Maminka.czKojení

Polovina novorozenců je v porodnici dokrmována, stále se doporučuje kojení v intervalech: Zažily jste také to, co zjistil průzkum?

Tereza Víchová 9.  11.  2021
Novorozenci jsou v porodnicích dokrmováni často i bez vědomí matky, stále se doporučuje kojení v intervalech 2–3 hodiny, děti se mají často zbytečně vážit před a po kojení. To není návrat do 80. let minulého století. Tahle fakta zjistil průzkum mezi maminkami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V polovině devadesátých let jsme na tom byli jako republika s počtem kojených dětí lépe než teď. I to zjistila analýza Průvodce porodnicemi Společnosti pro zdravé rodičovství Aperio. A co víc – zkušenosti maminek se často velmi liší od toho, co porodnice uvádějí na svých webových stránkách.

VIDEO: Vše o bolestech břicha v těhotenství

Smutná čísla o dokrmování miminek

Téměř polovina novorozenců je v porodnici dokrmována a pouze tři čtvrtiny jsou při odchodu z porodnice plně kojeny. To je hlavní smutný výsledek, který zjistil Průvodce porodnicemi. Téměř polovina respondentek Aperia (konkrétně 48 % v roce 2020) uvádí, že jejich kojenec byl během pobytu v porodnici dokrmován a dostal tedy jinou stravu než mateřské mléko matky.

  • V roce 2020 z porodnice odešlo domů s plně kojeným novorozencem 76 % maminek.
  • Částečně kojeno bylo 20 % miminek.
  • 4 % novorozenců dostávala již pouze umělé mléko.                                          

Kojení vpřed? Ne tak docela

„Trend je pro kojení nepříznivý. Zatímco v polovině 90. let bylo při propuštění z porodnice plně kojeno asi 96 % dětí, v roce 2018 už to bylo jen 81 % novorozenců. V šesti měsících věku je nyní plně kojena už pouze pětina dětí,“ říká Lucie Ryntová, programová vedoucí Aperia. A to vše navzdory doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO): Ta uvádí jako žádoucí způsob výživy kojenců a batolat plné kojení do 6 měsíců a kojení s postupným zaváděním příkrmu do 2 let. 

Dřív než za dvě hodiny rozhodně nekojte!

Alarmujícím zjištěním Aperia je také to, že 53 % matek po porodu (v roce 2020) bylo v porodnici instruováno, aby své dítě kojily v intervalech nejdříve po 2 či 3 hodinách. Stále více odborníků ale zmiňuje, že kojit se má podle potřeby dítěte, v prvních týdnech a měsících života zcela bez pochyb. I takové doporučení už se v porodnicích objevuje, ale bohužel je stále v menšině:

„Ze strany zdravotnického personálu by přitom mělo být samozřejmostí chránit a podporovat kojení, a tudíž poskytovat vědecky ověřené doporučení a rady. Co se týče četnosti kojení, ženy by měly být instruovány, aby kojily, kdykoliv dítě o kojení projeví zájem,“ upozorňuje Miloslava Kramná, koordinátorka Průvodce porodnicemi. 

Vážení, často zbytečné

Z analýzy dat vyplynul další nešvar českých porodnic. A sice, že novopečené matky jsou konfrontovány s požadavkem zdravotníků, aby své dítě vážily před a po každém kojení. „V našem dotazníku toto uvedlo 55 % žen, které porodily v roce 2020. Pozitivní je, že se procento v průběhu let snižuje,” shrnuje Miloslava Kramná.  

Tzv. Deset kroků k úspěšnému kojení, které doporučuje WHO, se v českých porodnicích nedaří dodržovat tak, jak by bylo třeba. Na jejich nedostatečné naplňování upozornila v červnu tohoto roku i Pracovní skupina k porodnictví při Úřadu vlády a na Ministerstvu zdravotnictví se kvůli tomu už činí opatření do budoucna. Důvodů pro podporou kojení je spousta, mimo jiné i jeden velmi aktuální: Studie totiž ukazují, že se mateřským mlékem přenášejí protilátky proti covidu-19, které matka získala proděláním nemoci nebo očkováním. 

Matoucí rady a málo podpory: Podpora kojení v porodnicích má velké mezery, za dva roky se to má změnit

Průvodce porodnicemi Aperio

Jak vypadá české porodnictví, mapuje webový Průvodce porodnicemi, který díky příspěvkům svých dárců provozuje Aperio – Společnost pro zdravé rodičovství. 

Průvodce porodnicemi mimo jiné sleduje, jak je nastavena standardní péče v českých porodnicích i to, jak porod zažívají rodičky. Analýza vychází ze 4702 dotazníků od žen, které porodily v letech 2016–2020 a v prvním čtvrtletí roku 2021 v některé z porodnic v ČR, z toho 1049 žen porodilo v roce 2020.

Od vzniku Průvodce porodnicemi v r. 2002 je stále patrný značný rozdíl mezi potřebami žen, doporučeními Světové zdravotnické organizace na jedné straně a fungováním některých porodnic na straně druhé. 

Témata: Kojení, Novorozenec, Po porodu, Porodnice, Kojenec, Vědec, Standard péče, Aperio, WHO, Interval, Porodnicemi, Aperia, Průvodce, Maminka, Česká republika, TAK, Brzy, Průzkum, Miloslava Kramná, Matka, Standard, Úřad vlády