Maminka.czPediatrie (poradna)

PORADNA: Děti a potravinové alergie. Jak zvládnout stravování ve školce?

Simona Procházková 18.  9.  2023
Pokud máte doma dítě, které trpí nějakou formou potravinové alergie, ať už jde o mléko a mléčné výrobky, některé druhy ovoce nebo o alergii na lepek, tedy celiakii, nejspíše vás bude zajímat, jak řešit jeho stravování ve chvíli, kdy nastoupí do mateřské školy. Poradí odborník na alergie Michal Závacký.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

OTÁZKA:

Máme tříapůlletého syna, který bohužel trpí celiakií. Kromě toho se u něj již dvakrát objevila alergická reakce (otok, vyrážka) po konzumaci citrusů. V únoru by měl nastoupit do mateřské školy, mám ale trochu obavy, jak budeme poté řešit jeho nemoc. Je v mateřských školách běžné, že jídelna vychází vstříc dětem s potravinovými alergiemi? Na můj dotaz paní ředitelka odpověděla, že "to nějak vyřešíme". Snad to půjde zařídit. Jenže co když nepůjde? To budu muset dítěti každý den chystat a dávat s sebou svačiny a oběd v krabičce?   Lenka G.

VIDEO: Podcast Maminka: Mohou být alergie dědičné? A kdy alergie nejčastěji propukne?

ODPOVĚĎ:

Michal Závacký, odborník na alergie z portálu ProAlergiky.cz

Většina lidí trpících potravinovými alergiemi či intolerancemi se shodne, že nejjistější je připravovat si dietní jídlo sám doma. Většina rodičů si ale pro své děti přeje, aby se mohly stravovat společně se svými spolužáky a necítily se kvůli své alergii vyloučené. 

Vyhláška MŠMT zařízením školního stravování dává možnost rozhodnout se, zda jim jejich personální a materiální zabezpečení umožňuje připravovat dietní stravu pro strávníky, kteří mají od lékaře doporučeno stravovat se s omezeními podle dietního režimu. 

Školní jídelny se k dietnímu stravování staví velmi různě. Některé jsou schopny si zajistit potřebné suroviny a uvařit dietně, jiné si nechají suroviny dodat od rodičů a uvaří z nich. Pak jsou zařízení, která jsou ochotna pouze ohřát dietní jídlo, které si dítě přineslo z domu.

Existuje několik základních opatření, která by měl každý rodič malého potravinového alergika před začátkem školního roku (nebo ve vašem případě před nástupem syna do školky) učinit: 

  • Informujte učitele a školní personál o potravinové alergii vašeho dítěte a poskytněte podrobné informace o alergenech, kterým by se mělo vyhnout. Ujistěte se, že všichni rozumí důležitosti dodržování diety vašeho dítěte. 
  • Připravte učitele také na to, aby dokázali vašemu dítěti v případě potřeby poskytnout první pomoc – při slabší alergické reakci stačí mít po ruce antihistaminika, při těžké či opakující se reakci by pak měli umět použít autoinjektor s adrenalinem.
  • Domluvte si schůzku s vedením školní jídelny a informujte se o tom, jaký přístup zaujímají k dietnímu stravování. Pokud jsou ochotni, projděte společně jídelníček ve školní jídelně a pokuste se najít možnosti bezpečných alternativ pro vaše dítě.

Pokud školní jídelna na přípravě dietního jídla nespolupracuje, budete bezpečné svačiny a obědy pro své dítě zajišťovat vy. Zvláště u teplých jídel dbejte i na jejich správné skladování. Dlouhodobé uchovávání pomalu chladnoucího jídla napomáhá rozvoji nežádoucích mikroorganismů. Termosky na jídlo na rozdíl od termonosičů udrží díky technologii výroby jídlo opravdu teplé po relativně dlouhou dobu. Pokud jsou ve školním zařízení k dispozici chladnička a mikrovlnná trouba, je možné dítěti přibalovat oběd zchlazený.

Vysvětlete dítěti, kterým jídlům a potravinám se musí vyhýbat, a zdůrazněte, jak je důležité, aby se nedostalo do kontaktu s potravinou, na kterou má alergii. Učte dítě, aby bylo obezřetné a vyhýbalo se sdílení jídla s ostatními spolužáky. Aby nemělo choutky na neprověřené potraviny, přibalujte mu dostatečnou zásobu jídla, které je pro něj bezpečné a které má rádo.

Pokud ve školce budou probíhat akce nebo oslavy, jako jsou narozeniny, vánoční besídky nebo školní výlety, ujistěte se, že pedagogové a organizátoři jsou informováni o potravinové alergii vašeho dítěte a jsou připraveni poskytnout mu bezpečnou alternativu.

Včasná komunikace všech stran je klíčem k úspěchu. Díky ní bude vaše dítě nejen ve větším bezpečí před nevhodnými potravinovými alergeny, ale navíc si nemusí připadat vyloučené kvůli své dietě.

Klepněte pro větší obrázek
Michal Závacký, odborník na alergie z portálu ProAlergiky.cz
 
Témata: Zdraví, Děti, Praktické rady, Děti a nemoci, Pediatrie (poradna), jídlo, Alergie, Mateřská škola, bezlepková dieta, Ministerstvo školství, Mléko, Celiakie, Potravinová alergie, Stravování, Poradna, Pot, Michal Závacký, Zdraví na Heureka.cz