Maminka.czČasopis Maminka

Polož už ten mobil! Jak poznáte u dítěte závislost?

Radka Wallerová 20.  11.  2023
Řítíme se jako rodiče do průšvihu, nebo je čas strávený na mobilu, tabletu či před konzolí nedílnou součástí dnešního dětství, která potomky nakonec zas tak moc nepoznamená? A jak poznat, zda se dítě nezačíná potýkat se závislostí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přiznávám, že ještě před několika lety jsem čas, který moje malé děti trávily před nějakým typem obrazovky, měla pod kontrolou. Přesněji řečeno, nebylo moc co kontrolovat, dovolili jsme jim občas půlhodinu. Ale pandemie covidu a věčné lockdowny s mnoha našimi přesvědčeními otřásly. Skloubit práci obou rodičů na home office, školu on-line a péči o školkové dítě nebylo snadné, a z půlhodiny se občas staly hodiny. Nemluvě o tom, že bylo a pořád je lákavé nechat dítě schoulené s mobilem v koutě gauče ještě o hodinu déle, když už vy sice hotovo máte, ale chvíle klidu se tak hodí… Jenže stojí to za ty vzteklé scény, které následují, když z pozice autority hodláte konečně session u mobilu ukončit, nebo když je třeba o víkendu nechcete dovolit vůbec? Není tohle jasný projev toho, že potomek už je na moderní elektronice závislý?

VIDEO:  Podcast Maminka: Jak zařídit, aby bylo dítě v online světě v bezpečí?

Holky na sítích, kluci na hrách

„Pokud dítě přestávají zajímat ostatní činnosti, nebo pokud začne být nervózní, bez nálady a ve stresu, když elektronika není v dosahu, pak je potřeba začít něco měnit,“ shrnuje Richard Graham, londýnský psychiatr pro děti a dospívající, který se dlouhodobě zabývá moderními závislostmi. Podle Kristýny Fišerové, šéfky Národní linky pro odvykání, jsou některé varovné signály docela jasné. „Mohou to být horší známky, zanedbávání koníčků či kamarádů.“ Jinými slovy, když k vašemu dítěti přijde po škole kamarád a kus odpoledne spolu stráví hraním her na konzoli, není třeba se děsit – pokud nemají problém dodržet stanovený časový limit a jindy zas spolu jdou jen tak lítat ven nebo si spolu prostě dokážou hrát i jinak. Když ale vaše dítě míří ze školy domů jen proto, aby samo zasedlo k počítači, ačkoli dříve rádo trávilo čas s vrstevníky, a v noci tajně hraje hry pod peřinou, je načase zbystřit.

Ani mladším školákům neunikla existence sociálních sítí. I když většinou zatím nemají účet na žádné z nich, s oblibou sledují třeba youtubery nebo různé vlogy jen o málo starších dětí, které v nich mluví o hraní her, nějakém svém koníčku nebo prostě řeší, jak vypadat dobře. „Nadměrným používáním sociálních sítí jsou víc ovlivněny dívky – zejména pokud jde o sociální sítě, které kladou velký důraz na fyzický vzhled. Naopak chlapci mají obecně větší sklony k rozvinutí problému s hazardním hraním či hraním her,“ varuje Kristýna Fišerová z Národní linky pro odvykání. Mimochodem, odborníci začínají pozvolna pracovat se slovem netolismus, kterým označují právě závislost na takzvaných virtuálních drogách. Dá se zjednodušeně říct, že jde o závislost na internetu, takže v zahraničí se spíše setkáte s doslovným termínem internet addiction.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Je to závislost, nebo ne? 

Kolik času je tak akorát?

Sledování dítěte přes aplikace

Tipy a triky, jak mobily odložit

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Časopis Maminka, děti a telefon, Rodiče, Sociální sítě, Puberta, internet, Závislost, Tablet, máma a táta na síti, Kristýna Fišerová, Hraní her, Technolog, Potomek, Jasný, Psychiatr, Česká republika, Dostatek pohybu, Oblíbenec, Hraní, Děti, Elektronika, Změna nálad, Mobil, Používání, Většina škol, Tablety na Heureka.cz