Maminka.czCísařský řez

Poradna: Dva roky po císaři se mi v jizvě dělají boláky. Co s tím?

Simona Procházková 29.  5.  2018
Jsem dva roky po porodu císařským řezem. Jizva se již zacelila. Poslední dobou se mi v ní ale na dvou místech začaly dělat zanícené boláky. Vždy se vytvoří boulička, vymáčknu z ní hnis, udělá se strup, který se ale zase za pár dní zanítí. Může se jednat o „zarostlé“ stehy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odpovídá MUDr. Jitka Chaloupecká, korektivní dermatolog, Laserové centrum Anděl, lcandel.cz: 

Může se jednat o drobnou folikulitidu. Jde o zánět vlasového váčku, který může vzniknout všude tam, kde z kůže rostou chloupky či vlasy. Povrchní folikulitida se projevuje drobným puchýřkem naplněným hnisem, dalším projevem je červená či zanícená pokožka, svědění a citlivost. Po dvou letech, co jste podstoupila císařský řez, jsou spodní stehy již vstřebané a vrchní steh byste viděla a určitě by činil obtíže již dříve. Na začátku výskytu potíží je vždy dobré vyšetření u dermatologa. K léčbě folikulitidy se využívají antibiotika, a to jak v místní, tak perorální formě. 

Císař není hanba, vzkazuje všem mámám tahle žena. A hrdě ukázala jizvu!
Můžete po císaři rodit přirozeně? Ano, ale ne vždy, tvrdí lékaři. Víme, co znamená zkratka VBAC
Mýty o císařském řezu. Tady je 5 nejčastějších polopravd
Témata: Porod, Miminko, Císařský řez, pořad, Pór, Steh, Korektivní dermatolog, Dermatolog, Laserové centrum Anděl, Rok, Centrum, Puchýř, Jizva, Poslední doba, Hnis, Jitka Chaloupecká