Maminka.czKojenec

Pomoc, kojím 10x za noc!

Martina Machová 10.  12.  2014
Alena je na pokraji sil, kojí až 10x za noc. Alena však není v takové situaci sama, podobné zkušenosti má velké procento maminek.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jiřík je hodné, milé a usměvavé miminko, které se však poslední dobou v noci změnilo v „laktačního upíra“, jak jej s notnou dávkou černého humoru nazval Jiříkův pediatr. Malý upírek totiž vyžaduje vydatné a velmi časté noční kojení, a to až 10 x za noc!

Zatímco pediatr, milý a však poněkud rázný muž v předdůchodovém věku, doporučil „přenechat kojení tatínkovi“ a milému Jiříkovi dát večer nášup kaše, Alena má zcela jiný názor. Jiříkovi je koneckonců teprve 5 měsíců a Alena rozhodně není přítelem drsných metod v duchu „nechte ho vyřvat, hlady neumře“. Jenže co malého upírka vlastně trápí? Že by zdravotní problémy, nebo snad něco jiného?

  • Nerostou mu zuby? Pokud miminko bojuje s nějakou bolístkou, logicky se dožaduje mateřské náruče a činnosti, při které mu vždy bývá božsky – ano, dožaduje se kojení. Kojení jej uklidní, ujistí, že je maminka blízko, že je v bezpečí.

  • Nedostihl jej růstový spurt? V období růstového spurtu má děťátko vzhledem k přechodně zrychlenému růstu zvýšenou potřebu krmení. A kdy k růstovému spurtu dochází? „Bývá to v období několika prvních dní doma, kolem 7–10 dne, 2–3 týdnů, 4–6 týdnů, ve 3. měsíci, 4. měsíci, 6. měsíci a 9. měsíci. Děti ale neznají kalendář, takže se každé dítě může chovat jinak. Růstový spurt nekončí po 1. roce života. Většina maminek pozoruje tyto změny každých pár měsíců i v batolecím období a dále pak v pravidelných intervalech během dospívání.“ tvrdí MUDr. Anna Mydlilová, vedoucí lékařka Národního centra kojení.

  • Možná má přes den moc „práce“ a pořádně se nenají! Některá zvídavá miminka si v určité fázi vývoje zkrátka nedopřejí klidu na vydatnou „svačinku“, nebo jim potřebný klid zkrátka nedopřeje životní rytmus dané rodiny. Takové děti mohou kalorický deficit dohánět i během noci.

  • Nesvědčí mu striktní režim kojení. Máte-li pediatra ze „staré školy“, který vám přikázal dítko krmit v přesně daných časových rozestupech (po 3 hodinách), je možné, že to prostě miminku nestačí.

  • Možná ho trápí nezjištěný reflux (navracení obsahu žaludku zpět do jícnu nebo do ústní dutiny z důvodu špatně fungující jícnové záklopky). Má-li děťátko nezjištěný slabší reflux, ocitá se v nepříjemném kolotoči – napije se, je uloženo do vodorovné polohy do postýlky a žaludeční šťávy mají snadnou cestu zpět do jícnu. Miminko pálí žáha a chce se znovu napít, aby spláchlo nepříjemnou chuť. V takovém případě pomůže kojení ve vyvýšené poloze, důsledné odříhnutí po kojení, velmi jemná manipulace ve vyvýšené poloze a podložená matrace postýlky na straně, kde má miminko hlavičku.

  • Není mu horko? I miminku může být úplně jednoduše horko, suchá a přetopená místnost nesvědčí sliznicím, které rychle vysychají, a děťátko má pak častěji žízeň.

  • Možná na něj „něco leze“. Zkušenosti maminek naznačují, že někteří kojenci mívají tendenci se častěji budit a dožadovat se mléka tehdy, když jejich tělo začíná bojovat s nějakou nemocí – klidně i nekomplikovanou virózou.

  • Zkrátka potřebuje cumlat. Mnoho miminek má velmi silnou potřebu sání, tato činnost je uklidňuje a dodává pocit bezpečí. Maminka pak funguje nejen jako zdroj potravy, ale i jako dudlík. Proto v některých případech pomůže, podaří-li se na dudlík zvyknout i staršího kojence.

10 důvodů proč kojit

A jak to dopadlo s Jiříkem?

Je tedy patrné, že příčin, proč se malý Jiřík začal budit až 10 x za noc, může být celá řada. Jirka nemusí být ani „rozmazlený“, ani nemusí mít vypěstovaný nějaký zlozvyk, jak se v těchto případech často uvádí, ale jednoduše ho může cosi trápit.

V Jirkově případě se nakonec ukázalo, že „malému upírkovi“ opravdu rostl první zoubek. Klubal se dlouho, a zatímco ve dne byl Jiřík neustále poblíž maminky a starších sourozenců, které rád pozoroval, a kteří mu nadšeně věnovali svou pozornost, v noci byl na svou bolest sám a potřeboval uklidnit.

Jakmile se zoubek prořízl, Jiřík se přestal tolikrát budit. „Jenže těch zoubků ještě bude!“ povzdechla si paní Alena. „Ale jsem ráda, že jsem Jíru nenechávala vybrečet v postýlce, to bych si teď moc vyčítala!“

Témata: Děti, Kojení, Kojenec, Chování a vztahy, pomoc, První zoubek, Noční kojení, Noc, Usměvavé miminko, Vedoucí lékařka, Jirka, Přetopená místnost