Maminka.czDěti a sport

Poprvé na inlinech: Jak naučit dítě jezdit na bruslích?

redakce 30.  3.  2022
Těšíte se, až s příchodem prvních jarních dnů obujete kolečkové brusle a vyrazíte na stezku? Pokud patříte mezi nadšence do inline bruslení, určitě chcete svou lásku k němu předat i svým potomkům. Kdy je ten správný čas začít? A jak je naučit jezdit na bruslích? Víme a poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přirozené zdravé sportování, které by vašeho potomka rozvíjelo ve všech směrech a bavilo ho, by mělo být samozřejmou součástí rodinného života. Bohužel to v dnešní době zdaleka neplatí. Stále častěji se objevují dva extrémy: děti buď nesportují vůbec, nebo se od velmi útlého věku na přání rodičů věnují jednomu konkrétnímu sportu. Kolečkové brusle jsou proto příjemným a vhodným kompromisem, jak trávit čas spolu jako rodina, v přírodě a na čerstvém vzduchu a zároveň při tom dělat něco pro své zdraví a kondici.

Kdy začít?

Tohle je velmi individuální a záleží na samotném dítěti, jak je fyzicky vyspělé a zdatné. Vyzkoušejte obout první brusle už v předškolním věku svého potomka, ale netlačte na pilu. Pokud budete příliš horliví, můžete ho od sportovní aktivity spíše odradit než ho nadchnout pro váš oblíbený koníček. Začněte opatrně, aby se dítě naučilo stabilitě a na bruslích se nebálo. Nikdy nezapomínejte na rozcvičku, která je důležitá před každou sportovní aktivitou a předchází zraněním.

VIDEO: Jak správně vybrat helmu?

Jak na to?

Pro první lekce vyberte travnatou, později asfaltovou plochu. Dítě postavte na brusle a jemně ho přidržujte. Počkejte, až dokáže v klidu stát samo na jednom místě, a poté s ním začněte pomalu chodit. Postupně ho přidržujte čím dál méně, až bude chodit úplně samo. První týden stačí půlhodina denně. Přestože se vám to nemusí zdát, pro malé dítě jsou tyto začátky náročné. Dopřejte mu odpočinek a nepřehánějte to s délkou tréninku. A hlavně neustále potomka chvalte a povzbuzujte.

Video: V kolika letech je bezpečné jezdit s dítětem na kole? Je lepší cyklosedačka nebo vozík?

Jaké brusle vybrat?

První nesmělé krůčky na kolečkových bruslích dětem usnadní kvalitní vybavení, takže je dobré jeho nákupu věnovat pozornost a nevzít první model, který je třeba zrovna v obchodě ve slevové akci. Kvalitní brusle nepořídíte za nejnižší cenu v supermarketu, vydejte se do specializovaného obchodu se sportovními potřebami, kde vám dokážou kvalifikovaně poradit při výběru typu a velikosti pro vaše děti. Bota by měla být dostatečně pevná a neměla by dovolit pohyb v kotníku do stran. Kolečka by měla být klasická gumová, ne umělohmotná.

Klepněte pro větší obrázek

Pozor na úrazy!

Správné návyky, které si dítě osvojí, jsou důležité zejména z hlediska prevence nebezpečných pádů, při kterých hrozí zranění a úrazy. Různým odřeninám a modřinám se zřejmě na začátku nevyhnete. Pro případ, že by dítě nešťastně spadlo a zlomilo si například ruku, mějte uzavřeno dětské úrazové pojištění.

Pro sjednání pojištění určitě doporučuji oslovit zkušeného poradce. Ten dokáže s výběrem pojištění a správným nastavením pojistných částek pomoct a na základě celkové životní situace rodiny doporučí optimální pojistné krytí,“ radí Markéta Filová, odborník na životní pojištění z Generali České pojišťovny.

Stejně důležité jako vhodně vybrané brusle jsou ochranné prostředky, které mohou zabránit vážnějším úrazům. Patří mezi ně helma a chrániče kolen, loktů a zápěstí. Ochranné pomůcky je potřeba na dítěti pořádně vyzkoušet, aby dobře seděly a zároveň se dítěti líbily a aby je rádo nosilo, protože bez nich by vůbec na stezky nemělo vyrážet.

Témata: Zdraví, Děti, Rodina, Praktické rady, Děti a sport, Sport, Úrazy, Brusle, úrazové pojištění, Správný čas, Láska, Kolečkové brusle, Stezka, Odřenina, Inline bruslení, Jarní den, Potomek, Zdraví na Heureka.cz

Video