Maminka.czPoradna pro rodiče a děti

Děti a sladkosti: Je striktní zákaz dobrý? A kde je mez?

Simona Procházková 25.  8.  2019
Jak nevychovat z dítěte závisláka na cukru? Je správnou cestou držet ho od lákadel co nejdále a odpírat i jen kousek čokolády nebo dvě sušenky? Striktně zakázat, nebo občas povolit? Důležité je poznat a dodržet správnou mez. Jenže jak?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak říct nekompromisní „ne“ malému loudilovi, který v obchodě žadoní o balíček karamelek nebo gumových medvídků? Hodně těžko a výrobci to vědí. Fakt, že nadměrná konzumace cukru škodí dětem i dospělým, není žádným tajemstvím a napoví nám to i zdravý rozum. Sladké dobroty jsou nezřídka příčinou zkažených zubů, nadváhy a obezity (už od batolecího věku), také ale hyperaktivity a podrážděnosti. Pokud vám tedy připadá, že je dítě neúnosně zlobivé, navztekané, nepozorné a vznětlivé, zamyslete se, zda za jeho chováním nestojí dva sáčky bonbonů nebo tabulka čokolády, kterou každý den spořádá. Jak se sladkostmi zacházet rozumně a proč neškodí, pokud je dětem nabídnete s rozmyslem a vybíráte ty „zdravější?“ Vysvětlí dětská lékařka a klinická psycholožka.

Skoncujte s cukrem jednou provždy. Zkuste život bez sladkostí

MUDr. Silvie Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Bulovce

Sladkosti patří mezi pochutiny, tedy potraviny, které by se měly v jídelníčku vyskytovat omezeně, a to hlavně z důvodu vysokého energetického příjmu cukrů i tuků. Jejich nadbytečné množství vede ke zvýšení zubní kazivosti a s ní spojenými častějšími infekcemi horních cest dýchacích. Důležité je upozornit, že dětský organismus je kvůli nim rovněž vystaven riziku cukrovky i srdečně-cévních onemocnění. Je samozřejmě jasné, že sladkosti prakticky není možné z jídelníčku malého dítěte úplně vyloučit. Občasné mlsání, pokud je doplňkem zdravé, kvalitní a vyvážené stravy, neuškodí. Je ale určitě lepší volit hned od nejútlejšího věku pokud možno zdravější varianty, aby dítě později komerčně vyráběné sladké produkty cíleně nevyhledávalo. V případě čokolád vybírejte ty s vyšším obsahem kakaa, sušenky celozrnné, různé ovocné nebo müsli tyčinky bez polevy. Vyvarujte se i přežitých babských rad – u nejmenších dětí nenamáčejte dudlíky v medu, nepřislazujte čaj, nepřidávejte džem do bílého jogurtu a tak dále. Je jen na rodičích, aby mrkev nebo jahody byly běžnou součástí stravy, nikoli „nutným zlem“ a trestem.

Je vaše dítě malý lenoch? Takhle ho rozhýbete

Mgr. Irena Beranová, dětská psycholožka a psychoterapeutka

Nezakazujte, ale jděte příkladem! Děti příliš nepřesvědčíte argumenty, že sladkosti nejsou zdravé a škodí zoubkům i bříšku. Nejideálnějším způsobem je jít příkladem, názorně ukazovat, co je správné. Ratolesti se nechají inspirovat vaším stravováním, zvyklostmi, které doma máte nastavené. Dítě potřebuje ze své přirozené zvídavosti vše prozkoumat a vyzkoušet. A využívá k tomu všechny smysly. Prohlíží, ohmatává a ochutnává. Samozřejmě my, rodiče jako autority, jsme důležitými průvodci v tomto dobrodružství. A velmi záleží na tom, jak dítě vedeme, co nabídneme a dovolíme. Opakované zakazování něčeho, co ratolest chce, vyvolá ještě větší touhu to mít, trvalý pocit omezování a do budoucna to může vést i k vyhledávání strategií, jak takové věci získat, třeba i tajně. Vsaďte na zlatou střední cestu a používejte selský rozum. Nechte dítě v klidu ochutnat, dopřejte mu zažít ten pocit, jaké to je. Nemá pak potřebu zakázané získat, ale je schopno respektovat pravidla, udržet si míru v pojídání sladkostí samo a postupem času rozlišovat a přemýšlet o tom, co jí. Důležité je úměrně věku ho vést. Zpočátku využijte toho, že záleží z větší části na vás, co potomkovi nabídnete. Ale současně s ním mluvte, vysvětlujte, že toto není dobré,  že je to nezdravé a proč. Nepoužívejte sladkosti jako odměnu a motivaci, tím jim dáte nálepku výjimečnosti, což není vhodné. Stejně tak diskrétně a empaticky požádejte návštěvy, přátele a příbuzné, aby nenosili sladkosti jako dárky a pozornosti pro děti. A když už, tak je možné vždy zvolit „šetrnější“ varianty, jako je sušené ovoce, oříšky a podobně.

Nedávám dětem sladkosti. V očích většiny matek jsem zvrácená
Témata: Zdraví, Děti, Rodina a vy, Poradna pro rodiče a děti, Ratolest, Sla, Sušenky, Mez, Nemocnice na Bulovce, Silvie Bajová, Cukr, Irena Beranová, Kousek čokolády, Závislák, Dětská lékařka, Poradna, Pojídání, Čokoláda, Zdraví na Heureka.cz

Video