Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Pořád fňuká? Teprve se učí komunikovat, zkuste být více empatičtí!

redakce 10.  5.  2019
Naše čtyřletá dcera si všechno vynucuje fňukáním a usedavým brekem, píše čtenářka Vanda. Už si s ní nevíme rady a po pravdě, dost mi tím brnká na nervy. Jak ji to odnaučit nebo vysvětlit, že má jednat jinak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Radí Alžběta Protivanská, psycholožka, psychoterapeutka a lektorka:

Náš mozek funguje na specifických frekvencích. Těmi nejpomalejšími jsou ty, které má mozek dospělého člověka během spánku. Je v nich nejpřístupnější naše podvědomí, což je i důvodem, proč může být pro mnoho lidí účinná hypnóza. 

Rozčiluje se, vzteká a odmlouvá? Takhle ho rychle zklidníte!

Malé děti do šesti let mají ovšem takové naladění mozku neustále. Jsou prakticky pořád v hypnagogickém stavu mysli, zcela otevřené tomu, jaké podněty dostávají z vnějšího prostředí. Taková mysl není schopna vyhodnotit, co to znamená zlobit, jak se něco vynucuje nebo proč je máma zase podrážděná. 
Dítě v takovou chvíli dokáže jen dvě věci – projevovat své přirozené potřeby a napodobovat rodiče.

Můžete si být proto jisti, že holčička dává najevo nějakou velmi pochopitelnou potřebu, která je opakovaně frustrována. Může to být potřeba pozornosti a pohlazení nebo aktivity a vlastního tvoření. Problematické chování dítěte je vždy odrazem chaotického nebo neempatického chování rodiče. Dítě má stejné potřeby jako my, jen se teprve učí je komunikovat. 

7 faktů o záchvatech vzteku dětí. Tohle by vás mohlo uklidnit!

 

 
Témata: Děti, Předškolák, Péče o dítě a jeho výchova, pořad, Psychoterapeut, Alžběta Protivanská, Potřeba, Chování dítěte, Podvědomí, Fňukání, Čtyřletá dcera, Mysl, Pór, Mozek, Hypnóza, Brek