Maminka.czZdraví

Poradíte si s vyraženým dechem u dítěte?

Martina Machová 6.  10.  2015
„Bylo to šílené! Plácala jsem ho po zádech, třásla s ním – a popravdě vůbec nevěděla, co dělat!“ vzpomíná maminka Daniela.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Těch několik málo vteřin se mi zdálo dlouhých jako věčnost. Nedaleko hřiště zaštěkal pes, náš Tomík se psů bojí, a tak se reflexně otočil a rozběhl za mnou. Jenže mu v okamžiku leknutí nedošlo, že se cestou ke mně rozběhl přímo proti houpačce, kde se houpala jakási holčička. Ta byla neuvěřitelně duchapřítomná a snažila se z houpačky seskočit, aby do Toma nevrazila. Bohužel karambolu nakonec stejně nezabránila. Při seskoku vrazila rovnou do výrazně menšího Tomíka, kterému vyrazila dech.

Holčička se rozplakala, ale spíše strachy než bolestí, asi se bála, že jí vynadám. Já však měla naprosto jiné starosti. Tom nedýchal! Přesněji řečeno nemohl se nadechnout, zíral na mě vyděšenýma očima a pokoušel se popadnout dech. Bylo to šílené! Plácala jsem ho po zádech, třásla s ním – a popravdě vůbec nevěděla, co dělat. Po chvíli se Tom naštěstí rozdýchal sám. Až doma jsem se díky internetu dověděla, co při vyraženém dechu dělat, a rovnou se přihlásila na kurz první pomoci pro rodiče, který pořádá náš Dům dětí a mládeže!“ vypráví maminka Daniela a doporučuje všem maminkám, aby se zamyslely nad tím, zda by dětem uměly v některých akutních stavech, které přímo ohrožují život poskytnout účinnou první pomoc.

 Co se vlastně děje při tzv. vyraženém dechu?

„Jako vyražený dech se obecně označuje několik sekund trvající stav, kdy se postižený, obvykle po prudkém nárazu do střední části hrudníku nebo zad nemůže nadechnut. Při vyraženém dechu totiž dochází ke krátkodobému reflexnímu stažení bránice.“ vysvětluje dětská sestra Mirka Míková. A dodává, že vyražený dech, kdy dítě zůstává plně při vědomí, naštěstí nebývá stavem závažným a postiženému ve skutečnosti nehrozí žádné vážné nebezpečí. Jde-li totiž o skutečně jen o vyražený dech (nastává bezprostředně po úderu), postižený se během krátké chvíle rozdýchá sám. „Křeč po chvilce jednoduše povolí a postižený může opět dýchat,“ vysvětluje Míková.

Pozor, vyražený dech nezaměňujte s vdechnutím cizího tělesa! Tehdy se dítě samo nerozdýchá a je nutné mu aktivně pomoci! Pokud nelze těleso z krku vyndat či vykašlat, obvykle pomůže 3 až 5 úderů plochou dlaně mezi lopatky – dítě stojí v mírném předklonu, nebo leží bříškem na vašich kolenou a hlavu má níže než hrudník. U větších dětí (asi od 8 let) a dospělých se též používá tzv. Heimlichův hmat; stlačení nadbřišku za účelem vypuzení cizího tělesa.  

První pomoc? Zachovejte klid!

První pomoc při vyraženém dechu je velmi jednoduchá!

  • Nepanikařte a za každou cenu zachovejte klid (nebo jej alespoň před dítětem hrajte).
  • Pokuste se dítě uklidnit, nepřenášejte na něj svůj strach a tíseň!
  • Pokud je to možné, tak dítě za vydatného uklidňování posaďte a jemně mu masírujete oblast bránice.
  • Dítě se po chvilce rozdýchá samo a obvykle začne z úleku i vydatně plakat. Nedivte se mu, prožilo obrovskou úzkost!
Témata: Zdraví, Vaše příběhy, pořad, Střední část, Výraz, Uklidňování, Dětská sestra, Karambol, Dech, Pór, Akutní stav, Vážné nebezpečí, Heimlichův, Dítě uklidnit, Seskok, Pořadí, Děti, Mirka M, Zdraví na Heureka.cz