Maminka.czKojenec

Pořád plná plenka

Ivana Ašenbrenerová 27.  6.  2011
Řídká, někdy zelená a vodnatá stolice většinou signalizuje, že tělo bojuje s virovou nebo bakteriální infekcí. U dětí se průjem vyskytuje poměrně často a může mít nejrůznější příčiny. Nepodceňujte ho!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máte doma malé děťátko, které má měkkou stolici? U kojeného dítěte to není nic neobvyklého. Takové miminko má řidší stoličku dokonce několikrát denně. Pokud se mu ale jinak daří dobře, není třeba se znepokojovat.

Jindy je průjem reakcí na nějakou potravinu (alergie na mléko nebo obiloviny) a v dalším případě je jeho příčinou infekce. Správnou diagnózu by měl určit lékař.

Ráj rotavirů

„Terezka trpěla poměrně často na rotavirové průjmy. Vždy to zjistila paní doktorka při výtěru. Řešila jsem to dietou – banánem, Glukopurem do černého čaje a rýží. Když pak začal mít průjem mladší Honzík, rozhodla jsem se, že ho nechám očkovat proti rotavirovým infekcím. Od té doby máme pokoj. Vřele doporučuji,“ říká osmadvacetiletá Romana.

Obvyklým důvodem akutního průjmu u dětí bývají kromě bakterií také viry, a to především rotaviry. Právě ty způsobují u našich nejmenších do 5 let nejvíce akutních průjmů, a to bez ohledu na to, jak pečujete o hygienu. K přenosu totiž dojde poměrně rychle, rotavirové infekce jsou velmi nakažlivé.

Šíří se jednak přímým kontaktem mezi lidmi (neumyté ruce po použití toalety), ale i vzduchem. Vzácněji pak vodou a potravinami. Doba od nákazy k začátku nemoci je krátká – do dvou dnů. Rájem rotavirů jsou dětská kolektivní zařízení a malý pacient pak dokáže nakazit celou rodinu (nic příjemného, zvláště pokud je početná). Vir překoná obranný systém trávicí trubice a dostane se do tenkého střeva, kde vyvolá zánět na sliznici.

Poznáte, že jde o infekci?

S rotaviry se setká spousta novorozenců i kojenců a průběh onemocnění se liší podle věku. U kojených dětí je mírnější (díky ochranným látkám, které jsou v mateřském mléce). Častěji tato infekce útočí na jaře a na podzim. Po krátké inkubační době (1–2 dny) se objeví nechutenství, bolesti břicha, horečka i zvracení.

Silné opakované zvracení trvá jeden až dva dny, pak se přidá průjem a zvracení přestává. Dítě má četné vodnaté a páchnoucí stolice bez příměsi hlenu a krve, což může trvat 4–5 dnů, někdy i déle. Opakované rotavirové infekce nemusí mít všechny příznaky – nemoc někdy proběhne jen v podobě bolesti bříška či nechutenství. U malých dětí se ale obvykle objeví všechny symptomy.

S návštěvou lékaře rozhodně neotálejte příliš dlouho – pokud dítě má průjem a zvrací déle než 6 hodin a odmítá pít, raději jeďte do nemocnice. Ztráta velkého množství tekutin je nejnebezpečnější právě v kojeneckém věku. Jak říká MUDr. Alexandra Vidnerová, při akutním průjmu dochází ke ztrátě tekutin a solí, proto se musí doplnit. V těžších případech dehydratace je nutná hospitalizace.

Základem jsou tekutiny

Kojíte-li, čiňte tak dál, ale přidávejte i další tekutiny (po lžičkách). Při lehčím průběhu je můžete doplňovat rehydratačním roztokem (například Kulíšek a podobně). Před kojením můžete dítěti nabídnout menší množství mrkvového nebo rýžového odvaru (max. 20–50 ml). U nekojených dětí vybírejte mléko s nízkým obsahem laktózy a podávejte jim rýžový či mrkvový odvar, rýžovou kaši a postupně přecházejte na mléko, které pilo dítě před infekcí.

Později pokračujte s dietou – strava musí být netučná, rohlíky zavádějte až druhý den, z ovoce jen banány. Pak podávejte vařené netučné jídlo, přidávejte rýži, mrkev, maso, pátý den jsou možné jogurty. Samozřejmě respektujte věk dítěte – vždy se poraďte s lékařem.

Po dohodě s ním můžete vyzkoušet také léky, které upravují střevní mikroflóru – například Enterol, Hylak či probiotika. Prevencí je hygiena a také vakcinace, očkovací látka je ve formě roztoku, který malý pacient spolkne. Lze ji aplikovat od 6. týdne věku dítěte.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojenec, pořad, Kojeného dítě, Opakované zvracení, Hylak, Pór, Enterol, Rehydratační roztok, Obranný systém, Plenka, Malé děťátko, Mrkvový odvar, Nutná hospitalizace, Kolektivní zařízení, Trávicí trubice, Kulíšek, Plen, Alexandra Vidnerová, Zdraví na Heureka.cz

Video