Maminka.czKuriozita

Polská maminka porodila paterčata, doma už na ni ale čeká dalších sedm dětí!

Lenka Brožová 16.  2.  2023
Umíte si představit vychovávat sedm dětí? Většina z nás asi ne. Dominika Clarková z Polska to nejen zvládla, ale ještě si s manželem naplánovali osmé. Jenže ultrazvuk ukázal plodů pět... Tento týden přišla paterčata na svět a u Clarků tak bude doma rázem dohromady rovný tucet dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víte, kolik je 7 + 5? Samozřejmě že 12. A přesně tolik potomků budou mít teď doma Clarkovi ve svém domě uprostřed polských lesů. Raritní je na tom nejen to číslo, ale i to, že nepřišly na svět jedno po druhém. Dominika Clarková má za sebou už dvakrát porod dvojčat a teď i paterčat. Ta přišla na svět ve 28. týdnu těhotenství císařským řezem v univerzitní nemocnici v Krakově. Miminka váží od 710 do 1400 gramů a byla umístěna do inkubátoru. Nemocnice oznámila, že se jim daří dobře.

A jak se daří mamince? „Musím říct, že mnohem lépe, než jsem čekala. Mám samozřejmě strach o děti a to, jaké to bude,“ řekla teď už dvanáctinásobná maminka Dominika Clarková na tiskové konferenci v Krakově.

Podívejte se do GALERIE, jak se o novorozená miminka personál stará.

VIDEO: V Česku se paterčata narodila před deseti lety. Připomeňte si první reakci hrdého otce 

Doma budou mít 5 novorozenců, ale 6 miminek

„K takovému těhotenství dojde v jednom z 52 milionů případů,“ uvedla ve facebookovém postu nemocnice a prozradila jména dětí, dvou chlapců a tří holčiček: Charles Patrick, Henry James, Elizabeth May, Evangeline Rose a Arianna Daisy. „Měli bychom větší šanci vyhrát v loterii než mít takovou partu. Jako matematička mám tyto druhy statistik ráda,“ říká sedmatřicetiletá Polka Dominika Clarková, která má se svým britským manželem Vincem vedle novorozených paterčat doma už sedm dětí, z toho dvoje dvojčata – čtyřletá a sedmiletá. Nejstaršímu potomkovi je 12 let, nejmladšímu 10 měsíců. Takže miminek budou mít vlastně doma ne pět, ale šest...

Starším dětem prý nejprve neprozradili, kolik dalších sourozenců je na cestě: „Nejprve jsme jim řekli o třech. Nechtěli jsme je strašit, že jich přijde až pět najednou. Také jsme nechtěli, aby šli do školy a začali šířit takové zprávy.“

Maminka paterčat: Sama nemám šanci tolik dětí zvládnout

Chce to systém, klidný a pozitivní přístup a umět si zorganizovat čas

Taky vás napadá, jak se dá zvládnout 12 dětí, z toho pět novorozenců? „Když máte systém, klidný přístup a pozitivní postoj, pak můžete mít opravdu skvělý život i s takovou spoustou dětí,“ říká Dominika Clarková s tím, že je také důležité umět si zorganizovat čas. A věří, že jim pomůže i poklidný styl, pro který se s manželem rozhodli před šesti lety: „Postavili jsme dům uprostřed lesů, abychom mohli děti vychovávat v tradičním duchu, v souladu s přírodou. Chodí tam za námi srnky, není tam tolik stresu ani hektické tempo každodenního života."

Ačkoli početná rodina Clarků žije v malé obci na východě Polska nedaleko běloruských hranic, rodila Dominika ve 400 kilometrů vzdáleném Krakově. Tamní nemocnice má totiž s porody vícerčat zkušenosti. „Zpočátku byly tři holčičky napojeny na neinvazivní plicní ventilaci, chlapci na mechanickou ventilaci. Nyní už jsou všechny děti napojeny na neinvazivní ventilaci, což nám dává naději, že se jejich plíce budou vyvíjet dobře a rychle a my budeme moct snížit přísun kyslíku, který v současné době stejně není příliš vysoký,“ řekl ke stavu dětí primář neonatologického oddělení krakovské nemocnice Ryszard Lauterbach.

Témata: Novorozenec, Příběhy, Miminko, Kuriozita, paterčata, Životní příběh, Inspirativní ženy, Vícerčata, Ultrazvukové vyšetření, Maminka, Pat, Aria, Krakov, Děti, Ventilace, Česká republika, Clark, Evan, Les, Manžel, Polsko, Nemocnice