Maminka.czBatole

Pomoc, můj chlap je romantik!

KK 4.  11.  2011
Pomoc, můj chlap je romantik!
Vždycky jsem si o sobě myslela, že jsem docela romantická. A že tedy budu jedině ráda, když i můj přítel bude podobně založený. Jenže je to úplně naopak – mě tahle jeho vlastnost čím dál více štve!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V pubertě jsem psala zamilované básničky, na vysoké plakala u dojemných filmů, západ slunce nad mořem mě rozněžní kdykoli a kytice červených růží mě rozhodně potěší. A u muže bych uvítala podobné naladění – tedy že se mi aspoň jednou za život tu báseň napíše, nějak se mnou přetrpí Bridget Jonesovou, na západ slunce se taky rád podívá a kytku mi donese aspoň na výročí. Víc nepotřebuji – a ani nečekám.

Můj přítel Jakub je ovšem naprostý extrém! Jeho duše je tak romantická, až někdy přemýšlím, kdo v našem vztahu je vlastně chlap a kdo ženská. Jednu dobu jsem dokonce přemýšlela, jestli snad nakonec není gay.

Začalo to už naším seznámením. Byli jsme s partou kamarádů v baru a Jakub se svými přáteli seděl u vedlejšího stolu. Pokukovali jsme po sobě tak dlouho, až bylo jasné, že s tím musíme něco udělat. Přesedla jsem si tedy na bar, a přesně jak jsem čekala, za chvíli si „náhodou“ přišel pro pití. Na vysokých židličkách jsme pak proseděli celý večer. Kolem půlnoci přišel do lokálu takový ten pán s růžemi a marně se snažil nějakou udat. Jakubovi ovšem zasvítily oči, zeptal se mě, kolik mi je let, a pak mi koupil přesně dvacet tři růží. Tak jsme se dali dohromady.

Nyní jsme spolu něco málo přes rok. A to, co mi na začátku imponovalo, mi pomalu, ale jistě začíná lézt na nervy. Jakub je totiž velmi pozorný posluchač a o čemkoli i zcela nevinně prohodím, že to mám ráda, toho se chytí a danou věcí mě zcela zahltí.
Na každé rande třeba chodí s květinou. A když říkám každé, znamená to třeba třikrát čtyřikrát týdně. Vždy přinese růži, protože se mi líbí. Výjimečně, když nestihne návštěvu květinářství, mi alespoň natrhá sedmikrásky na trávníku.

Stejně tak mi na každé rande přinese nějaký dárek. Obvykle je to moje oblíbená čokoláda, plod manga (zmínila jsem se kdysi, že mi chutná), někdy ale i dražší dárky jako náhrdelník. Ovšem občas dostanu třeba miniknížečku zamilovaných básní či citátů. Obden mi nějakou báseň napíše Jakub sám. Se železnou pravidelností mi předává obálku a svítí mu při tom oči jako malému klukovi. A já se železnou pravidelností vzdychám hraným nadšením nad neumělými rýmy typu „tvé oči jsou tak krásné, že celý svět žasne“.

Říkáte si, na co si vlastně stěžuju? Jenže zkuste po roce projevovat stále stejnou radost a nadšení nad každou růží, každou čokoládou, každou básničkou. To prostě nejde! Většinou se zmůžu už jen na prosté „děkuju, to jsi hodný“, ale to mému příteli připadá málo. Čím víc se snaží, tím nadšenější reakci ode mě očekává, ale na mě jeho romantická gesta působí přesně opačně.

Ale ze všeho nejhorší je frekvence Jakubových vyznání lásky. Každá holka chce samozřejmě slyšet, že ji ten její miluje. Musí to však říkat ve chvílích, kdy se to hodí, a nepřehánět to – jinak si těch slov přestanete vážit. Od Jakuba slyším „miluji tě“ snad dvacetkrát denně, při nejrůznějších příležitostech. Je to pro mě už téměř stejná fráze, jako kdyby se mě zeptal „Jak se máš?“. On bohužel očekává, že na každé jeho vyznání odpovím stejnou mincí, jenže to já prostě nedovedu.

Zkoušela jsem si s ním o tom promluvit. Na mé opatrné návrhy, ať mi nenosí tolik dárků a s láskyplnými slovy trochu šetří, ale reagoval jako býk na červený hadr. Nemůže pochopit, jak bych mohla romantická gesta a vyznání odmítat. Hned mě osočil, že ho asi nemiluju, pokud o takové věci nestojím. A tak jsem to vzdala.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na listopad 2011

Občas si připadám dost provinile, že si opravdu nedovedu vážit toho, jak mě má rád, a že mu to nedovedu oplácet stejně. Kuba ze všech romantických věcí, co jsou ve vztahu tak hezké, protože nejsou samozřejmostí, udělal obyčejnou rutinu. Jestli jsem byla dříve hodně romantická, tak on ze mě udělal pravý opak. A čím dál víc přemýšlím, jak dlouho to takhle ještě vydržím.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Chování a vztahy, pomoc, Roman, Román, Bridget Jones, Chlap, Bridget, Báseň, Červený hadr