Maminka.czDěti

Poprvé ve škole: Tyhle hlášky dětí vás rozesmějí. Co je 1. září nejvíc zaujalo?

Dita Mrázková 3.  9.  2021
Také se z 1. září tak trochu oklepáváte a přemýšlíte, na co všechno jste ještě zapomněli a co dalšího musíte školáčkovi pořídit do výbavy? Žádný stres, děcka jsou v pohodě. A vy buďte taky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pamatujete si pana Lorence z filmu Na samotě u lesa a jeho erudovaný výčet pomůcek, které jako stavitel nutně potřeboval? Tak nějak se 1. září cítili rodiče prvňáčků. Místo cementu, šroubů, dvojlinek, trojlinek, okapů a hřebíků se museli orientovat v pomůckách ryze školních. A nejen v nich. 

Sama o tom něco vím. Nervóznější jsem první školní den byla víc než můj syn, strach z neznáma je prostě nevyzpytatelný. Psychologické otázky typu: Zvládne to? Bude muset, chuděra, nosit roušku? Najde si své věci?... brzo vystřídaly otázky čistě pragmatické.

GALERIE: Škola volá! Kdo z českých celebrit vedl své dítko do první třídy?

GDPR souhlasy, nabídka kroužků, přihláška do družiny, k obědům, k pitnému režimu, ke svačinkám, inkaso za stravování, prostudování školního řádu, čipy do budovy, čipy do jídelny, informace k testování, vyplnění notýsku, rychlé pořízení obalu na putovní učebnici angličtiny, pero pro leváka, výměna kufříku za praktickou krabici s víkem pro „osmset dvacet pět“ štětců různých tvarů a tlouštěk, výměna obyčejných vodovek za neobyčejné anilinky, lámání si hlavy nad savým papírem (existuje vůbec ještě?) a spoustu dalších zbytných nezbytností.

Pointa? Večer pípla sms od maminky ze skupiny, kterou jsme založily pro předávání informací: „Ahojte, nevíte, v kolik a kde máme být zítra ve škole? “ Ano, ty nejzásadnější věci jsme všechny v tom shonu a přemíře informací tak nějak „zazdily“. 

VIDEO: Jaké nakoupit dětem do školy pomůcky?


 

Pro rodiče prvňáčků bylo 1. září ponaučením, že hrotit nemá opravdu smysl, že ono se to všecko stejně nějak vyvrbí, a jestli bude prckovi něco chybět? No a co? Učený z nebe nespadl. A ten maličký neučený už vůbec ne.

Děti ale stejně všechno vnímaly úplně jinou optikou. Jasně, nervozita panovala i mezi nimi, ale nakonec našly v tom jejich dni D i něco milého, na co budou možná vzpomínat ještě ve třiceti. Co pro ně bylo první školní den tím nejzajímavějším? Tady jsou jejich odpovědi:

Teodor: „Mně se líbily ty barevné učebnice, co jsme dostali.“

Amálka:Líbilo se mi, že máme ve třídě stejný koberec, jako jsme měli ve školce."

Jakub: „Mně se nejvíc líbí čip, který jsme dostali do jídelny. Teď si můžu sám pípnout obídek!"

Robin: „Líbilo se mi, jak jsme si vymalovávali omalovánku a jak nám na přivítání zazpívali druháci."

Rozárka: „Mně se líbilo povídání paní učitelky. Ale co povídala, to už si nepamatuju."

Michal: „Dostal jsem pomocníka z devítky, aby mě provedl školou, ukázal mi jídelnu a pomohl s výdejem jídla, to se mi moc líbilo. Těším se, až ho zase potkám!"

Samuel: „Líbilo se mi, jak jsme seděli v lavici a taky se mi líbil odznak a kšiltovka, kterou jsme dostali."

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Školák, Chování a vztahy, Základní škola, Anketa, Prvňáček, 1.třída, školní pomůcky, Back to school, Samuel, GDPR, Pomůcky, Ponaučení, Škola, Lorenc, Na samotě u lesa, Stres, Zář, Chuděra, Jídelna, Září, Hřebík, Děcko, Školní potřeby na Heureka.cz