Maminka.czŠkolák

Poradna: Co mám dělat, když se syn straní ve škole kolektivu?

Jana Knaislová 11.  11.  2016
Na dotaz odpovídá školní psycholožka Mgr. Tereza Slunečková, která pracuje v Sunny Canadian International School a úzce spolupracuje nejen se žáky a učiteli, ale je k dispozici i rodičům.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

EVA R.: Osmiletý syn se ve škole spíše straní kolektivu, odpoledne chodí dvakrát týdně na kroužky, ale kamarády si tam vyloženě nenašel. Je dost uzavřený do sebe, jak mu mám pomoci, aby se tolik nestranil kolektivu a byl více v kontaktu s vrstevníky?

Mgr. Tereza Slunečková: Jedna věc je uzavřenost do sebe a druhá, že Váš syn nemá kamarády. Je Váš syn introvert, takže ve společnosti je spíše tichý a nenápadný, nebo je jeho uzavřenost záležitostí vypořádávání se s nějakou nepříjemnou situací, jakou může být například stres, nebo něco jiného, tedy něco mimořádného?

Vyčleněn z kolektivu: Jak mohu dítěti pomoci?

Jak se syn projevuje doma - otevře se Vám, projevuje se uvolněně a spokojeně alespoň v domácím prostředí? Nebo je spíše smutnější, pasivnější, či zádumčivější i doma?

Možná by bylo vhodnější nejprve řešit synovu vnitřní pohodu, pak teprve zájem o přátelství. Udělejte si se synem chvilky, kdy máte čas jen pro sebe, můžete si povídat, nebo dělat nejrůznější činnosti společně.

Při těchto chvílích se pak zajímejte o to, jak je syn spokojený s kamarády: zajímejte se, ale hned nehodnoťte, ptejte se spíše konstruktivně – s kým si ve třídě rozumí, kdo je mu sympatický, jestli chce společně uspořádat nějakou aktivitu se spolužáky (kino, výlet nebo třeba domácí párty).

Uvidíte, jak na to bude syn reagovat. Jen nutno podotknout, že některé děti jsou spokojené, když si mohou o přestávce například číst knížku, neboť mají rády jiné aktivity, než většina.

Toto je důležité si se synem vyjasnit a respektovat jeho potřeby. Zároveň mu dejte na vědomí, že tu pro něj jste a ráda mu s budováním přátelství pomůžete. Případně požádejte o pomoc paní učitelku, nebo má-li škola školní psycholožku.

Má vaše dítě problémy v kolektivu? Můžete mu pomoci!
Přestěhovali jste se a vašeho školáka čeká změna kolektivu
Témata: Děti, Školák, Chování a vztahy, Syn, Základní škola, pořad, Kolektiv, Stráň, Osmiletý syn, Poradna, Pór