Maminka.czPediatrie (poradna)

PORADNA: Jak poznat astma u dítěte?

Simona Procházková 6.  3.  2023
Co je příčinou rozvoje astmatu u dětí a z jakých důvodů se nevyplácí tuto chronickou nemoc podceňovat? Jaké jsou typické příznaky, kdy řešit potíže s lékařem a jak probíhá léčba malého astmatika? Vysvětlí pediatr a pneumolog Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

DOTAZ:

U čtyřleté dcery mám občas podezření, zda nemá astma. Často pokašlává, dvakrát za poslední rok prodělala zánět průdušek a občas má večer nebo v noci silné záchvaty kašle. Žádné speciální vyšetření však zatím nepodstoupila, podle pediatra ještě počkáme. Jsem z toho lehce nervózní, ráda bych věděla, čeho si mám všímat a na co mám dávat pozor. 

Jana K.

VIDEO: Astma u dětí: Jak ho poznat včas? - příznaky, příčiny a léčba

ODPOVĚĎ:

Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc., z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice v Motole, fnmotol.cz

Opatrnost a nepodceňování varovných znamení jsou důležité, jelikož astma začíná většinou ve věku do pěti let. Klíčové je umět rozeznat příznaky obyčejného nachlazení od projevů začínajícího astmatu. To pro laika samozřejmě není snadné.

Zpozornět je třeba tehdy, pokud se problémy s dýcháním projevují pravidelně. Při sebemenším podezření je na místě navštívit praktického lékaře a následně i absolvovat vyšetření u odborníka. Varovné příznaky, které mohou vzbudit podezření na průduškové astma, jsou především známky variabilního zúžení dýchacích cest při různých podnětech.

U dětí nejčastěji při virových respiračních infekcích, ale typicky i po tělesné zátěži. Někdy to může být i reakce na kontakt s alergeny (pyly, prach, zvířata). Zužování dýchacích cest se projevuje typicky pískoty při dýchání, ztíženým dechem, ale někdy třeba jen suchým kašlem. Varovným příznakem je i to, když běžné virové infekce opakovaně tzv. „padají na průdušky“.

Astma je chronické zánětlivé onemocnění dýchacích cest. Vzplanutí nemoci je většinou vyvoláno infekcemi dýchacích cest, obvykle virového původu. Jde o poměrně běžné, leč závažné onemocnění, které postihuje osoby všech věkových kategorií. Dobrou zprávou je, že díky dostupnosti efektivní léčby lze astma dostat pod kontrolu.

Při léčbě je potřeba, aby bylo dosaženo plné kontroly astmatu a aby byla udržena, což znamená, že pacienta neobtěžují žádné denní ani noční příznaky astmatu, velmi málo nebo vůbec je nucen používat úlevová antiastmatika, vede produktivní a fyzicky aktivní život, má normální nebo téměř normální funkci plic a nemá žádné astmatické záchvaty.

Klepněte pro větší obrázek

Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.

Témata: Zdraví, Děti, Pediatrie (poradna), Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Astma, Speciální vyšetření, Příznaky, Prof, Léčba, Motol, Lékař, MUDr., Poradna, Petr Pohunek, Zdraví na Heureka.cz