Maminka.czŠkolák

Pololetní vysvědčení: Jak nejlépe prvňáčka odměnit a motivovat ho?

Dagmar Ferahli Süsser 29.  1.  2012
Už za pár dní zadrnčí školní zvonek a děti se přijdou domů pochlubit s vysvědčením. Že si pomalu chystáme rákosku? Dítě je třeba za vysvědčení odměnit, i když jeho známky úplně neodpovídají vašim představám. Vysvědčení je tu co nevidět a s ním i starost, čím obdarovat děti za pěkné vysvědčení. Nejčastěji se dávají peníze, hračky, knihy a rodinné výlety.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Školáci už brzo dostanou vysvědčení! Končí jim první pololetí školního roku, někteří z vysvědčení strach nemají, jiní si moc jisti nejsou. Každopádně byste je měli za půlroční práci odměnit. Přinášíme vám tipy na dárky, které vašim ratolestem udělají radost. České děti prý nejsou příliš zvyklé dostávat za vysvědčení dražší dárky. Rodiče je spíš pozvou na oběd nebo do cukrárny, případně koupí nějakou dobrotu nebo drobnost. Některé děti se do představy rodičů vejdou, některé mají ale požadavky na odměnu hodně přehnané. Čeští rodiče jsou totiž ochotni za dárek zaplatit okolo 500 korun.

Hračky, knížky, mobilní telefony, ale i dražší dárky, jako jsou MP4 přehrávače, počítače a notebooky – to všechno patří mezi oblíbené dárky. Zajímavé ale je, že rodiče dávají přednost menšímu dárku či rodinnému výletu. Výběr vhodné motivace žáků ke studiu je často oříškem nejen pro vyučující. Knihy jsou vděčným dárkem, který podporuje rozšiřování slovní zásoby, představivost a rozhled. Děti milují překvapení a chtějí cítit, že rodiče jsou na ně hrdé a mají je rádi. Jste zaměstnaná a celý rok máte málo času na své dítě? Překvapte ho a jako dárek za vysvědčení připravte celodenní zábavný program. Začněte slavnostním obědem, poté zajděte třeba do ZOO nebo na dětské divadelní představení. Sladkou tečkou může být oblíbená cukrárna a večer premiéra 3D pohádky. Zaručujeme, že váš prvňáček bude štěstím bez sebe:)

Rady, jak zařídit, aby se vysvědčení nestalo ani pro vás, ani pro dítě stresujícím a nervy drásajícím zážitkem:

  • Pamatujte na známé přísloví: „Chválit, chválit a zase chválit“. I za malý úspěch je potřeba pozitivně ohodnotit. Slovní uznání je nejlepší motivací pro dobré výsledky ve škole.
  • Přistupujte k možnostem dítěte realisticky. Nepřeceňujte jeho síly a nechtějte po něm něco, co nedokáže zvládnout (například rozhodně není dobré povzbuzovat větou „Však ty se vzpamatuješ. Na konci roku budeš mít určitě samé jedničky, viď?“, když je malý žáček rád za změnu trojek na dvojky).
  • Na druhé straně nesnižujte nároky příliš. Respektování jeho možností určitě neznamená, že byste po něm neměli chtít nic. Když vidíte, že přineslo na vysvědčení trojky, ale s přiměřeným úsilím by mohlo mít dvojky, nezaškodí jej trochu popostrčit.
  • Neporovnávejte své dítě s jeho vzornějším spolužákem. Nikdo nenese dobře, když ho srovnáváte s kýmkoli úspěšnějším. Každé dítě je jedinečné (i to vaše) a nic na tom nemění fakt, že právě dotáhlo domů dvě čtyřky!
  • Dejte dítěti najevo, že jste si dobře vědomi jeho dalších kvalit. Třeba mu to jde ve škole pomaleji než druhým, ale zato krásně maluje.
Témata: Děti, Rodina, Školák, Vysvědčení, Pól, NEJ, Motiv, Jak, První pololetí, Pololetní vysvědčení