Maminka.czNovorozenec

Poporodní potíže – nenechte se zaskočit

Zuzana Labudová 7.  9.  2013
Možná jste si myslela, že až budete mít porod konečně za sebou, čeká vás jen skvělý nový život. Ale komplikace se však mohou vyskytnout i v tomto období.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A je jich řada. Některé zvládnete svépomocí, jiné patří výhradně do rukou lékaře. Každopádně mějte na paměti, že ne všechny změny, které proběhly ve vašem organismu za 9 měsíců, lze vrátit do původního stavu za pouhých 6 neděl.

Povinná abeceda novopečené maminky

Rizikový císař

Výrazně vyšší riziko poporodních komplikací mají především ženy, které rodily císařským řezem. Porodů sekcí stále přibývá, a tím stoupá i počet i těch, které mohou v poporodním období prodělat nějaký zdravotní problém. Toto riziko je totiž u žen po operativním ukončení těhotenství až šestkrát vyšší než u těch, jež porodily klasickou cestou.

Zatímco samotný chirurgický zákrok, který musí nastávající maminka kvůli vybavení plodu z dělohy absolvovat, je bezbolestný díky umrtvení, ať už celkovému, či lokálnímu, jakmile anestezie odezní, bolesti se nepochybně dostaví. Jde totiž o poměrně velkou ránu, jejíž hojení se může protáhnout na řadu týdnů. Proto ji pečlivě sledujte a ošetřujte podle pokynů zdravotnického personálu. Pokud se dostaví hnisání, zápach, krvácení či další potíže, informujte sestry, jestliže jste ještě na oddělení šestinedělí, nebo vyrazte do nemocnice, v případě, že jste již doma.

Tipy, jak zvládnout šestinedělí

Horečka omladnic

Takzvaná endometritida neboli zánět děložní sliznice se objevuje nejčastěji během šestinedělí. Rizikovými faktory jsou zejména porod císařským řezem, protrahovaný porod, vysoký počet vaginálních vyšetření v poslední fázi těhotenství či po porodu, případně porod až po delší době od odtoku plodové vody. Většinou se asi 24 hodin po porodu dostaví vysoká horečka, tedy teplota nad 38 °C. Velmi často se přidává hnisavý, zapáchající výtok, bolest podbřišku a třesavka. Lékaři rozlišují zánět děložního hrdla, tzv. cervicitidu, a zánět děložního těla. Příčinou bývá některý druh bakterií.

Zatímco v minulých dobách byla horečka čerstvých matek bohužel často příčinou jejich úmrtí, od vynálezu antibiotik jsou ženy při včasném nasazení léčby v bezpečí. Pokud byste ale nedostala antibiotika včas, mohl by se zánět rozvinout až do septického šoku, proto horečku v šestinedělí rozhodně nepodceňujte.

Poporodní blues: 10 tipů, jak se v šestinedělí nezbláznit

Krvácení v šestinedělí

Odtékání tzv. očistků je po porodu samozřejmě normální, problém většinou signalizuje abnormální množství krve nebo velké množství tuhých částí. Masivní krvácení by mělo už v prvních dnech po porodu ustávat a přecházet do slabšího krvácení či špinění. Pokud tento proces proběhl a vy třeba najednou na konci šestinedělí opět prudce krvácíte, měla byste vyhledat odbornou pomoc. Jestliže se s krvácením objeví i zvýšená teplota, může jít o zánět dělohy.

V prvních týdnech po porodu bývá příčinou rozsáhlejšího krvácení zadržení části placenty nebo plodových obalů v děloze. V takovém případě nezbude, než abyste podstoupila několikaminutový zákrok pod narkózou, při němž lékaři z dělohy odstraní vše, co tam nepatří a co by mohlo být zdrojem infekce.

Příběh maminky Markéty

„Po prvním porodu, který proběhl bez komplikací stejně jako celé předchozí těhotenství, jsem byla po pěti dnech pobytu v porodnici propuštěna domů a pomalu jsme se s dcerkou sžívaly. Třetí týden jsem ale začala intenzivně krvácet, a to přesto, že očistky už předtím v podstatě ustávaly. Krvácení bylo opravdu silné – vyměnila jsem si vložku a za pár minut mi krev tekla po nohou. Manžel mě tedy odvezl i s malou do porodnice, kde mě za dvě hodiny vzali na sál a pod narkózou mi dělohu vyčistili. Samozřejmě jsem měla strach, byla jsem máma teprve chvíli a už jsem měla jít na operační stůl.

Navíc jsem se bála, jak to manžel s malou zvládne bez kojení. Zákrok ale trval jen pár minut, lékař mi dal jen slabou narkózu, takže po třech hodinách jsme už opět odjížděli jako rodina domů. Mezitím manžel dojel s malou domů a nakrmil ji odstříkaným mlékem, které jsme naštěstí měli v mrazáku pro strýčka Příhodu. Odstříkaným mlékem jsme pak krmili ještě jednou, protože doktor mi doporučil, abych po příjezdu domů co nejvíce mléka odstříkala a vylila, a kojila až večer, aby se minimalizoval přechod narkózy do stravy dcerky.

Když mě přijímali k druhému porodu, lékařka mě ujistila, že bude pečlivě sledovat, zda tentokrát vyšla placenta celá. Bohužel byla potrhaná, a tak mě hned po porodu ještě na porodním lůžku uspali a zákrok provedli okamžitě, zatímco můj syn spinkal vedle mé hlavy v inkubátoru. Po třetím porodu mi lékař řekl, že placenta vyšla určitě celá, a měl pravdu – žádné krvácení už se neopakovalo.“

Problémy s hojením

Jen málokterý porod se obejde bez jakéhokoli poranění tkání v porodních cestách. O jizvě po císařském řezu již byla řeč. O porodní ránu ale často musejí pečovat i maminky, které rodily přirozeným způsobem. Z hlediska hojení je výhodnější nástřih hráze než trhliny způsobené velkým tlakem, v obou případech je ale potřeba udržovat ránu v čistotě a pokud možno co nejvíce ji větrat.

Někdy rána opravdu nepříjemně oteče a bolí, v takovém případě můžete postiženou oblast chladit ledovými obklady. Pomoci mohou také studené koupele v odvaru z řepíku lékařského. Jestliže se ale objeví horečka, celková slabost nebo malátnost, je namístě lékařské vyšetření.

Rána může být zanícená, nebo se může dokonce otevřít, pak je potřeba ji znovu sešít a nasadit antibiotika ke zvládnutí infekce. Někdy může být příčinou zdlouhavého hojení porodních poranění také deficit imunitního systému ženy, který je třeba řešit s imunologem. Zánět v ráně ani antibiotická léčba není překážkou v kojení, lékaře ale samozřejmě informujte o tom, že kojíte.

12 superjídel pro čerstvé maminky

Zánět prsu

Patří k nejnepříjemnějším epizodám v životě kojící ženy a některé maminky opakované mastitidy přivedou k rozhodnutí ukončit kojení. Začíná to obvykle hroudou v prsu, která nejprve nebolí, později ale místo zarudne, bolest se dostaví a posléze rozšíří na celý prs a kojení je možné jen se zatnutými zuby. Když se přidá vysoká horečka a třesavka, jen málokterá žena je schopná péče o miminko.

Prevencí je časté kojení a odstříkávání zbytků mléka. Jestliže vám miminko při kojení usnulo a zdaleka nevypilo vše, co vaše prsy vyrobily, důsledně zbytky odstříkejte, a to především v prvních týdnech po porodu, kdy vaše tělo ještě nedokáže promptně reagovat na poptávku po mléku. Zánět může být způsoben také infekcí, která pronikla do prsu ragádami – drobnými trhlinkami v bradavce způsobenými usilovným sáním, nebo dokonce zuby vašeho nemluvněte. Zde je namístě konzultace s laktační poradkyní, která vám pomůže upravit techniku kojení tak, aby k trhlinám docházelo co nejméně.

Zánět prsu je nutné přeléčit antibiotiky vhodnými pro kojící matky. K úlevě od bolesti pomáhají obklady z tvarohu a samozřejmě klid na lůžku. Požádejte příbuzné o pomoc a svěřte jim děťátko do péče. Vy sama jen ležte, dostatečně pijte a dodržujte stanovenou léčbu. Situace se po nasazení antibiotik obvykle lepší už během několika hodin, maximálně dnů.

Zánět žil

Mnoho žen trpí v těhotenství otoky v obličeji, a zejména na končetinách. V letních měsících jsou celkem běžné a nemusejí znamenat žádný závažný problém, protože gravidita může mít za následek ochabnutí cévních stěn a rozšíření cév, čímž se průtok krve zpomaluje. Zvláště po císařském řezu se pak zvyšuje srážlivost krve a hrozí trombóza. Nebezpečný je po porodu především stav, kdy vám otekla a zrudla jen jedna noha. Nejčastěji se objevuje zánět povrchových žil, především na lýtku. Obvykle v určitém místě cítíte bolest a kůže kolem je červená. Takový stav je nutné řešit klidem na lůžku a aplikací léků na posílení žilní stěny a hojivých mastí.

V případě zánětu hlubokých žil je situace o dost vážnější, protože hrozí, že se na některém místě vytvoří krevní sraženina, která by se mohla uvolnit a krevním řečištěm doputovat až do plic, tedy způsobit embolii. Ta je život ohrožujícím stavem a v dřívějších dobách byla vedle horečky omladnic jednou z hlavních příčin úmrtí rodiček. Dnes již k tomu dochází naštěstí jen výjimečně, každopádně ale bolest signalizující možnost žilního problému není radno podcenit.

Při zánětu hlubokých žil bolí obvykle téměř celá končetina, jež je viditelně oteklá. V nemocnici vám provedou ultrazvukové vyšetření, které určí, zda a kde se sraženina usadila. Pak je třeba medikamenty ředit krev a většinou jsou podávána i antibiotika. Končetinu je nutné bandážovat až do rozpuštění sraženiny a zažehnání zánětu. Prevence zánětů žil spočívá v nošení stahovacích punčoch v době na konci těhotenství a okolo termínu porodu u žen, které mají křečové žíly. Všechny čerstvé maminky by se pak měly snažit co nejdříve po porodu vstát a začít se pohybovat, protože právě dlouhodobé ležení může městnání krve v žilách napomáhat.

Příběh maminky Kateřiny

„Moje těhotenství bylo absolutně pohodové a já jsem si vůbec nepřipouštěla, že by to mělo být jinak. Čtvrtý den po porodu, to jsem byla ještě v porodnici, mi ale otekla levá noha. Řekla jsem to při ranní vizitě lékaři, ten mě okamžitě poslal na ultrazvuk.

Ucpaná naštěstí byla jen povrchová žíla na bérci, takže mě vrátili zpět na oddělení šestinedělí a léčili mě tam. Píchali mi Clexane dvakrát denně a moje hospitalizace se samozřejmě prodloužila.

Po nějaké době mi injekce dávali už jen jednou denně a nakonec mě převedli na tabletky Warfarinu, který ředí krev, a pustili mě i s miminem domů. Dál ale docházím na hematologii, teď jsem tři měsíce po porodu a čeká mě další kontrola. Doufám, že už mi Warfarin vysadí a bude vše v pořádku. Nakonec jsem byla ráda, že se na všechno přišlo ještě v porodnici, a věřím, že to byla moje poslední zkušenost s trombózou.“

Nepříjemné hemeroidy

Hemoroidy nepatří zrovna k problémům, s nimiž by se člověk rád svěřoval, a tak mnoho žen v těhotenství a po porodu trpí, aniž by potíže řešily s lékařem. To je ale jednoznačně chyba, protože čím déle budete problém tajit, tím hůře se budete cítit. Hemoroidy jsou vlastně křečové žíly, které se vytvářejí v konečníku. K jejich vzniku v těhotenství velmi výrazně přispívá zácpa, jež trápí velkou část gravidních žen.

Kromě toho v těle budoucí maminky koluje více krve, čímž se zvyšuje krevní tlak, a to zejména na žíly v pánvi, na něž tlačí i zvětšující se děloha. Při porodu pak velmi často hemoroidy vyhřeznou z konečníku ven. Takový stav je velmi bolestivý a žena může i krvácet. Dobrá zpráva je, že po porodu velmi často hemoroidy zmizí, někdy je ale k jejich odstranění potřeba drobný chirurgický výkon.

Abyste se tomuto nepříjemnému onemocnění vyhnula, snažte se už v jiném stavu vyvarovat zácpy, a to především pravidelným pohybem, ideální je třeba plavání nebo procházky v přírodě, a pestrou a zdravou stravou. Spěte a odpočívejte pokud možno na levém boku – dolní dutá žíla, která odvádí okysličenou krev z nohou do srdce, je uložena napravo od páteře a spánek na levém boku usnadňuje oběh krve.

Co nejčastěji během dne odpočívejte s podloženýma nohama. Jestliže už hemoroidy trpíte, zkuste studené obklady, teplé sedací koupele a dbejte na důslednou hygienu po stolici – investujte do bidetu, případně používejte vlhčené ubrousky bez parfemace.
V lékárnách dostanete ke koupi volně prodejné masti a čípky, ale nepoužívejte je bez porady s gynekologem, protože některé výrobky nejsou pro těhotné ženy vhodné. Zcela bezpečné a docela účinné jsou obklady, koupele a mast z dubové kůry.

Článek vyšel v časopisu Maminka 8/2013

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Šestinedělí, Poporodní blues, Lékařské vyšetření, Trhlina, Sraženina, Chirurgický výkon, Levá noha, Krevní sraženina, Poporodní potíž, Třetí týden, Nepříjemné onemocnění, Potíž, Poporodní období, Předchozí těhotenství, Celková slabost, Časté kojení, Krevní řečiště, Závažný problém, Hemeroidy, Trombóza, Původní stav, Vaginální vyšetření