Maminka.czZdraví

Pomocníci z přírody

Jindra Pelikánová 10.  12.  2009
Pomocníci z přírody
Podzim je charakteristický chřipkovým onemocněním. Kýchání a kašlání se ozvývá na každém rohu, každý druhý do sebe „láduje“ syntetické vitaminy, aby nemoci nepodlehl. Pokud na vás něco leze, poradíme vám osvědčené přírodní metody. Za hubičku!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to začíná, víme úplně všichni. Bolest zad, kloubů, svalů, zvýšená teplota, teče nám z nosu... Ano, řeč je o chřipce, která momentálně sužuje celou republiku. Antibiotika na toto virové onemocnění nezabírají, nejlepší je prostě zalézt do postele a pořádně se vypotit. Existuje několik přírodních receptů, které mohou s chřipkou pomoci. Některé možná vypadají na první pohled nedůvěryhodně, pamatujte si ale, že u mírnějšího průběhu některých viróz často stačí drobné podpůrné prostředky a hned se budete cítit lépe. Vy i vaše dítě.

BRR, TO JE ZIMA

Když na vás „skočí“ zimnice, sáhněte po zázvoru. Do vřelé vody velmi nadrobno nakrájejte nebo nastrouhejte zázvor, přidejte plátek citronu a oslaďte medem (až teplota tekutiny klesne pod 40 stupňů Celsia, jinak zdraví prospěšné látky zničíte). Nápoj vás zahřeje a uleví vám také od bolesti kloubů a svalů. Nezapomínejte ani na nezbytně nutné vitaminy, nejdůležitější je vitamin C. Najdete ho v jablkách, mangu, zelí, šípcích. Předávkovat se nemůžete. Nepotřebné množství se z těla přirozenou cestou vyloučí.

UCPANÝ NOS

Pokud bojujete s rýmou a máte ucpaný nos a dutiny, protáhnou vás výrazné silice – ty jsou obsaženy v cibuli, česneku nebo křenu. Štiplavý křen uvolní ucpaný nos a dutiny okamžitě, nejvhodnější je čerstvě nastrouhaný. Můžete jej vyzkoušet samotný nebo v kombinaci s medem. S medem se dobře snášejí i cibule a česnek. Cibuli nebo česnek najemno nakrájejte, rozmíchejte s medem, dejte na hodinu do ledničky a potom směs několikrát denně užívejte. Jestliže máte kašel, stejnou směs nechte vyluhovat přes noc, poté užívejte několikrát denně. Všechny zmiňované pochutiny obsahující silice také posilují imunitu, proto se vyplatí je konzumovat i v rámci prevence. Česnek strouhejte do různých pomazánek, nebo si připravte cibulovou či česnekovou polévku. Na uvolnění dutin a celkové pročištění horních cest dýchacích účinně pomůže inhalace. V objemné nádobě s horkou vodou je vhodné rozpustit mořskou sůl a přidat několik kapek aromatického oleje.

BOLEST V KRKU

Při bolesti v krku je vhodné mít po ruce antiseptické kloktadlo. I v tomto případě však vystačíte s přírodními zdroji. Kloktat lze například heřmánkový čaj nebo vlažnou vodu s rozpuštěnou mořskou solí. Vyzkoušet můžete i odvar ze šlavěje a tymiánu. Jak se léčí v cizin ě Angličané nedají dopustit na čaj s octem, Irové si při prvních příznacích ordinují mléko s pepřem, Mexičané na všechny své neduhy užívají papričky jalapenos a Řekové nedají dopustit na olivový olej. Nahřátý na prsa, chladný do žaludku.


TIP JAKO OD BABIČKY

Kloktadlo z bezových květů 30 g květů černého bezu, 0,25 l vařícího octa, jedna lžička kvalitního českého medu Květy nechte vyluhovat pod pokličkou 15 minut v horkém octě. Poté sceďte a přidejte med. Vlažný nálev kloktejte několikrát denně.

MĚLA BY STE VĚDĚT

Když trpíte kašlem, vyřaďte z jídelníčku hlenotvorné potraviny – patří k nim mléčné výrobky (neplatí pro zakysané výrobky a jogurty) a jídla obsahující pšenici a cukr. Od zahlenění pomohou ovocné a zeleninové šťávy – bez barviv.

Témata: Zdraví, Časopis Maminka, pomoc, Heřmánkový čaj, Mexičan, Nepotřebné množství, Přírodní recept, Zdraví na Heureka.cz