Maminka.czPříkrmy

Kdy je ten správný čas nabídnout kojenci první kaši? A kterou začít – mléčnou, nebo nemléčnou?

Ve chvíli, kdy vašemu malému strávníkovi nestačí už jen mateřské mléko nebo umělá mléčná výživa, nastal ten správný čas na první kaši. Kterou vybrat a na co se zaměřit při nákupu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kaše můžete začít dětem dávat od ukončeného 4. měsíce, u kojených dětí pak doporučují lékaři nahradit jimi večerní dávku mléka, jelikož skvěle zasytí. Každé dítě je ale samozřejmě originál a jediný správný recept na postup při zavádění kašiček neexistuje. Klidně je můžete začít podávat namísto ranní dávky mléka, jako příjemný start do nového dne. Spoléhejte se na vlastní „selský“ rozum a sledujte a vnímejte potřeby vašeho děťátka. Pokud špatně spí nebo nepřibírá, kaše může stav zlepšit.

VIDEO: Kojenecká kolika a rady zkušené duly: Simona Lazzari doporučuje před kojením jeden účinný trik

Kojenecké kaše patří mezi úplně první „příkrmy,“ kterými obohacujeme jídelníček miminka. Obsahují důležité vitaminy, minerály a další živiny, potřebné pro správný růst a vývoj. Kaši máte připravenou během minutky a na výběr je nepřeberné množství druhů a příchutí. Existují dva základní typy kaší: mléčné a nemléčné. Mléčné se vyrábějí ze směsi s obsahem mléka, nemléčné jsou naopak zcela bez mléka, které ale můžete použít k přípravě kaše. První kaše pro kojence jsou bez přidané soli, cukru i lepku, kaše na dobrou noc zasytí před spaním, pořídit můžete rovněž lehce stravitelné mlíčko s kaší.

Většina dnešních rodičů dostávala kdysi už pár týdnů po narození z láhve řídkou krupicovou kaši, pokud možno řádně oslazenou řepným cukrem. To byla většinou příliš silná „káva“ i pro starší děti. Pamatujete, jak ve filmu S tebou mě baví svět desetiměsíční Matýsek proplakal půl noci poté, co mu Július Satinský v roli emancipovaného otce připravil „betonovou kaši“? Krupička se dnes už pro nejmenší děti většinou nepoužívá právě kvůli bolestem bříška, které po ní – a také po kombinaci s neupraveným kravským mlékem a bílým cukrem – mnoho dětí trápily. Čím tedy začít?

Čtěte pečlivě složení kaše na obalu

Jestliže jste si jisti, že u vás skutečně nastal čas pro pravidelné večeře nejmenšího člena rodiny, pak směle do toho. Na trhu je dnes nepřeberné množství instantních kaší pro kojence a batolata, jejichž použití je skutečně jednoduché – prostě suchou směs smícháte s převařenou vodou a je hotovo. Kterou ale vybrat? Na čísla na obalu znázorňující ukončený měsíc věku, po němž je možné daný výrobek použít, příliš nedejte.

Některé výrobky totiž i přesto, že jsou určeny pro ty nejmenší, obsahují složky, které se do jídelníčku kojence nehodí. Jde zejména o řepný cukr nebo třeba čokoládu. Vždy je proto nutné pečlivě přečíst složení konkrétního produktu. Pro nejmenší děti, u nichž se s příkrmy a večerními kašemi obecně teprve začíná, použijte kaši s co nejjednodušším složením, bez přídavku sacharózy a bez jakýchkoli umělých přídatných látek, zejména barviv, stabilizátorů a konzervantů. Přínosem naopak může být to, že kaši obohatíte o cenné vitaminy a některé další důležité látky, jako například železo.

Obiloviny a lepek v jídelníčku kojence. Nebojte se jich, nezačínejte ale krupicovou kaší

Zadělávat kaši mlékem, nebo bez?

Jak již bylo výše řečeno, kojenecké kaše se dělí na mléčné a nemléčné. Jestliže máte v rodině alergickou anamnézu, případně má vaše miminko nějaké zdravotní problémy, zvolte raději variantu bez mléka a směs smíchejte s vlastním odstříkaným mlékem nebo s umělou mléčnou výživou pro kojence v hypoalergenní variantě (s označením HA). Kaše samozřejmě můžete připravit také s kojeneckou vodou.

Pro alergické děti jsou k dostání i mléčné kaše, v nichž je obsaženo hypoalergenní sušené mléko, jejich výběr je ale lepší konzultovat s pediatrem a první dávku odzkoušet raději v menším množství.

Začněte ideálně s kaší vyrobenou pouze z jedné obiloviny a nejlépe bez lepku – tedy s kaší rýžovou, jáhlovou, kukuřičnou nebo pohankovou. Pokud je vaše děťátko snese bez potíží, můžete později začít zkoušet i kaše s lepkem nebo jejich různé kombinace.

Kojenecké kaše určené nejmenším dětem od ukončeného 4. měsíce, mají velmi jemnou strukturu, bez hrudek, pro starší děti, které už umí kousat, mohou být v kaších větší kousky, třeba ovoce.

Batolecí kaše: Na co dávat pozor u alergiků?

Větší děti od jednoho roku věku už mohou jíst kaše s různými přísadami, ať už jim pokrm vylepšíte sami, třeba ovocem, strouhanými mandlemi nebo medem, anebo sáhnete v obchodě pro batolecí kaši s neobvyklou příchutí nebo neobvyklým složením.

Pozor si dejte u dětí s alergickou anamnézou a u atopiků – těm je lepší podávat kaše bez složek, které by jejich citlivý organismus mohly podráždit. Zejména se jedná o citrusové plody a další cizokrajné ovoce, oříšky (s nimi opatrně i u zdravých dětí – do kaše raději namleté najemno, abyste se vyhnuli riziku nepříjemného vdechnutí), kakao či čokoládu.

Instantní versus domácí kaše

Instantní kaše jsou oblíbené pro rychlou přípravu a hygienické balení. Pokud ale zrovna necestujete a máte dost času, můžete svému potomkovi připravit i čerstvou kaši vlastní výroby. Rýži nebo spařené jáhly propláchněte vodou, nasypte do trojnásobného množství kojeneckého mléka a na mírném plameni pozvolna vařte, dokud se obilovina nerozvaří, podle potřeby případně dolijte mléko. Do hotové kaše je možné rozmačkat banán nebo jiné ovoce.

Od kdy začít do stravy přidávat lepek?

Kaše pro kojence a batolata můžeme rozdělit také podle toho, zda jsou vyrobeny z obilovin, jež obsahují lepek, či jsou bezlepkové.

Do první skupiny patří výrobky z pšenice, ječmene a ovsa, do druhé kaše rýžové, kukuřičné, pohankové či amarantové. Ještě docela nedávno pediatři obvykle radili maminkám kojenců začínat s lepkem až v posledních třech měsících prvního roku věku, a to kvůli riziku vzniku nesnášenlivosti lepku.

Alergeny na talíři. Jak dlouho kojit a kdy začít s prvními příkrmy?

V posledních letech se tento trend změnil a se zaváděním lepku se začíná mnohem dříve. Důvodem je fakt, že předejít intoleranci lepku je možné jeho zaváděním v době, kdy je dítě ještě alespoň částečně kojeno. A to u nás bývá právě nejčastěji okolo půlroku věku, pak se většina dětí odstavuje a po prvních narozeninách už kojí jen menšina českých matek.

Pokud tedy plánujete po zavedení prvních příkrmů děťátko postupně odstavit, začněte přikrmovat potravinami s lepkem klidně už po půlroce věku. Pokud hodláte kojit delší dobu, můžete první podání lepku o něco odsunout.

 

Témata: Časopis Maminka, Výživa a stravování, Miminko, Kojenec, Jídelníček, Jídelníček pro miminko, pořad, Příkrmy, mateřské mléko, S tebou mě baví svět, Pořadí, Pór, Mléko, Kaše, Bílý cukr, Správný čas, Většina dne, Poslední řešení, Krupička, Zavádění, Děti, Simon Lazzari, Nepřerušovaný spánek, Samostatné stolování, Hustota