, miminko by mělo zachytit i část prsního dvorce.

Abyste ulevila namáhaným rukám, můžete využít kojící polštář a pod nohy si dejte stoličku, váha miminka se rozloží a bude se vám sedět pohodlněji. „Dejte pozor na to, abyste měla uvolněnou šíji i záda,“ podotýká laktační poradkyně Simona Lazzari.

Poloha tanečníka

Klepněte pro větší obrázek

Poloha tanečníka je skvělá pro nedonošené nebo menší děti, ale i pro ty, které se špatně přisávají. Z této polohy lze navíc jednoduše a plynule přesunout miminko do tzv. fotbalové polohy ke druhému prsu.

Jak na to: Stejně jako u madony (a ostatně u jakékoli jiné polohy) si předem udělejte maximální pohodlíčko pro sebe i pro miminko. Děťátko opět držte bříškem k sobě, jeho spodní ruka by měla objímat váš hrudník. Podložte si obě ruce, ideálně opět kojícím polštářem. Jednou rukou podepřete prso, druhou jemně hlavičku dítěte. „Dítě musí mít možnost hlavičku mírně zaklonit, aby lépe koordinovalo dech, sání, pohyb čelistí a polykání,“ vysvětluje Simona Lazzari.

Fotbalová poloha

Klepněte pro větší obrázek

Fotbalová poloha je pohodlná pro maminky s většími prsy či vpáčenými bradavkami nebo pro ty, které jsou po císařském řezu. Pohodlně lze takto kojit i dvojčata, a to obě najednou. Někdy se tato poloha také označuje jako „boční“.

Jak na to:  „Miminko položte na podložku v úrovni prsu, nožičkama směřujícíma do vašeho podpaží, bříškem k vám, v mírném sklonu. Máte-li větší prsa, je lepší, když je podpíráte volnou rukou,“ popisuje Simona Lazzari. Tuto polohu je dobré střídat s klasickou vsedě nebo vleže, aby se prs vyprazdňoval z obou stran, což je dobrá prevence proti případným zánětům vzniklým nahromaděným mlékem. Při této poloze oceníte kojící polštář možná víc než při kterékoli jiné, bez něj je hodně namáhavá na ruce.

Poloha vleže

Klepněte pro větší obrázek

Polohu vleže oceníte nejenom při nočním kojení. Pozor ale na správnou techniku, v této poloze se s miminkem nemanipuluje příliš snadno, což je důležité především ve chvíli, kdy se dítě přisává.

Jak na to: Lehněte si pohodlně na bok a miminko položte vedle sebe tak, aby bylo pusou v úrovni vaší bradavky. „Vypodložte si hlavu, abyste nenapínala šíjové svalstvo, volnou rukou přidržujte miminko natočené bříškem ke svému tělu, druhou podpírejte prs,“ upřesňuje Simona Lazzari s tím, že hlavička dítěte by měla být ve střední linii trupu, v prodloužení páteře, respektive v mírném záklonu, nikoli v předklonu. Je třeba dávat pozor na to, aby se miminko nepřeklopilo na záda.

Pokud si nejste jistá tím, že miminko přikládáte správně, nezdráhejte se pozvat si domů laktační poradkyni, která vám pomůže jak se správnou technikou, tak s nalezením té pravé polohy. Všechny potřebné kontakty naleznete na stránkách www.kojeni.cz, kde funguje i on-line poradna.

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás

Příjemné prostředí

Pohodlí a harmonii vám během kojení pomůže vykouzlit také příjemné prostředí, které si doma vytvoříte. Pusťte si potichu relaxační hudbu, která se bude líbit vám i miminku, zapalte aromalampu s jemně působícím éterickým olejem.

Snažte se ale vybírat olejíčky, které jsou stoprocentně přírodní – v novorozeneckém období je samozřejmě na místě opatrnost, i co se vůní týče. Sáhnout můžete po levanduli, heřmánku nebo třeba eukalyptu.

Nenechte se rušit. To je pravidlo, které byste měla doma zavést. Kojení je čas určený jen vám a miminku. Jasně že je složité to praktikovat, pokud máte doma už starší dítě nebo dokonce děti, které vždycky, když začnete kojit, něco urgentně potřebují.

Mám na mysli návštěvy, které se neostýchají vlézt vám během kojení pomalu až do postele. Nebojte se za nimi na dvacet minut zavřít dveře, pokud vám není jejich přítomnost příjemná, a nakojit si děťátko v klidu.

Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek

I venku se dá kojit v pohodě

Doma je doma a málokterá maminka si kojení venku vyloženě užívá. Pokud ale zvláště v létě nechcete trávit čas celý den zavření mezi čtyřmi stěnami, nebojte se vyrazit ven a nakrmit miminko v terénu.

„Některé maminky s tím problémy nemají, vystrčí prso klidně za jízdy v autobuse a pohrdavé pohledy kolemsedících lidí prostě ignorují. Já jsem ale odjakživa stydlivá a než bych musela kojit někde venku, raději nikam nejdu,“ svěřila se mi kdysi kamarádka Adéla. Přitom, jak sama říkala, jde přece o přirozenou věc – nakrmit svoje dítě.

I stydlivější maminky mohou venku nebo v restauraci v klidu a diskrétně nakojit, a to například v šátku, ve kterém miminko nosí, nebo ve speciálním šátku na kojení, který působí jako součást oblečení. Můžete vybírat z řady praktických pomocníků, kteří vám kojení, ať už jste kdekoli, výrazně usnadní.

VIDEO: Radost, nebo utrpení? 9 známých žen prozradilo, jak prožívalo kojení

Nebude vadit jedna sklenička? Jak to je s pitím alkoholu během kojení?
Kojený otesánek: Může se kojené dítě přejídat?
Kojení trénuje chuťové buňky a zvyká děti na rozmanitost chutí
Témata: Časopis Maminka, Miminko, Kojení, Hudební nástroj, Správná technika, Zavření, Předklon, Volná ruka, Vhodná poloha, Střední linie, Kojící polštář, Dobrá prevence, Nedonošená dítě, Opatrnost, Praktický pomocník, Známá žena, Novorozenecké období, Bolavá jizva, TAK, Těsný kontakt, Císařský řez, Velké pohodlí, Tanečník, Velký prs, Relaxační hudba