Maminka.czBatole

Pomoc, dítě se mi dusí! Aneb jak si poradit s laryngitidou

Martina Machová 29.  12.  2017
Laryngitida, často provázená velmi nepříjemnou večerní a noční dušností, se u dětí objevuje ve dvou hlavních vlnách; v podzimní a jarní. Víte, jak malému pacientovi ulevit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Když se Erik poprvé dusil, byl to pro mě jeden z nejhorších zážitků v životě. Laryngitidu měl pak ještě třikrát, ale to už jsem věděla, o jakou nemoc jde a jak na ni,“ řekla paní Vladislava.

„Poprvé dostal Erik laryngitidu v necelých 2 letech, zpočátku se nemoc jevila jako běžná viróza, však byl také podzim, kdy se respirační nemoci nevyhýbají ani dospělým natož dětem. Jenže k teplotě se během dne přidala bolest v krku a hlavně podivný chrapot a jakési pískání, které provázelo synkovo dýchání,“ popsala maminka malého Erika.

Dejte sbohem laryngitidě! Ideálně navždy

„Tehdy jsem ještě nevěděla, že se jedná o zánět hrtanu, takzvanou laryngitidu, která se může projevit ztíženým dýcháním až dušením! Obě tyto komplikace bohužel postihly i Erika; k večeru už neměl jen zvýšenou teplotu, ale horečku – přes 39 stupňů, velmi těžce dýchal a během oblékání na pohotovost se začal dusit. Bylo to strašné!

Než jsme se synkem v náručí doběhli ve studeném nočním vzduchu k autu, trochu se mu ulevilo. Na pohotovosti nám vysvětlili proč, studený vzduch mu udělal dobře. Erik dostal speciální čípky, recept na sirup na teplotu, několik rad a jeli jsme domů.“

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Batole, Kojenec, pomoc, pořad, Laryngitida, Charlize Theron, Mokré prostěradlo, Priessnitzův obklad, Akutní zánět, Hrdlo, Oblékání, Priessnitz, Nejčastější původce, Nejmenší pacient, Nejhorší zážitek, Smog, Vlhký vzduch, Ztížené dýchání, Obklad, Jednoznačná prevence, Studený vzduch, Jak, Zdraví na Heureka.cz