Maminka.czŠestinedělí

Poporodní návštěva pomůže i psychice. Koho si pozvat a proč?

24.  8.  2019
Miminko přibralo, vás nic netrápí. Hurá z porodnice domů – a ideálně co nejrychleji! Jenže co dál? Vaše tělo po životním výkonu někdo prohlédne až za dlouhých šest týdnů. Předejděte komplikacím a pozvěte si domů porodní asistentku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dřív to ostatně byla běžná věc. Ještě před dvěma desítkami let existovala funkce „terénní porodní asistentka“. Ta ženu doma po porodu navštívila několikrát, poradila ohledně očistků, koupání miminka a dalších zásadních věcí. A to i poté, co čerstvá maminka strávila v porodnici běžně i deset(!) dní. Takže dnes, kdy nás vrhnou s miminkem do velkého světa už tři dny po porodu, si tuhle péči my mámy zasloužíme. A taky zaplatíme, zdravotní pojišťovny ji většinou nehradí. Ale klid a prevence za to stojí. 

Hluché období

„Poporodní návštěvy považuji za velmi důležité,“ říká komunitní porodní asistentka Martina Suchardová. „Především proto, že se dnes ženy vracejí z porodnice domů hodně brzy. A nastává jakési hluché období.“ V prvotní euforii a štěstí, že si vezete svůj uzlíček, se totiž určitě nezabýváte tím, že se vám příští dny mohou bolestivě nalít prsy nebo vás bude bolet poranění. Neřešíte charakter a množství očistků. Miminko už přibralo, takže nad technikou kojení mávnete rukou. Tohle všechno může běžet přirozeně správně. Anebo taky nemusí. Od toho je tu právě návštěva porodní asistentky.

Únava a žádný sex! Známe nejčastější partnerské problémy po porodu

V porodnici se vše nestihne 

„Ideální je absolvovat tři poporodní návštěvy, první či druhý den po příchodu z porodnice, další v rozmezí několika dnů,“ doporučuje Martina Suchardová. „Během nich se obecně zaměřím nejprve na ženu, pak i na miminko.“ Když se totiž zpětně vrátíte myšlenkami do porodnice, vzpomenete si na rutinní otázky, zda kojíte, jestli jste si došla na záchod a kdy už miminko přibralo. Tečka. Hotovo. Domů. Jaký byl vlastně váš porod? Jak jste ho vnímala? Jak vám je a jak se cítíte? Zajímalo tohle někoho? Nebyl čas, což je při provozu zdravotnických zařízení pochopitelné. „V porodnicích je málo času. Neřeší se tu zpětně porod ani jak ty začátky s miminkem maminka zvládá,“ pokračuje Martina Suchardová. „A velkou výhodou pro mě je, když se o ženu starám celé těhotenství a jsem i u porodu. Na poporodní návštěvě můžeme celý průběh porodu probrat a zhodnotit jej. Ale i pokud ženu neznám, má poporodní návštěva zásadní význam.“ 

Péče v šestinedělí se projeví i v přechodu. Jak se zotavit po porodu?

Babské rady pomohou

První, co se při ní řeší, je stav vašeho těla. Především jde o to, zda se v pořádku zavinuje děloha. K tomu dochází postupně, ale nejintenzivnější fáze nastává asi týden po porodu. Porodní asistentka toho spoustu pozná pohmatem přes bříško. A může pomoci odvrátit velké zdravotní potíže. Zajímá ji totiž i charakter a množství očistků. Tedy věci, které třeba během miminkovského kolotoče nestíháte příliš vnímat. 

„Dá se tak do jisté míry vydedukovat další vývoj,“ říká porodní asistentka. „Očistky se totiž mohou v těle zadržovat a hrozí potíže. Ty mohou vyústit až na kontrole po šestinedělí, kdy gynekolog ženu musí odeslat na kyretáž, tedy vyčištění dělohy v narkóze. A tomu se dá často předejít.“ Třeba obyčejnými správně mířenými babskými radami, jako je časté ležení na břiše s polštářkem vloženým na podbřišek. Dříve se podle Martiny Suchardové ostatně úspěšně používal po porodu na břicho pytlík s pískem. 

„Kromě mechanické pomoci se dají úspěšně využít bylinky, třeba kontryhelový čaj nebo masáž podbřišku éterickým olejem z jasmínu,“ přidává zkušenosti odbornice. 

Stehy povolit, prosím 

Byl váš porod spojený s nástřihem hráze? A víte, že by to třeba nemuselo tak bolet, jak to vnímáte? Bolest se totiž opravdu rozvine třeba právě po návratu domů, když se po klidu v nemocničním pokoji pořádně rozhýbete. Pomoci ke snesitelnosti poranění může opět porodní asistentka. 

„V některých porodnicích se třeba používá silný materiál na zašívání a někdy lékař stehy hodně utáhne,“ objasňuje Martina Suchardová. „Třetí až čtvrtý den se rána začíná hojit, otok se zmenšuje, stehy začínají nepříjemně táhnout a bolet při jakémkoli pohybu. Ženě mohu pomoci tím, že stehy povolím, což přináší okamžitou úlevu.“ Pomohou i masti, sedací koupele nebo oplachy. Hlavní ale je, netrápit se a raději vše zkonzultovat. Porodní asistentka vám zároveň pomůže diagnostikovat možnou diastázu (rozestup břišních svalů). Tenhle problém, který je častou poporodní komplikací, patří do rukou fyzioterapeuta. Než se k němu ale dostanete, stačí pár chytrých triků, jak zamezit jeho zhoršování. Třeba vstáváním přes bok. 

Nástřih a šití mi zkazily porod, říká Dáša. Bylo to vůbec potřeba?

Jak se vám kojí? 

Pod drobnohledem odbornice se ocitnou i vaše prsy. Ty se totiž dočkají významných změn právě až doma. Třetí den po porodu dochází k jejich nalévání, mnohdy až bolestivému. A nabídka mléka může převyšovat poptávku. 
„Proberu s ženou, jak odstříkávat a co dělat, kdyby se stav horšil,“ shrnuje Martina Suchardová. „Můžeme zkontrolovat také bradavky, jejichž stav napovídá o technice kojení.“ Často stačí i malá dobrá rada - třeba ohledně úhlu hlavičky miminka - a kojení se ze strastiplných chvilek změní na krásné okamžiky. 

Kdo je kdo u porodu? Jaký je rozdíl mezi dulou a porodní asistentkou?

Jsi dobrá, mámo! 

Pochvala. To je také to, co potřebujete slyšet, a možná to má větší význam než jste si myslela. Informacím, které se na vás nahrnuly ze všech stran, je moc. Musíte se zorientovat, a navíc pustit ke slovu instinkt. Ten třeba velí něco jiného, než jste dostala od zdravotníků v porodnici, přečetla v knihách nebo vám radí maminka. 

„S radami svých maminek mají ostatně dnešní ženy problém a nechtějí je přijmout. Často ženu jen pozoruji a pak ji pochválím, jak se snaží a poslouchá své instinkty. Někdy chce maminka jen ujistit, že to, co dělá, je dobré pro ni a miminko. Někdy také stačí jen drobná rada a povzbuzení,“ uzavírá vše důležité o poporodní návštěvě Martina Suchardová. 

Témata: Zdraví, Porod, Miminko, Po porodu, Porodnice, Šestinedělí, Tipy a rady porod, Vyčištění, Steh, Kontryhel, Desítka, Utah, Porodní asistentka, Tečka, Maminka, Asistentka, Rozmezí, Návštěva, Desítka let, Zhoršování, Zdraví na Heureka.cz