Maminka.czKojenec

Pomoc, nemám mléko! Spouštěcí triky, které vám zachrání kojení

Michaela Karavarakis 5.  11.  2013
Někdo nemusí dělat vůbec nic a má mléka spoustu, někomu nepomůže, ani kdyby se stavěl na hlavu. Spoustě z vás ale kojení pomohly nastartovat tyto osvědčené tipy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co nejčastěji přikládat

Nejznámější a rozhodně nejúčinnější rada. Danielka píše: "Malého jsem zpočátku přikládala jen každé 4 hodiny denně a v noci jsem si dělala pauzu ještě delší - 6 až 7 hodin. Zpočátku to bylo dobrý, ale pak, kolem Péťových dvou měsíců, se najednou dostavila krize. Začal vyžadovat víc mléka, ale já prostě neměla. Nechtěla jsem ho tak brzo začít přikrmovat, tak jsem udělala přesně to, co mi poradila laktační poradkyně. Začala jsem ho přikládat častěji, i když ještě nejevil známky hladu. Ze čtyř hodin přes den jsem udělala dvě a půl a v noci jsem ho budila každé čtyři hodiny. Výsledek se dostavil téměř okamžitě, po dvou třech dnech."

Odsávat

Pokud vaše miminko z nějakého důvodu nechce sát z vašich prsou nebo ho nechcete v noci tak často budit, laktaci si můžete zvýšit sama a to odsáváním. Odsávání zdaleka není jen pro maminky, které mají mléka hodně a potřebují prsům trochu ulevit. Je to i osvědčený recept na to, jak tvorbu mléka podpořit. Vůbec nevadí, že první dny odsajete pokaždé jen pár kapek či mililitrů. Vaše tělo na zvýšenou poptávku zareaguje zvýšenou nabídkou.

Pomoci mu k tomu můžete ještě třeba horkým čajem, horkou sprchou či teplými obklady před každým odsáváním - vše spouští tvorbu mléka. Nebo, pokud se rozhodnete využít pomoci elektrických odsávaček, některé nabízí tzv. dvoufázové odsávání, kdy nejdříve dochází ke stimulaci bradavky a pak teprve k odsávání. Rovněž se doporučuje často odsávat v noci, kdy je tvorba mléka nejvyšší.

Hodně pít

Je to logické. Abyste mohla sama tekutiny vyrábět, musíte jich svému tělu taky dostatečně dodávat. Voda je samozřejmě základ. Někomu ale pomohly až speciální čaje pro těhotné jako třeba Pavlíně: "Malá měla problémy s přisáváním, takže jsem od začátku odsávala a mlíčko jí dávala z flašky. Pokaždé to ale bylo třeba jen třicet mililitrů. Laktační poradkyně mi doporučila celou řadu věcí, ale doopravdy mi zabral až čaj pro kojící s fenyklem a anýzem. Prokládala jsem to ještě meltou a taky jsem si na doporučení známé začala přidávat anýz a fenykl do jídla."

Homeopatika

Káča: "Nejsem velkým příznivcem alternativního léčení, ale za sebe můžu říct, že homeopatika mi zachránila kojení. Brala jsem ty na nedostatečnou tvorbu mléka Ricinus Communis 5CH, 5 granulí dvakrát denně, a už po čtyřech dnech jsem cítila, jak se mi prsa nalévají. Sehnala jsem je normálně u nás v lékérně, ale dají se koupit i na internetu."

Jíst polévky

Pokud se zeptáte na radu své babičky, první, co vám doporučí, bude silný slepičí vývar. A nebude vůbec daleko od pravdy. Polévky obecně - ale zvláště vývary - na podporu laktace vážně fungují. A je jedno, jestli si budete dělat vývary slepičí, kuřecí či hovězí. Karolína o tom ví své. "Já nedám na vývary dopustit. V šestinedělí jsem nejedla snad nic jiného a kojila jsem ostošest. Když byly malé tři měsíce, odjeli jsme i sní samozřejmě na dovolenou a tam se mi kojení málem úplně zastavilo. Neměla jsem svoje polívky. Už jsem si myslela, že se mi zpátky nenastartuje, ale jakmile jsme přijeli domů a já zase najela na svou 'dietku', mlíka bylo zase habaděj. Nevařila jsem každý den přirozeně, ale měla jsem dózy se zamrazeným vývarem v mrazáku."

Hodně jíst a spát

Je to třeba jako s autem. Dobře bude fungovat jen tehdy, když ho budete udržovat v dobrém technickém stavu. Převedeno na potřeby vašeho těla, i taková 'drobnost' jako dostatek spánku a kalorií může mít velký vliv na vaše kojení. A když píšeme kalorií, nemyslíme tím jen čokoládu a sladkosti (i když čokoláda je prý na laktaci rovněž dobrá). Váš jídelníček by měl být vyvážený a bohatý na bílkoviny a samozřejmě čerstvou zeleninu.

Nenervovat se

A v neposlední řadě je důležitá pohoda psychická. Je jasné, že porod, přivedení na svět vašeho miminka, společné sžívání se a poznávání je pro vás obrovská změna a je to náročné nejen po fyzické stránce, ale i psychické. Pokud se k tomu navíc přidá chronická únava od častého nevyspání a problémy s kojením, není lehké udržet si dobrou náladu. Věřte ale, že nic není tak horké, jak se jeví. Důležité je vědět, že jste pro možnost kojit vaše miminko udělala maximum a pokud vám to přesto nebude dopřáno, nic se neděje. Umělá výživa přece neznamená konec světa.

VIDEO: Co všechno jste nevěděla o kojení?

Témata: Děti, Kojení, Kojenec, pomoc, Horký čaj, Obrovská změna, Trik, Umělá výživa, Hořký čaj, Zac, Teplý obklad, Osvědčený recept, Mléko, Zach, Ricinus Communis, Spoušť