Maminka.czTěhotenství

Proč mi tolik otékají nohy? Poradíme, jak se zbavit nepříjemných otoků

Simona Procházková 2.  6.  2022
Otoky obvykle přicházejí v pozdějších stadiích těhotenství a dokážou vám ho pěkně znepříjemnit. Nejde ale jen o to, že marně hledáte své štíhlé kotníky, zadržování vody v těle může být v některých případech velmi nebezpečné a může ukazovat na závažnější zdravotní problém.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Teplé letní počasí dokáže nejedné těhotné ženě hodně znepříjemnit každodenní život. Zejména nastávající maminky ve třetím trimestru těhotenství často trápí oteklé nohy, případně i ruce nebo obličej. Kdy to může být nebezpečné a jak si s tím poradit?

VIDEO: Odpovídá odpovídá MUDr. Júlia Černohorská: Bolest a otoky nohou mohou být

Otoky v těhotenství nejsou nic neobvyklého, alespoň někdy potrápí spoustu maminek. Existují ale i takové, které s jiným stavem přímo nesouvisí a mohou být varovným příznakem jiného zdravotního problému. Jedním z nejzávažnějších je preeklampsie, která se může rozvinout až v život (budoucí maminky i nenarozeného dítěte) ohrožující stav.

Vedle otoků ji zpravidla doprovází vysoký krevní tlak a přítomnost bílkoviny v moči. Ale žádnou paniku. Při pravidelných kontrolách vám gynekolog měří krevní tlak a dělá rozbor ranní moči, takže případný problém by byl jistě včas odhalen.

Každopádně o potížích s otékáním svého lékaře informujte, obraťte se na něj okamžitě také v případě, že otoky bolí nebo jsou něčím netypické (otéká vám často například jen jedna ruka nebo jedna noha).

Proč jsem tak oteklá? Poradíme vám, jak ulevit oteklým nohám

Jak a proč vznikají otoky?

Otok neboli edém je patologické nahromadění tekutiny v podkoží, které se projevuje napětím kůže. Během těhotenství dochází ke zvýšenému tlaku na stěny cév, což způsobí průnik tekutiny do okolních tkání, který se projeví právě jako otok. Potíže zhoršuje i rozpínání se zvětšené dělohy.

„Jak roste miminko, děloha nabírá na rozměrech a postupně začne utlačovat cévy procházející pánví a odvádějící odkysličenou krev z dolních končetin zpět k srdci a plicím. Stlačené žíly nemohou zajistit volný odtok krve. Ta se pak hromadí v končetinách a otoky zhoršuje. To, co k tvorbě otoků ještě přispěje, je i nedostatek bílkovin. Ty ve velké míře spotřebovává miminko na tvorbu kostí, zubů, svalů a tak dále. Potíže může zhoršit i nedostatek tekutin, cukrů a tuků – tedy držení diety,“ vysvětluje gynekoložka MUDr. Andrea Pašková.

Vysoký krevní tlak v těhotenství škodí vám i miminku. Co hrozí a jak se léčí?

Varovné příznaky, že je něco špatně

Jsou situace, kdy není dobré otoky podceňovat, protože může jít o příznaky, které souvisejí s nastupujícím vážným stavem. Pokud dojde například k otoku jedné končetiny, nejde určitě o těhotenské otoky, ale naopak se dá předpokládat, že vše v těle nefunguje tak, jak by mělo.

Pokud otok nemizí, ale naopak má tendenci se zvětšovat, je tvrdý, bolestivý a horký, je čas rychle navštívit lékaře a nenechat nic náhodě. Popsané příznaky totiž mohou doprovázet zánět žil, případně jejich ucpání, tedy embolii, což je stav, který je velmi vážný pro maminku a samozřejmě ohrožuje i plod.

Každou maminku by měla zarazit i extrémní tvorba edémů všude po těle. Ne tedy jen na nohou, případně na rukou. Tento stav je o to více alarmující, pokud ho doprovází vysoký krevní tlak.

Nebezpečná preeklampsie

Pokud se otoky vytvářejí po celé délce končetin, na břiše nebo v obličeji, na nic nečekejte, je třeba se ihned poradit s lékařem. Mohou to totiž být příznaky již dříve zmiňované preeklampsie. To je stav, během nějž dochází ke špatnému zprůchodnění cév vedoucích z placenty přes pupečník k dítěti.

Plod je nedostatečně zásobován kyslíkem a potřebnými živinami a brání se tím, že vypouští látky zvyšující krevní tlak v těle matky ve snaze dostat přes pupečník více živin. Jenže na látky v krvi reaguje i tkáň ledvin. Ta se stává propustnou pro bílkoviny, krev tak ztrácí svou hustotu a začne z ní unikat voda do mimocévních prostor, kde se začne hromadit. Tím dochází ke vzniku otoků,“ popisuje MUDr. Pašková.

Preeklampsie v těhotenství může ohrozit život matky i plodu!

Pokud nedojde ke včasnému zásahu, dochází v těle matky k vážnému poškození buněk jater, mozku a dalších orgánů reagujících na přísun krve bez dostatečného obohacení kyslíkem.

Nejvážnější komplikací je eklampsie, při které dochází ke stažení cév mozku matky, které může vyústit až v bezvědomí a křeče. Tato komplikace ohrožuje na životě jak těhotnou, tak dítě a řešením je pak jen akutní císařský řez.

Jak si pomoct od otoků?

Těhotenské otoky jsou typické tím, že se tvoří souměrně na obou končetinách, po ránu ustupují a během dne se jejich stav zase zhoršuje. Dobré je vyvarovat se dlouhého sezení, pobytu v horku, „nepřiškrcovat“ cévy těsným oblečením, pozor také na přehazování nohy přes nohu, což děláme často zcela bezmyšlenkovitě.

Při otocích vám prospívá chlad. Vyzkoušejte chladivé obklady a lehkou krouživou masáž, odpočinek s nohama položenýma ve vyvýšené poloze, pomůžou také lymfatická ruční masáž, která podporuje odplavení nahromaděné tekutiny z podkoží, dostatečný pitný režim a omezení soli ve stravě.

„Maminkám také doporučujeme kompresivní podkolenky nebo punčochy a doplnit v jídelníčku bílkoviny (maso, luštěniny, mléčné výrobky, případně také výživové doplňky z lékárny). Dřívější pokusy léčit těhotenské otoky pomocí léků na odvodnění (diuretik) s sebou nesly závažné 'rozhození' vnitřního prostředí organismu. Dobrou zprávou ale je, že tyto potíže po porodu rychle samy zmizí,“ říká MUDr. Andrea Pašková.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Praktické rady, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Zdraví žen, pomoc, Nejlepší video, Jak, Sezení, Embolie, Zvýšený tlak, Otok, Gynekoložka, Pořadí, Banán, Horko, Andrea Pašková, Napětí, Bílkovina, Děloha, Končetina, Živina, Příznaky, Varovný příznak, Zdraví na Heureka.cz