Maminka.czPraktické rady

Poprvé na tábor? Nebojte, zvládne to lépe než vy!

Martina Machová 3.  7.  2014
Poprvé na tábor? Nebojte, zvládne to lépe než vy!
Nebude mu v noci zima? Nebude mít hlad? Bude si čistit zuby? Vezme si každý den čisté prádlo? A co když se mu bude stýskat? Nebojte, zvládne to lépe, než vy!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až na výjimky mají mnohé z nás uložené své táborové vzpomínky hluboko v srdci – a to bez nadsázky! A s notnou dávkou nostalgie a romantiky. Pokud jste jako dítě patřila ke šťastným tábornicím, pravděpodobně toužíte po tom, aby i vaše děti prožily napínavou noční bojovku, hledání pokladu, vzrušující noční hlídky a spousty originálních soutěží v týmovém duchu, kdy nikdo „nekope“ jen sám za sebe, ale vždy za celý oddíl.

Přejete jim i romantické vzpomínky divokým západem vonících večerů u táborového ohně s nebem plných hvězd nad hlavou a hlavu plnou trampských písniček a možná i prvních dětských lásek. Mnoho dětí ještě měsíc po táboře žije celotáborovou hrou a nejsou ochotné svléknout triko, které si v rámci této hry vyrobily.

Jenže jiné je, když jste jako dítě vyrážela na tábor vy, a jiné, když balíte první táborový kufr svému malému dítku. Sice mu přejete všechno krásné, ale stejně ve vás hlodá červík nedůvěry, zda to všechno zvládne. Červík pomalu narůstá do rozměrů anakondy a vy propadáte panice.

Zachovejte KLID a přečtěte si naše RADY! Nakonec vše zvládne lépe, než vy!

11 rad pro začínající táborníky (a hlavně jejich vyplašené maminky)

  • 1. Dítě by mělo jet na tábor rádo, dobrovolně a mělo by se těšit – a to je na vás, a nic to nestojí! A tak mu nadšeně vyprávějte o svých úžasných zážitcích z táborů. Pokud máte obavy, nepřenášejte je na dítě, není to k ničemu dobré.
  • 2. Ideální je, pokud pojede na první tábor s kamarádem nebo alespoň starším sourozencem. Jestliže se to nepovede, upozorněte na tuto skutečnost vedoucí, který jej už v autobuse (vlaku) posadí vedle nějakého nového kamaráda a postará se, aby se první hodiny necítilo osamělé.
  • 3. Je-li to možné, vyberte pro začátek kratší – například týdenní tábor.
  • 4. Zvažte, zda vaše dítě zvládne dobrodružnější stanový tábor, nebo spíše tábor v chatkách. Záleží i na vašich rodinných zvyklostech. Pokud trávíte dovolené výhradně v hotelech a plážích, přesto posíláte dítě pod stan, jeďte si stanování společně vyzkoušet a prověřte své tábornické vybavení – spacák, nepromokavou bundu, pohodlné pohorky, výletní batoh apod.
  • 5. Balte vždy společně, ať táborník ví, kde co má. Ideální je, pokud spolu vše připravíte a dítě si věci (s vaší pomocí) samo ukládá do zavazadla. A pozor, nezapomeňte oblíbeného plyšáka!
  • 6. Nevozte dítě na tábor vlastní dopravou. Již cesta je začátek tábora, zvláště pro nováčka! Už v autobuse nebo vlaku se děti seznamují, pošťuchují, blbnou, hrají společné hry.
  • 7. První pohled nebo dopis odešlete při odjezdu, dítěti pište každý den, potěší ho to. Neposílejte dítěti balíčky se sladkostmi, obvykle je spořádá během jednoho dne a sladký balíček se rázem změní v hořkou nevolnost. Navíc přemíra „soukromých“ sladkostí nedělá dobře v dětském kolektivu.
  • 8. Nikdy byste neměla dítěti slibovat, že pro něj přijedete, když se mu na táboře nebude líbit. Děti, které tento slib obdrží, se při sebemenším nepohodlí dožadují návratu domů. Často se stane, že se pak v rámci trucování straní ostatních, nezapojují se do programu – tímto slibem jim zkrátka pobyt zbytečně komplikujete.
  • 9. Na většině táborů rodičům nedoporučují, mnohdy dokonce zakazují, vozit mobilní telefon. Je rozumné takové nařízení respektovat. Většina dětí vás totiž budou při každé nesnázi bombardovat dotazy a stížnostmi, se kterými by si jinak hravě poradily samy (což je mnohému naučí). Nebo po tom, co uslyší maminku, která mu vždy „foukne na bebí“, zjistí, že ho cosi „strašně“ bolí, nebo se mu k smrti stýská. Obvykle není problém na tábor v určité hodiny zavolat a informovat se. Navíc je telefon drahé zařízení a nebývá ho kde nabít.
  • 10. Ještě horší než telefon jsou návštěvy na táboře, i odolným dětem se po návštěvě rodičů může začít velmi stýskat. Navíc „rozteskníte“ i některé ostatní táborníky.
  • 11. Veškeré užitečné informace vám jistě poskytne také pořadatel tábora (kapesné, vybavení, zdravotní dozor apod.), kterého se nerozpakujte kontaktovat s dotazy. Spousta organizací, které pořádají tábory, organizují i společné výlety během roku, pokud se jich dítě účastnilo, má velkou výhodu, že zná vedoucí a některé děti – pamatujte na to příští rok…
Témata: Praktické rady, Rodinný zvyk, Stanování, Tábor, Táborník, První tábor, Nostalgie