Maminka.czMaminka blogerka

Ponožkový den už tuhle sobotu! Připojíte se alespoň na dálku?

redakce 19.  3.  2020
Iveta Sochorová vyhrála soutěž Maminka roku 2019 v kategorii blogerek. Píše hlavně o své dceři Sárince, která se narodila s Downovým syndromem. Dnes přinášíme další příspěvek z jejího blogu, který bude celý rok vycházet na našem webu. Tentokrát o Ponožkovém dni na podporu lidí s Downovým syndromem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PONOŽKOVÝ DEN letos z tepla domova. Sobota 21. 3. patří podpoře lidí s Downovým syndromem.

Už je to zase tedy! Datum 21. března se blíží a s ním i unikátní Ponožkový den. Jedná se vlastně o symbolické gesto, kdy si ráno vezmete dvě odlišné ponožky. A proč? Pro podporu odlišnosti, jinakosti a hlavně nejčastější genetické odchylky – Downova syndromu.

Proč ho slavíme 21. 3.? Náhoda to rozhodně není. Datum poukazuje na fakt, že lidé s Downovým syndromem mají v každé buňce svého těla tři chromozomy 21. Oproti „normální“ populaci, která má od každého chromozomu jenom pár (= 2). Jedinci s DS mají tedy „něco navíc“.

Kdybych věděla, že naše dcera bude tak báječná, ušetřila bych spousty slz

A proč Ponožkový den? Podstata Downova syndromu spočívá ve ztrojení 21. chromozomu (proto také Trizomie 21). No a právě chromozom, což je souvislý řetězec DNA nesoucí naši genetickou informaci, připomíná svým tvarem ponožku. Ideálně pruhovanou.

V tento den (Světový den Downova syndromu) si tedy každý z vás vezměte na každou nožku jinou ponožkou. A vezměte si nějaké pořádně barevné, ať jsou co nejvíce vidět a ať se vás co nejvíce lidí zeptá, proč tak šaškujete.

Hledáme Maminku roku 2020! Nejste to náhodou vy? O tohle se soutěží

Samozřejmě v rámci dodržení karantény. A tady bude prostor pro vás, jak budete o Downově syndromu mluvit. Chtěli bychom hlavně to, ať co nejvíce lidí pozná, že Downův syndrom není něco, čeho je třeba se bát. Nebo co je třeba „vymýtit“.

Že takových jedinců žije u nás v republice a po celém světě opravdu hodně. A že pokud je přijmeme a vezmeme mezi sebe, můžou žít krásný a plnohodnotný život. Jako my. A že se od nich máme i hodně co učit. Víte proč? Přečtěte si seznam věcí, které by se staly, kdyby lidi s Downovým syndromem vládli světu (seznam sestavila firma Dedoles v rámci Ponožkové výzvy – více zde).

  • Náklonnost, objetí a péče o jiné by byly na denním pořádku.
  • Naučili bychom se těšit z maličkostí a bezpodmínečně milovat život.
  • Lidé by byli upřímní.
  • Ve všem by byl pořádek.
  • Vlaky a letadla by jezdily včas, pracovní doba by byla na práci, dovolená by byla dovolenou.
  • Lidé, kteří si povídají sami se sebou, by byli považováni za přemýšlivé a tvůrčí.

Vzhledem k současnému krizovému stavu nemůžeme bohužel Ponožkový den slavit veřejně, organizovat osvětové akce ve školkách a školách nebo se hromadně zapojit v zaměstnání (někde by to poslední ještě šlo), jako tomu bývá každý rok.

Downův syndrom: Odpovědi na otázky, které rodiče napadnou jako první

Jak se tedy můžete zapojit?

  • Hezky pěkně v teple domova. Vyhrabte ze svého šatníku nějaké liché ponožky, ideálně co nejbarevnější, nandejte si je a vyfoťte se. Sdílejte je na sociálních sítích s hashtagem #ponožkovýden, #světovýdendownovasyndromu2020 a #PonozkovaVyzva. Fotky můžete též poslat na naši FB stránku nebo Instagram @sarinhlas.
  • Podívejte se na toto krásné video „Mé dítě je jiné“ nebo si zjistěte něco víc o Downově syndromu a lidech žijících s touto jinakostí.
  • Udělejte si radost a spojte to s dobrým skutkem. Kupte si veselé ponožky Dedoles. Z každého páru, který se prodá v měsíci březnu, věnuje firma finanční příspěvek Společnosti Downova syndromu.
  • Zapojte se spolu s námi do společné stopy. Teď do soboty 21. 3. do 2:13 pošlete fotky v rozdílných ponožkách na mail downsyndrom@centrum.cz nebo je zveřejněte tady na Facebooku. K fotce připište, kde jste ji pořídili, kolik nohou se zapojilo a kolik centimetrů měří všechna vyfocená chodidla dohromady (například Praha-10-220 cm). Schválně, jak dlouhou stopu se nám spolu podaří vytvořit! Více info zde.

Světový den Downova syndromu se poprvé neoficiálně slavil již v roce 2006. O 5 let později rozhodlo Generální shromáždění OSN, že se od roku 2012 bude slavit oficiálně. OSN vyzvalo členské státy, mezinárodní, neziskové organizace, veřejnost i soukromý sektor, aby se každý rok dne 21. 3. snažily zvyšovat povědomí veřejnosti o této nejčastější genetické odchylce.

Dokonce i OSN nás tedy vyzývá, ať se zapojíme. Tak pojďme do toho!

Sledujte nás na našem blogu, na Facebooku nebo na Instagramu Sářin hlas a pomozte nám bořit mýty a předsudky o Downově syndromu.

 
 
 
Témata: Instagram, Maminka roku 2019, Maminka blogerka, Downův syndrom, Sebík, Sářin hlas, Blog, Povědomí, Facebook, Iveta Sochorová, Chromozom, Praha, Sob, Sebíkem, Sárinka