Maminka.czKojenec

Pomoc, miminko nechce spát! Pět něžných způsobů, jak ho to naučíte

Simona Procházková 16.  8.  2019
Jak skoncovat s probdělými nocemi? Aspoň pár hodin nepřerušovaného spánku se stane vaším nejvroucnějším přáním nejpozději pár týdnů poté, co jste si přivezli z porodnice domů milovaný uzlíček. A začnete přemýšlet (pokud tedy nepatříte mezi zlomek „vyvolených“ maminek, jejichž miminko chrní od večera do rána), jak na to, aby lépe a pokojněji spinkal. Zkuste tyhle fígle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Padáte únavou a vyčerpáním a dala byste cokoli za několik hodin nerušeného odpočinku v horizontální poloze, ale váš kojenec ne a ne zabrat? Studujete v chytrých knihách, voláte pediatrovi, pídíte se po „zázračných“ radách na internetových diskusích a mateřských fórech a začínáte dokonce uvažovat také nad kontroverzními metodami typu „nechat vybrečet“? Stop, uvolněte se a zhluboka nadechněte. Jestliže chcete pomoci svému děťátku k lepšímu a klidnějšímu spánku, je nezbytné, abyste pochopila, co mu v něm brání, co ho ruší nebo rozčiluje. Když budete postupovat podle následujících rad, podaří se vám nastavit správné spánkové návyky během několika týdnů. Alespoň to tvrdí odborníci i samotné maminky.

Respektujte spánkový rytmus a vyhněte se únavě

V první řadě musíte porozumět tomu, jak má vaše děťátko nastaven spánkový režim, každé miminko má „biologické“ rytmy trochu jiné. Po pár týdnech intenzivního soužití již maminka zpravidla bezpečně odhadne, kdy její dítě usíná, kdy se probouzí, jak dlouho vydrží klimbat v kočárku a podobně. Nikdy se nesnažte udržet ho za každou cenu vzhůru, když se vám spánek zrovna nehodí, například při jízdě autem nebo cestou k lékaři. Jakmile bude dítě přetažené a unavené, bude pak jen těžce usínat. Únava kupodivu nepovede k rychlému usnutí, ale spíše k rozladění, podráždění a pláči. Ukládejte dítko při prvních náznacích únavy. V prvních dvou měsících života miminko prospí většinu času přes den a vzhůru mezitím vydrží obvykle maximálně půl hodiny až hodinu. Pokud ho nakrmíte a přebalíte, pravděpodobně během deseti minut spokojeně zabere. Nepotřebuje nosit ani houpat, pouze ho uložte do postýlky, košíku nebo kočárku. Uvolněný a častý denní spánek napomůže tomu, aby byl lepší i ten noční.

Masáž miminka: lepší spánek a méně pláče. Nevěříte? Zkuste!

Nerozptylujte ho, když nemůže usnout

Pro nás, dospělé, je těžké představit si, jak malé děťátko vnímá okolní svět, jak náročné pro něj musí být učit se a přizpůsobovat novým návykům. Pokud vaše miminko mívá večer potíže s usínáním nebo se v noci často budí a trvá dlouho, než znovu zabere, nestimulujte nijak jeho smysly. Neběhejte okamžitě k postýlce, nemluvte na něj, nehlaďte ho, nemazlete, neukazujte hračky, nevyrušujte jeho pozornost. Jen byste tím „nabudila“ nervový systém a probrala ho k aktivitě, a to v žádném případě nechcete. Vyčkejte, nechte ho rozhlížet se a pobrukovat, nevšímejte si ho (pokud zrovna nezačne křičet nebo usilovně plakat). Často se mu totiž po chvíli povede znovu vplout do říše snů bez vaší pomoci.

Láskyplně ho zaviňte

Co si budeme povídat, zavinovačka je dokonalý vynález, novorozená miminka ji zbožňují a krásně se jim díky ní usíná. Pevně zavinutá si totiž mohou znovu připadat jako v těsném a tak důvěrně známém prostoru maminčiny dělohy, uklidní se, cítí se v bezpečí. Zavinovačka má ještě jednu velkou výhodu, děťátko se nepoškrábe v obličeji svými nehtíky a nebude se vylekaně budit kvůli náhlým nervovým záškubům ručiček a nožiček, které ještě nemá tak úplně pod kontrolou.

Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné

Zapomeňte na spánkové rekvizity

Pravidelný spánek je základní fyziologická potřeba každého z nás a miminko ho nezbytně potřebuje k tomu, aby se zdravě vyvíjelo, rostlo a sílilo. Myslete na to, že jaký režim nastavíte od úplného začátku, takový s vaším dítkem pravděpodobně poroste. Takže, pokud si ho párkrát kvůli svému pohodlí a velké únavě přenesete v noci na kojení do postele, už vám tam zůstane (a běda, když se ho pokusíte přemístit zpět do jeho hnízdečka), stejný efekt se dostaví, pokud si miminko naučíte usínat tím, že mu jednoduše nabídnete prso nebo láhev s mlékem. Dobře si proto předem rozmyslete, jaké „zábavy“ budete ochotná nabízet v rámci uspávacího večerního rituálu. Mezi nejčastější patří chování, nošení, šimrání nebo houpání ve vibračním lehátku a hrací kolotoč nad postýlkou. Věřte, že nic z toho není potřeba, pokud zajistíte, že je děťátko uvolněné a zdravě unavené a nerozptylují ho rušivé podněty z okolí, naučí se bez problémů usínat a spinkat i bez nejrůznějších rafinovaných „šidítek“.

Udržujte večerní rituály

Jak zklidníte dítě před usnutím a přimějete ho ke spokojenému dřímání? Existuje jednoduchý a účinný trik. Malé děti, stejně jako dospělí, potřebují určitou dobu před ulehnutím k nočnímu odpočinku, psychickou pohodu a celkové zvolnění. Zdůrazňují vám zkušenější maminky (a babičky), jak důležité je mít s miminkem nastaven pravidelný režim? Nelžou! I kojenci potřebují rutinu a řád a zbožňují rituály, cítí se díky nim klidnější a bezpečněji. Koupejte, krmte a přebalujte ve stejný čas, zajistěte doma klid, vypněte televizi, nepouštějte nahlas hudbu, ztlumte osvětlení. Pokud děťátko uspáváte a zůstáváte u postýlky, dokud neusne, nemluvte na něj. Můžete ale potichoučku zpívat nebo broukat. Nechte ho usínat v setmělém pokoji, zatáhněte závěsy nebo žaluzie, maximálně nechte svítit noční světýlko. Tím vším dáte najevo, že právě teď je čas pro odpočinek. Pokud jste zvyklá těsně před usnutím krmit, dělejte to již v setmělé místnosti a potichu.

Témata: Děti, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Miminko, Spánek, Dítě je na světě, pomoc, Postýlka, Brouk, Únava, Usnutí, Rozladění, Rituál, Uzlíček, Vynález, SPA, Béďa, Jak, Maminka, Láhev, Děťátko, Podráždění